Valtakunnansovittelijana vuosina 1997–2009 toiminut Juhani Salonius luonnehtii Postin käynnissä olevaa työtaistelua pitkälläkin aikavälillä poikkeuksellisen hankalaksi.
Posti-riita, jonka ytimessä on 700 Postin pakettilajittelijaa, on pysäyttänyt jo merkittävän määrän lento-, laiva- ja bussiliikennettä. Kirjeposti ei kulje, ja joulukorttienkin toimitus on vaakalaudalla.
Mikäli sopua ei löydetä ennen torstaita, tilanne pahenee entisestään: AKT:n ahtaajat aloittavat satamissa tukilakon, jolla on valtavat vaikutukset Suomen ulkokaupalle.
Moni kansalainen on jo tipahtanut kyydistä Posti-kiistan kuvioita seuratessaan. Työmarkkinakonkarinkin mukaan työtaistelu on poikkeuksellisen monimutkainen.
– Kyllä tämä vaikeudessaan ja monimutkaisuudessaan on omaa luokkaansa. Tähän liittyy niin monia juridisia ja käytännön ongelmia. Harvoin on tällaista tullut vastaan, Salonius arvioi.
Lue myös: Oletko sinäkin pudonnut kärryiltä lakkosotkusta – miten Medialiitto liittyy tähän kaikkeen? Tässä 19+1 vastausta Postin jättilakosta
Viikonlopun aikana kiistaa yritettiin setviä neljän kokeneen ay-konkarin vapaamuotoisella työryhmällä. Myös tämä oli Saloniuksen mukaan "aivan poikkeuksellista".
"Perusoikeudet ja juridiikka joutuvat törmäyskurssille"
Posti on valtio-omisteinen yhtiö, joka on viime vuosina joutunut kilpailemaan yhä rajummin yksityisiä toimijoita vastaan.
Kovat työkiistat ovat Saloniuksen mukaan tyypillisiä juuri elinkeinoelämän muutostilanteissa, esimerkiksi julkisen sektorin toimintaa yksityistettäessä.
– Niissä tilanteissa perusoikeudet ja juridiikka joutuvat törmäyskurssille. Tietyt oikeudet ja mahdollisuudet, jotka ovat sinänsä laillisia, törmäävät toisiin laillisiin oikeuksiin ja mahdollisuuksiin.
– Ei löydy juridiikan ja harmonian tasapainoa, joka voitaisiin viedä läpi helposti, vaan kipunoi ja tulee vaikeuksia. Tässä on hyvä esimerkki siitä.
"Minusta ainekset ovat jo olemassa"
Selvittäjäryhmä ehdotti eilen, että Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen siirretyille Postin 700 pakettilajittelijalle olisi tehty erillissopimus, jossa palkat ja työehdot olisivat pysyneet ennallaan.
Varsinaisen Posti-kiistelyn molemmat osapuolet, työntekijöiden PAU ja työnantajan Palta olisivat hyväksyneet sopimuksen, samoin kuin työntekijöitä edustava Teollisuusliitto.
Työnantajapuolen Medialiitolle sopimus ei kuitenkaan käynyt: liitto katsoo, ettei sitä voi pakottaa PAU:n ja Paltan väännön osapuoleksi.
Salonius kertoo kantavansa tavallisena kansalaisena huolta siitä, ettei ratkaisua ole löytynyt. Toisaalta PAU:n ja Paltan yhteisymmärrys kertoo siitä, että sovun aineksia on jo olemassa.
– On todella sääli, jos viimeistely kaatuisi muotoseikkoihin ja sen tyyppisiin asioihin. Minusta ainekset ovat jo olemassa, Salonius arvioi.
Kokeneen entisen valtakunnasovittelijan mukaan varsinaisista asiakysymyksistä ollaan jo jonkinlaisessa yhteisymmärryksessä – mutta "nyörit puuttuvat paketin ympäriltä".
– Se [selvittäjäryhmän ehdotus] olisi voinut tavallaan tulla hyväksytyksi jo sunnuntai-iltana ihan hyvillä perusteilla, mutta kun näin ei käynyt, aikaa ei ole hukattavana, vaan osapuolten pitäisi mahdollisimman pian istua uudelleen pöytään ja tehdä viimeistelytyö loppuun.