Toivoitko löytäväsi merkityksen unillesi unisymboleista? Niin yksinkertaista unien tulkinta ei ole. Unitutkijan mielestä alitajuisen tiedon huomioiminen voi kuitenkin auttaa tekemään elämässä oikeita ratkaisuja.
– Ihmiset haluavat usein, että joku toinen kertoisi heille, mitä heidän näkemänsä uni tarkoittaa. Ei voi kuitenkaan sanoa, että "kun näet unta tästä, se tarkoittaa tuota". Itse en suostu antamaan kenellekään yhtä ainuttakaan tulkintaa heidän unistaan, uniohjaaja® Anne Lindholm-Kärki sanoo.
Lindholm-Kärki selittää, ettei unien symboleille voi antaa yleisiä merkityksiä.
– Mikään kirja ei oikeasti voi kertoa, mitä mikäkin symboli kenenkin unessa tarkoittaa. Pikaopasta ei ole: ihmisen pitää itse oppia ymmärtämään uniaan.
Ei yksiselitteisiä symboleja
Lindholm-Kärki ei itsekään käytä unikirjoja työssään.
– Voisin kuitenkin kuvitella, että esimerkiksi koiraa kuvaillaan maskuliinisuuden tai uskollisuuden symboliksi. Tuollainen yleistys on mahdoton. Minulle eläinihmisenä koira merkitsee tärkeää, rakkaudellista yhteyttä, mutta koiria pelkäävälle ihmiselle sen merkitys ei ole ollenkaan sama.
Lindholm-Kärki myöntää, että unista löytyy kuitenkin "kollektiivista symboliikkaa". Mitä se tarkoittaa?
– Tietyt symbolit toistuvat eri kulttuureissa ja uskonnoissa eri aikakausina. Jos niiden ihmiskunnan alkuaikoihin ulottuviin juuriin perehtyy, ymmärrys omista unista voi rikastua.
– Meidän kulttuurissamme esimerkiksi käärme yhdistetään helposti petollisuuteen, pelottavuuteen tai suorastaan pahuuteen. Aikaisemmissa kulttuureissa se on sen sijaan merkinnyt naisen voimaa, parantamista ja kykyä luoda nahkansa. Kun huomaa, että näkee aina tietynlaisessa elämäntilanteessa unta käärmeestä, voi ymmärtää, mitä se omissa unissa merkitsee.
Tunnelma tärkeä
Lindholm-Kärki korostaa, ettei unen ilmiasusta voi päätellä oikeastaan mitään.
– Todella mitättömältä tuntuva uni voi avautua hyvin syväksi ja merkitykselliseksi. On tärkeää huomioida, minkälainen tunnelma on paitsi itse unessa myös herätessä, kun ei ole vielä ehtinyt alkaa ajatella asioita järjellä.
– Jos unissa on paljon hätää tai huolta – käsilaukku katoaa, tavarat leviävät, myöhästyy junasta, yrittää juosta pääsemättä eteenpäin – pitää miettiä, mitä omassa elämässä voi tehdä tuon kaltaisia unia muuttaakseen. Jokin elämässä ilmeisesti luo kaaosta, epäselvyyttä ja kiirettä.
Painajaiset tärkeitä
Painajaisunet ovat Lindholm-Kärjen mielestä tärkeitä.
– Ne kertovat siitä ristiriidasta, joka vallitsee sisäisen olemuksemme ja pinnallisen arkitietoisuuden välillä.
Mistä kertoo, jos sama painajainen pulpahtaa uniin tasaisin väliajoin?
– Usein se liittyy johonkin ratkaisemattomaan asiaan. Kannattaa seurata, millaisissa elämänvaiheissa tuo painajainen toistuu.
Unipäiväkirja apuun
Lindholm-Kärki sanoo, että omien unien tutkimisen ehdoton edellytys on unipäiväkirjan pitäminen.
– Muuten tulkinta jää hataraksi. Toisaalta pitää myös kirjoittaa ylös, mitä päiväelämässä on tapahtunut, minkälaisia tunteita on kokenut ja mikä on koskettanut hyvässä tai pahassa. Ehkä esimerkiksi työpaikalla tai ihmissuhteissa tapahtuu jotakin erikoista.
– Omia unia kannattaa tutkia myös suhteessa unelmiin, koska unet näyttävät niiden toteuttamiseen liittyviä pelkoja. Ne antavat myös usein vinkkejä siitä, mitä valintoja kannattaa tehdä kulkeakseen unelmiaan kohti.
Uni ei vastausautomaatti
Entä mitä ihminen hyötyy unien tulkinnasta?
– Paras ja tärkein voitto on se, että oppii kuuntelemaan omaa alitajuista, sisäistä tietoaan: kunhan vain pysähtyy kuuntelemaan, niin sisimmässään kyllä tietää, mikä on itselle oikein ja hyväksi. Silloin ei jää maailman ja muiden ihmisten armoille.
Lindholm-Kärki sanoo unen kertovan, mitä ihminen toivoo, tarvitsee ja pelkää.
– Mikään vastausautomaatti uni ei silti ole. Se ei tee päätöksiä kenenkään puolesta.
– Jos uni yrittää kerta toisensa jälkeen ohjata ihmistä hiljentymään ja rauhoittamaan elämäntyyliä, jää unennäkijän tietoiseen valintaan, tekeekö hän jotain saamallaan tiedolla vai ei. Pelkkä unen ymmärtäminen ei siis riitä, jos se ei näy muutoksina oikeassa elämässä, Lindholm-Kärki kertoo.
Juttu on julkaistu alun perin tammikuussa 2013.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva
Miten ohjata omia uniaan? Katso!
22:19