Jos unettomia öitä alkaa kertyä runsaasti, vaarana on, että sympaattinen hermojärjestelmä ja sitä myöten vastustuskyky romahtaa.
Kolmasosa suomalaisista kärsii unettomuudesta jossakin vaiheessa elämää tilapäisesti. Kroonista unettomuutta, joka häiritsee normaalia toiminta- ja työkykyä, on noin viidellä prosentilla.
– Normaali unettomuus on sitä, että nukkuu huonosti yhden yön, mutta seuraavana yönä nukkuu paremmin. Eli uneton yö on tavallista ihmiselämässä. Mutta jos se uneton yö johtaa seuraavana yönä vaikeampaan unettomuuteen ja vielä unettomuuskierteeseen, silloin normaali säätely ei toimi, unitutkija ja fysiologian dosentti Olli Polo kertoi Huomenta Suomessa.
– Jos nukkumattomia öitä tai vuorokausia tulee riittävän pitkään, niin viime kädessä se johtaa uupumustilaan, jossa sympaattinen hermojärjestelmä romahtaa. Ja kun sympaattinen hermosto vastaa kaikista hengissäpysymistoiminnoista – verenkierrosta, hengityksestä, ruoansulatuksesta, nestetasapainosta ja myös vastustuskyvystä –, niin yleensä ensimmäinen ongelma pitkään jatkuvasta unettomuudesta on se, että sairastuu johonkin infektioon ja tulee infektiokierre, Polo kuvailee.
Mikä on auttanut laulaja Juuliaa pienestä pitäen jatkuneessa unettomuudessa? Katso video ylhäältä.