Ulosottolaitoksessa havaittu erikoinen koronailmiö – ei kerro totuutta tämänhetkisestä tilanteesta

Ulososottovelallisten määrä on ollut vuosien varrella nousussa Suomessa.

Ulosottolaitosta johtava valtakunnanvouti Juhani Toukola kertoo MTV Uutisile, että koronapandemia on kuitenkin vaikuttanut ulosottovelallisten määrään toistaiseksi yllättävänkin vähän.

– Voisi sanoa, että vuoden 2020 aikana koronapandemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien näkyvyys ulosottotoimessa oli aika vähäistä ja itseasiassa nähtiin ihan päinvastainenkin ilmiö: monet suuret hakijat, esimerkiksi Verohallinto olivat suhteellisen pidättyväisiä ulosottoon lähettämisen suhteen ja tällä tavoin he yrittivät ymmärtää monien vaikeaa tilannetta, Toukola toteaa.

Tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta koronapandemian tämänhetkisistä talousvaikutuksista. Toukola kertoo, että ulosottomenettelyssä talouden muutokset ja vaikeudet näkyvät aina viiveellä. Ulosottolaitoksessa onkin arvioitu, että koronapandemian vaikutukset alkaisivat näkyä varsinaisesti myös asiamäärissä vasta tämän vuoden aikana.

– Jos katsotaan esimerkiksi viime joulukuun tilannetta, niin työllisten määrä oli yli 70 000 pienempi kuin vuoden 2019 joulukuussa ja työllisyystilanne aina heijastuu ulosottoasioiden määrään.

Toukolan mukaan tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka paljon Ulosottolaitoksen asiakasmäärät tulevat lopulta koronan takia nousemaan.

– Korona vaikuttaa varsin eri tavoin eri aloilla. On jopa aloja, jotka ovat hyötyneet tästä tilanteesta. Yleensä ollaan arvioissa päädytty siihen, että asiamäärämme voisivat nousta noin 15 prosenttia.

Toukolan mukaan samanalaisia havaintoja koronan vaikutuksista on tehty myös Ruotsin ulosottolaitoksessa.

Toukolan mukaan koronapandemian ei ole havaittu vaikuttaneen velallisilta perittävien velkojen määrään. Velkasaldojen kehitys on kuitenkin hänen mukaansa vaikea asia tutkia monien tahojen vähennettyä ulosottoon lähettämistä velallisten vaikeuksien vuoksi.

Ulosottolaitoksen omaa toimintaa koronapandemia ei ole rajoittanut:

– Ulosottomenettelyn kannalta koronapandemia on jonkin verran hidastanut joitakin toimituksia, mutta kaiken kaikkiaan olemme pärjänneet varsin hyvin. Suurin osa työntekijistämme ovat tehneet etätyötä ja olemme pyrkineet edistämään sähköistä asiointia, Toukola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat