Kun gambialainen Karamo Keita, 27, lähti kotimaastaan ihmissalakuljettajien avustuksella kohti Libyaa, unelmissa siinsi parempi tulevaisuus vauraassa Euroopassa.
Euroopan sijaan hän päätyi ryöstetyksi, hakatuksi, orjuutetuksi ja lopulta karkotetuksi takaisin Gambiaan. Nyt Keitalla on uusi tavoite: estää muita nuoria gambialaisia kokemasta samaa.
Keita kohtalotovereineen on perustanut Nuoret laitonta siirtolaisuutta vastaan -nimellä kulkevan järjestön, joka valistaa gambialaisia ihmissalakuljetuksen todellisuudesta.
Euroopasta haaveilevien käsitykset ovat järjestön mukaan liian ruusuiset ja perustuvat muun muassa sosiaaliseen mediaan ja ihmissalakuljettajien lupauksiin.
– Me koimme matkan ja tunnemme vaikeudet, joita siirtolaisiksi haluavilla on edessään matkalla Libyaan ja siellä, Keita sanoo.
Järjestö vaatii myös Gambian päättäjiä luomaan työpaikkoja nuorille gambialaisille kotimaassa, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä hengenvaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa.
Orjatyötä maatiloilla, väkivaltaa pidätyskeskuksissa
Tänä vuonna jo yli 5 400 gambialaista on saapunut Libyasta Italiaan, raportoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.
Vielä useamman matka katkeaa Libyaan. IOM:n mukaan Libyassa on jumissa noin 6 000 gambialaista. Järjestö on auttanut tänä vuonna liki 800:aa gambialaista palaamaan Libyasta kotimaahansa. Yksi heistä on Keita.
Keita saapui ihmissalakuljettajien avustuksella Burkina Fason ja Nigerin kautta Libyaan, missä todellinen painajainen alkoi.
– Meitä vietiin maatiloilta toiselle, ja tiloilla libyalaiset myivät meidät orjatyöhön. Työskentelimme ilmaiseksi. Niitä, jotka olivat liian hitaita, lyötiin, hän kuvailee.
– Saatoimme vain rukoilla, että pääsisimme hengissä pakoon.
Viimein Keita saavutti Libyan pääkaupungin Tripolin. Siellä hänet pidätettiin.
– Rahani ja matkapuhelimeni vietiin. Sotilaat riisuivat meidät alasti ja hakkasivat, kunnes aamu koitti.
Keita vietti kolme kuukautta pidätyskeskuksissa, kunnes IOM tarjosi hänelle paluuta Gambiaan. Siellä hänen perustamaansa salakuljetuksen vastaiseen järjestöön on liittynyt yli 160 jäsentä.
Järjestö on kampanjoinut mediassa ja suunnittelee valistuskiertuetta Gambian maaseudulle, mistä monen Eurooppaan pyrkijän matka alkaa.
Työttömyyteen turhautuneet lähtevät maasta
Pääsyy gambialaisten joukkopakoon kohti Eurooppaa on työttömyys. Nuorten odotetaan tukevan sukulaisiaan taloudellisesti, mutta elantoa on vaikea löytää edes itselle.
Tänä vuonna virkaan astunut Gambian presidentti Adama Barrow sanoo nuorisotyöttömyyden taittamisen olevan hallintonsa pääprioriteettejä.
– Nuoret ottavat riskin ja lähtevät matkalle Eurooppaan. Ei heitä voi syyttää. He turhautuvat, koska eivät voi tehdä mitään, Barrow sanoo.
Nuoret laitonta siirtolaisuutta vastaan -järjestön mukaan hallituksen tulisi tukea maaseudun asukkaita maanviljelyn ja kalastuksen alkuun starttirahalla ja avustamalla välineiden hankinnassa.
– Parin kalastajaveneen hinnalla estettäisiin montaa ihmistä lähtemästä riskialttiille matkalle Italiaan, Keita sanoo.