Ulkopuolinen työryhmän mukaantulo postiriitaan on historiallista: Aiempi esimerkki 1400-luvulta – osapuolten näkemykset yhä kaukana toisistaan

11:16img
Video: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn työehtoasiantuntija Jussi Saariketo ja Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kohtasivat Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Julkaistu 22.11.2019 18:46
Toimittajan kuva

Petra Nykänen

petra.nykanen@mtv.fi

Postin työriidan osapuolten näkemykset eivät ole vieläkään kohdanneet. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn työehtoasiantuntija Jussi Saariketo ja Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ovat kuitenkin toiveikkaita, että riitaa ratkova ulkopuolinen ryhmä onnistuisi tuomaan kiistaan uusia näkökulmia.

– Totta kai otamme vastaan kaikki mahdollisuudet, toteaa Saariketo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Samaa mieltä on myös Aarto.

– Riita on kestänyt poikkeuksellisen pitkään ja ollut monin tavoin hankala. Toivottavasti se saataisiin ratkaistua mahdollisimman nopeasti.

Työriidassa ei päästy eteenpäin valtakunnansovittelijan johdolla, joten urakkaa jatkoi tänään neljän työmarkkinakonkarin ryhmä.

Ryhmään kuuluvat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n ex-puheenjohtaja ja ex-kansanedustaja Lauri Ihalainen, eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Keskiössä pakettilajittelijoiden työehdot

Ryhmän tehtävä on ratkoa pakettilajittelijoita koskevaa kiistaa, joka on ajanut postialan työehtosopimusneuvottelut umpikujaan. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mitä ammattiliitto PAU ei hyväksy.

Saarikedon mukaan PAU ei ole joustamassa pakettilajittelijoiden tilanteessa.

– Me vaadimme, että pakettilajittelijat pitäisi tuoda takaisin PAUn työehtosopimuksen piiriin, hän sanoo ja jatkaa:

– Jos annamme periksi näiden 700 lajittelijan osalta, vaarana on, että työehtojen halpuuttaminen laajenisi koskemaan koko paketti- ja verkkokauppa-alaa, myös Postin kilpailijoita.

Saariketo toteaa, että ratkaisunavaimet ovat PAUn mielestä Postilla. Aarto on eri mieltä:

– Näen, että pallo on enemmänkin PAUn puolella. Toivoisin, että PAU arvioisi omia näkökantojaan uudelleen.

Aarton mukaan kyse ei ole työehtojen halpuuttamisesta, kuten Saariketo ajattelee.

Jos työryhmä ei onnistu ratkaisemaan riitaa viikonlopun aikana, tukilakot laajenevat maanantaina. Aarto toivoo, että lakoista luovuttaisiin.

– Työryhmälle ansaitsisi työrauhan. Harmi, että työtä tehdään lakkouhkien vallitessa.

Vastaavanlainen tilanne vuonna 1491

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius pitää ulkopuolisen työryhmän asettamista riidan ratkaisijaksi jopa historiallisena. Hän löytää edeltävän esimerkin vuosisatojen takaa.

– Vuonna 1491 Turun satamalakkoa ratkaisi tämänlainen työryhmä. Tosin kyseiseen ryhmään kuuluivat muun muassa Viipurin linnanherra ja paikallinen piispa. Tämä nykyinen kokoonpano viittaa enemmän työmarkkina-asiantuntemukseen.

Salonius uskoo, että maanantain tukilakot ovat yhä estettävissä, jos sovinto syntyy.

– Tietysti toivoisin, että ryhmä löytäisi yksimielisyyden ja pystyisi esittämään jotain sellaista, jonka osapuolet hyväksyvät.

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut