Selkounien harjoittelu voi auttaa lieventämään omia painajaisiaan.
MTV Uutiset kirjoitti aikaisemmin siitä, miten kaikki mitä unissa esiintyy ja tapahtuu, on jollain tapaa sellaista, mikä on tallentunut pitkäkestoiseen muistiisi.
Kun ihminen ei nukkuessaan ohjaile ajatuksiaan ja mielikuviaan, unissa nousee usein esille paljon negatiivisia ja uhkaavia tapahtumia ja tilanteita.
Uniaan on kuitenkin mahdollista oppia myös ohjaamaan tietyllä tasolla, eli opetella näkemään selkounia.
Psykologian dosentti, unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta kertoo, että selkounet ovat sellaisia unia, joissa tiedät näkeväsi unta, vaikka jatkat nukkumista.
– Osa selkounien näkijöistä pystyy ainakin osassa unistaan kontrolloimaan vähän sitä, mitä unessa tapahtuu, Valli kertoo.
Osalle selkounet tulevat luonnostaan ja he ovat nähneet niitä lapsesta asti. Selkounien näkemistä voi kuitenkin myös harjoitella, mutta osalle niiden näkeminen on harjoittelusta huolimatta hyvin hankalaa.
Lue myös: Tutkimus murtaa myytit murrosikäisten unesta – "Teini saattaa olla hereillä, mutta hänen aivonsa ovat edelleen tyynyllä"
Miten selkounien näkemistä voi harjoitella?
Selkounien näkemiseen sekä oman unennäkönsä parempaan tiedostamiseen on olemassa erilaisia harjoittelumenetelmiä.
– Yksi keskeisistä elementeistä eri harjoittelutekniikoissa on se, että yrittää löytää unistaan sellaisia tekijöitä – esimerkiksi tarkastelemalla unia jälkikäteen – mitkä kertovat sinulle, että tämä on nyt unta, eikä voi olla mitenkään totta, Valli kertoo.
Tällaisia havaintoja kutsutaan unimerkeiksi.
Unista voi etsiä esimerkiksi sellaisia tapahtumia, jotka tosielämässä ovat mahdottomia tai toimintoja, joita ei yksinkertaisesti pysty tekemään, kuten lentäminen. Myös sellaiset ihmiset, jotka ovat tosielämässä jo menehtyneet tai joita muutoin tuskin tulee tavattua, kuten vaikkapa Yhdysvaltain presidentti, voivat toimia unimerkkeinä.
– Jos törmäät tällaiseen tekijään, kun näet unta seuraavan kerran, niin voit koittaa muistaa, että se ei voi olla totta, eli kyse on unesta. Voit myös valveilla pysähtyä kysymään itseltäsi toistuvasti, näetkö nyt unta vai oletko valveilla. Kun teet näin valveilla usein, voit oppia kysymään itseltäsi samaa myös unessa ja helpommin huomata unimerkkejä, jotka todistavat sinun näkevän unta.
Lue myös: Huonosti nukutusta yöstä paljastui yllättävä haitta – ja se on "tarttuvaa"
Selkounien näkemisen hyödyt
Suurimmalle osalle ihmisistä selkounien harjoittelu on ikään kuin hupia, mutta siitä voi olla myös oikeaa hyötyä.
Vallin mukaan selkounet ovat yleensä todella positiivisia kokemuksia, jolloin ne voivat lisätä myös psyykkistä hyvinvointia.
– Osa on ehkä oppinut näkemään selkounia, koska he ovat nähneet paljon painajaisia. Kun he ovat pystyneet tulemaan tietoisiksi siitä, että tämä näkemäni painajainen onkin vain aivojen luoma uni eikä totta, he ovat pystyneet heräämään niistä tai muokkaamaan painajaisen mukavaksi uneksi, Valli kertoo.
Osassa sairauksista, erityisesti narkolepsiassa, painajaiset kuuluvat sairauden oirekuvaan. Vallin mukaan osalla narkolepsiaa sairastavista on myös paljon selkounia, ja he nimenomaan hyödyntävät niitä myös painajaisten torjumiseen.
– He tulevat tietoisiksi, että hei tämä on unta, tässä ei tarvitse nyt pelätä henkensä edestä, voin joko muuttaa tämän kivaksi uneksi tai voin herätä.
Toisaalta on olemassa myös niin kutsuttuja selkopainajaisia: näissä ihminen tajuaa näkevänsä pahaa unta, mutta ei pystykään herättämään itseään tai muokkaamaan unta ja painajaisen jatkuessa jää ikään kuin painajaisensa vangiksi.
Valli kuitenkin muistuttaa, että jos selkounia haluaa lähteä harjoittelemaan omaksi ilokseen, niiden harjoittelun ei kannata antaa mennä pakkomielteen puolelle.
– Se alkaa sitten jo ehkä häiritä normaalia nukkumista, Valli toteaa.
Lue myös: Tutkimus selvitti univajeen vaikutusta painoon – näin lyhyet unet näkyivät keskivartalossa
Lue myös: Univaje voi vanhentaa aivoja – tutkimuksessa kuitenkin lohdullinen havainto
Katso myös: Miten unia voidaan tulkita?
2:45