Uutiset sotatilanteesta Ukrainassa ovat pitkälti keskittyneet viime aikoina Itä-Ukrainassa sijaitsevaan pienehköön Bahmutin teollisuuskaupunkiin.
Kaupungista on taisteltu yli seitsemän kuukautta, kun Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustuksen. Kaupunki on pitkälti raunioina.
Myös siviilit ovat paenneet. Bahmutissa asui ennen sotaa noin 70 000 ihmistä, kaupungin varapormestarin mukaan nyt vain muutama tuhat siviiliä oleskelee kaupungissa.
– Kaupunki on lähes tuhottu. Siellä ei ole yhtään rakennusta, johon ei olisi koskettu tässä sodassa, varapormestari Oleksandr Marchenko sanoo BBC:lle.
Onkin syytä kysyä, miksi kaupungista taistellaan niin rajusti? Miksi molemmat osapuolet uhraavat sotilaitaan?
Lue myös: Aamu sarasti Kiovassa synkkänä ja savuisena: Pääkaupungissa useita räjähdyksiä, yksi erityisen voimakas
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:02
Pieni strateginen merkitys
Sotilasasiantuntijoiden mukaan Bahmutin strateginen merkitys on varsin pieni. Kyseessä ei ole varuskuntakaupunki, liikenteen solmukohta tai merkittävä väestökeskittymä.
Bahmut on parhaiten tunnettu suola- ja kipsikaivoksistaan sekä valtavasta viinitilasta.
Kaupungilla ei myöskään ole suurta maantieteellistä merkitystä. BBC:lle eräs läntinen viranomainen sanoo, että Bahmut on yksi pieni taktinen tapahtuma 1 200 kilometrin rintamalinjalla.
Silti Venäjä käyttää valtavasti resursseja kaupungin valtaamiseksi. Läntisten arvioiden mukaan 20 000–30 000 Venäjän sotilasta on kuollut tai haavoittunut Bahmutin taisteluissa.
Syynä resursointiin on se, että Kreml tarvitsee jonkinlaisen voiton – edes symbolisen. Venäjän edelliset voitot ovat viime kesältä. Sen jälkeen kotiyleisölle on ollut tarjottavana lähinnä vetäytymistä.
Lue myös: Taistelu Bahmutista tuo MPKK:n sotilasprofessorin mieleen jopa Stalingradin
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:39
Loisiko valtaaminen "avoimen väylän"?
Venäjän komentajat haluavat Bahmutin myös sotilaallisista syistä, kirjoittaa BBC. He toivovat, että kaupungin valtaaminen loisi ponnahduslaudan jatkohyökkäyksille. Brittitiedustelun mukaan Bahmutin valtaaminen voisi avata Venäjälle tilaisuuden uhata suurempia kaupunkialueita, kuten Kramatorskia ja Slovjanskia.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen julkaistussa CNN:n haastattelussa, että Bahmutin menettäminen avaisi Venäjälle "avoimen väylän" muihin Donetskin alueen kaupunkeihin.
Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW puolestaan epäilee, että Venäjällä ei olisi kykyjä jatkaa hyökkäyksiä Bahmutista eteenpäin.
Lue myös: Zelenskyi CNN:llä: Bahmutin menettäminen avaisi Venäjälle "avoimen väylän" – ISW ja jopa venäläinen sotabloggaaja epäilevät
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:55
Valtataistelu Kremlissä
Bahmutin tilanteeseen linkittyy myös pahamaineinen venäläinen palkka-armeija Wagner, jota johtaa Putinin kokkina tunnettu Jevgeni Prigozhin.
Prigozhin on sitonut oman ja armeijansa maineen Bahmutin valtaamiseen. Hän on toivonut näyttävänsä, että Wagnerin joukot pärjäävät paremmin kuin Venäjän armeija. Prigozhin on rekrytoinut tuhansia vankeja armeijaansa ja lähettänyt heidät säälimättömästi aaltoina Ukrainaa armeijaa vastaan.
Jos Prigozhin ei onnistu tavoitteessaan, hänen poliittinen vaikutusvaltansa Moskovassa pienenee. Putinin kokki on myös ollut avoimessa konfliktissa Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa ja valittanut muun muassa ampumatarvikkeiden puutteesta.
Kremlin valtapeliä käytäneenkin myös Bahmutin taistelussa.
Lue myös: Kreml kommentoi Nord Stream -käännettä: "Iskun tekijät haluavat kääntää huomion muualle – haisee hirviömäiseltä rikokselta"
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:14
Yksi ukrainalainen vastaa viittä venäläistä?
Miksi Ukraina jaksaa puolustaa kaupunkia niin kauan?
Strateginen syy on aiheuttaa Venäjälle mahdollisimman paljon tappioita ja heikentää Venäjän armeijaa. Nato-lähteet arvioivat, että Bahmutissa kuolee viisi venäläissotilasta yhtä kuollutta ukrainalaista kohden.
– Venäjän taktiikka antaa Ukrainalle uniikin mahdollisuudet tappaa paljon venäläisiä, eräs läntinen viranomainen kuvailee BBC:lle.
Samalla Ukraina sitoo Venäjän joukkoja, joita se voisi muuten käyttää muualla.
Venäjän tapaan Bahmutilla on myös poliittista merkitystä Ukrainalle. Presidentti Zelenskyi on luonut kaupungin puolustamisesta vastarinnan tunnuksen.
Kun hän vieraile Washingtonissa joulukuussa, hän kutsui Bahmutia Ukrainan "moraalin linnakkeeksi". Hän myös antoi Yhdysvaltain kongressille Bahmutin lipun.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:54
Mitä jos Bahmut kaatuu?
Venäjä saisi Bahmutin valtaamisen myötä kertoa voitosta ja kasvattaa joukkojensa moraalia harvinaisella uutisella. Ukraina puolestaan kärsisi poliittisen ja symbolisen tappion.
Harva kuitenkaan uskoo, että Bahmutin taistelun ratkeamisella olisi suurta vaikutusta sotilaallisen tilanteeseen.
– Bahmutin kaatuminen ei välttämättä tarkoittaisi sitä, että venäläiset ovat muuttaneet sodan suuntaa, Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on todennut.
Aktiivisesti Ukrainan tapahtumia seurannut Australian armeijan entinen kenraali Mick Ryan sanoo, ettei usko Venäjän nopeaan etenemiseen, vaikka se saisi Bahmutin haltuunsa.
– Ukrainalaiset vetäytyisivät puolustusasemiin Kramatorskin alueille, joita he ovat valmistelleet kahdeksan vuotta. Ja Kramatorsk on korkeammalla, helpommin puolustettava alue kuin Bahmut. Eteneminen Kramatorskin alueella olisi todennäköisesti yhtä veristä venäläisille kuin Bahmutissa, Ryan kommentoi.
Kenties Bahmutin taistelussa onkin tärkeintä tappioiden määrä ja miten ne vaikuttavat sodan jatkoon. Kärsiikö Venäjä niin paljon tappioita, että se rajoittaa tulevia operaatioita, vai menettääkö Ukraina niin paljon sotilaita, että se rajoittaa uusien vastahyökkäysten tekemistä.