Kun Unkarin pääministeri Viktor Orbán noin puoli vuotta sitten sanoi Unkarin vetävän pakolaispolitiikassa omaa linjaansa, johon muut Euroopan maat vielä yhtyvät, häntä paheksuttiin ja Unkaria kehotettiin palaamaan yhteiseen EU-ruotuun.
Nyt yhä useampi maa sulkee rajojaan ja kaksi vuosikymmentä voimassa olleesta vapaan liikkuvuuden Schengen -sopimuksesta on kohta jäljellä kaunis muisto vain. Budapestissa toimivan Unkarin Helsinki-komitean juristin Julia Ivanin mukaan Unkarin pakolaispolitiikka on käytännössä loppu.
– Unkarissa ei ole enää turvapaikanhakijoita kuin muutama, ja hekin odottavat palautusta Serbiaan vankiloissa. Voin sanoa, että Unkarista on tällä hetkellä mahdotonta saada turvapaikkaa.
Kun kävelee Budapestin kaduilla niin pakolaisia ei todellakaan näy. Siitä pitävät huolen 9 miljoonaa euroa maksanut 175 kilometrin mittainen aita Serbian rajalla sekä tuhannet rajavalvojat. Nyt uusia aitoja rakennetaan myös Kroatian ja Romanian välisille rajoille.
– Pääministerimme ei ole näyttänyt hyvää esimerkkiä muille Euroopan johtajille. Näyttää siltä, että Unkarin malli on hyvin tarttuva, sanoo Julia Ivan.
Itä-Euroopan maista muun muassa Slovakia, Puola ja Slovenia kannattavat Unkarin tiukkaa rajapolitiikkaa. Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi taannoin, että Euroopan pakolaispolitiikka on "rituaali-itsemurha”, joka tulee päättymään EU:n hajoamiseen.
Noin 10 miljoonan asukkaan Unkarissa vain noin 1,5 prosenttia väestöstä on maahanmuuttajia, mikä on Euroopan alhaisimpia lukuja. Unkari on antanut viime vuosina turvapaikan alle 10 prosentille turvapaikanhakijoista.
Laittomasta rajanylityksestä voidaan tuomita jopa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.