Unohditko istuttaa kesäkukat? Vielä ehtii!

Kuva: Shutterstock
Kesäkukkien istutus ei ole vielä liian myöhäistä. Kuva: Shutterstock
Julkaistu 18.06.2012 09:43(Päivitetty 18.06.2012 09:43)

Vielä ei ole myöhäistä istuttaa kesäkukkia – vehmas kesätunnelma syntyy, vaikka istutuspuuhat aloittaisi vasta nyt. ISS:n viherpalveluiden Satu Sokkinen kertoo, miten saada terassille, parvekkeelle tai mökkipihalle vihreää taikaa.

Kesäkukat istutetaan perinteisesti kesäkuun alussa. Jos näin ei ole tehnyt, ei kannata stressaantua.

– Monet kasvit tarjoavat kukkaloistoaan koko kesän läpi, joten niitä voi mainiosti hankkia vielä keskellä kesäkauttakin, ISS:n puutarhuri ja viherpalveluiden toimialapäällikkö Satu Sokkinen lupaa.

Enimmäkseen kesäkukat ovat melko helppohoitoisia, kunhan niiden valon- ja vedentarpeesta sekä lannoituksesta huolehditaan. Helppohoitoisimmasta päästä ovat petuniat ja pelargonit.

Kuva: Colourbox.

Kuva: Colourbox.

– Lähes kaikki kesäkukat, esimerkiksi ahkeraliisat, marketat ja tähtisilmät sekä amppelikukista esimerkiksi keijunmekko ja miljoonakello, ehtivät kasvaa muhkeiksi, vaikka ne istuttaisi juhannuksen jälkeen.

Monet kotipuutarhurit istuttavat kaikki kesäkukkansa vasta kesäkuun puolivälin tietämillä hallanvaaran takia, vaikka osa kukista, kuten orvokit ja neilikat, sietävätkin pientä yöpakkasta.

– Nykytrendinä on istuttaa kasvukauden aikana jopa viidet kausikukat. Keväällä kukkivat kukkasipulit, hallan vaaran aikaan orvokit ja tähtisilmät, kesäkuussa väriloistoa tuodaan kesäkukilla ja alkusyksyllä lyhyen päivän kukat, kuten krysanteemit. Talvea vasten istutetaan kanervat ja callunat. Viherpalveluissa varmistamme useille asiakkaillemme näyttävät kukat koko kauden ja huolehdimme niiden hoidosta, Satu Sokkinen toteaa.

Syötävän hyvä puutarha

Hyötypuutarhan kasveista esimerkiksi salaattia voi kylvää parvekelaatikkoon pitkin kesää.

Myös perunaa voi istuttaa vaikka ämpäriin parvekkeelle. Yhdestä siemenperunasta saa jo jonkinlaisen sadon parin kuukauden päästä istutuksesta. Näin uutta perunaa voi saada omasta maasta vielä elokuussa.

– Hyviä aloittelijan kasveja ovat yrtit, kuten basilikat, ruohosipuli ja tilli, sekä erilaiset salaatit, kuten tammenlehvä- ja jäävuorisalaatti. Siemenestä kasvatettu tomaatti ei keskellä kesää enää ehdi antaa satoa, mutta tomaatintaimia saa esikasvatettuna taimimyymälöistä, Satu Sokkinen vinkkaa.

Salaatteja kannattaa kylvää siemenestä muutaman viikon välein, jotta satokausi kestäisi kesän läpi.

Lämpimällä parvekkeella viihtyvät kukka- tai hyötykasviamppelit. Niiden ruukkutila on pieni ja siksi niitä pitää muistaa kastella säännöllisesti.

Lähde: ISS

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle