UPM rikkoi tehtaan arvokkaan paperikoneen Ranskassa – Pormestari MTV:lle: ”Ei anna Suomesta kovin positiivista kuvaa”

3864013
Kuva UPM Kymmenen Kaipolan tehtaan paperikoneesta vuonna 2005.Lehtikuva
Julkaistu 24.10.2017 16:39(Päivitetty 24.10.2017 18:11)
Toimittajan kuva

Helena Liikanen-Renger – Ranska

@HelenaLiikanen

Docellesin kylässä, Ranskan itärajalla, tunnelma on hiipunut. Syynä ovat kylässä sijaitsevan paperitehtaan entisen omistajan, UPM:n toimet, joita on kauhisteltu jopa maan pääuutislähetyksissä.

– Olemme kylässä surullisia. Tänään se on loppu, koska tehtaan kalusto lähtee palasina huutokaupassa, kylän pormestari Christian Tarantola kertoi tiistaiaamuna MTV Uutisille puhelimitse.

Tarantola​​​​​​​

Pormestari Christian Tarantola

Ranskaa kuohuttaneen uutisen mukaan UPM olisi rikkonut entisen tehtaansa arvokkaan paperikoneen estääkseen sen myynnin mahdolliselle kilpailijalle. Uutinen nousi viikonloppuna niin julkisen France 2-kanavan kuin kaupallisen TF 1-kavankin lähetyksiin.

– Minun oli mahdollisuus vierailla (UPM) Kymmenen tehtailla Suomessa. Olimme tekemisissä suurten ammattilaisten kanssa. Se mikä minua hämmästytti oli se, että sellaisessa paperimaassa kuin Suomi, joukossanne on sellaisia jotka uskaltavat sabotoida koneen niin kuin se oli sabotoitu, Tarantola kertoi MTV Uutisille.

Uskotteko, että tämä tulee vaikuttamaan siihen, kuinka Suomi nähdään Ranskassa?

– Pidän paljon suomalaisista, mutta sanotaan, ettei tämä anna kovin positiivista kuvaa, hän vastaa.

UPM: Emme löytäneet uskottavaa toimijaa

Maan vanhimman, jo vuonna 1452 perustetun paperitehtaan sulkeminen vuonna 2014 ja sen 162 työntekijän irtisanominen nousi jo silloin kansalliseksi uutiseksi. Tuotantolaitoksen sulkemista vastustettiin ja sille etsittiin uutta omistajaa. Myös työntekijät tarjoutuivat jatkamaan tehtaan toimintaa.

– Me emme löytäneet ostajaksi toimijaa, jolla olisi taloudellisia edellytyksiä jatkaa toimintaa. Myös työntekijöiden tarjous käsiteltiin ihan samalla tavalla kuin muidenkin tarjoukset, UPM:n yhteiskunta- ja mediasuhdejohtaja Stefan Sundman kertoo MTV:lle.

Tehdas ja koneen osia myytiin lopulta tämän vuoden alussa Vialis –nimiselle yhtiölle, joka oli eritoten kiinnostunut ostamaan kiinteistön ja osia puretusta koneesta.

Sopimuksen mukaan osa koneesta jäi UPM:lle. Tiettyjä osia yritys aikoo hyödyntää muun muassa varaosina muissa laitoksissaan.

– Me emme ole sopineet minkään toimivan paperikoneen myynnistä. Ostajaosapuolen kanssa tässä ei ole mitään epäselvää, asioista on sovittu avoimesti, Sundman kertoo.

Sitä, oliko UPM rikkonut koneet estääkseen niiden joutumisen kilpailijalle, ei Sundman osannut kommentoida.

Juttua ja otsikkoa muokattu 24.10. klo 18.10. Korjattu UPM Kymmene muotoon UPM.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat