Oikeuden mukaan parittajat tekivät yhteensä yli puolen miljoonan tilin.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina paritusringin johtajan neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hänen lisäkseen yhteensä neljä ihmistä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.
Jutussa oli kyse useista Unkarista Suomeen matkustaneista seksityöntekijöistä. Paritusta tapahtui vuosina 2018–2024 pääkaupunkiseudulla sekä Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Oulussa, Kouvolassa, Tampereella, Vaasassa ja Seinäjoella.
Tuomion mukaan naiset saivat pitää seksityöllä ansaitsemistaan rahoista puolet. Kaikkiaan parittajat ansaitsivat toiminnallaan yli puoli miljoonaa euroa, tuomiossa sanotaan.
Päätekijän hyöty satojatuhansia
Päätekijänä tuomitun Katalin Daniella Sopronyin, 32, osuus rikoshyödystä oli oikeuden mukaan vajaat 386 000 euroa. Oikeuden mukaan hänen toimintansa oli laajamittaista ja suunnitelmallista.
– Toiminta on jatkunut noin viiden ja puolen vuoden ajan, ja Sopronyin rooli on koko tekoajan ollut paritustoiminnan suunnittelu ja johtaminen, tuomiossa sanotaan.
Lue myös: Poliisi tutkii laajaa unkarilaisten paritusvyyhtiä – seksityöläisiä on ollut jopa toistasataa ympäri Suomea
Sopronyi myönsi syytteen, mutta kiisti, että hänen alaisuudessaan olisi työskennellyt kymmeniä seksityöntekijöitä tai että hän olisi kerännyt heidän ansaitsemistaan palkkioista puolet. Hän myönsi saaneensa parituksesta reilun 237 000 euroa.
Oikeus: Ei painostettu
Oikeuden mukaan Suomeen seksityöhön tulleita naisia ei alistettu tai painostettu toimintaan.
– Käräjäoikeus katsoo selvitetyksi, että tässä tapauksessa prostituoidut eivät ole olleet siinä mielessä alisteisessa asemassa vastaajiin nähden, että heitä ei ole miltään osin painostettu eikä heidän liikkumis- tai toimintavapauttaan ole rajoitettu.
Oikeuden mukaan monet seksityöntekijöistä olivat oma-aloitteisesti hakeutuneet mukaan seksikauppaan.
– Asiassa ei ole edes väitetty, etteivätkö he ole voineet päättää tarjoamiensa palvelujen laadusta.
Oikeuden mukaan parittajien naisilta verottama 50 prosentin osuus oli suuri. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt taloudellisen hyväksikäytön astetta vakavana, sillä naisille tarjottiin muun muassa majoitus.