Entinen työministeri Jari Lindström ennakoi lisää lopettamisuutisia paperitehtailta: "Todella lyhytjänteistä"

3:16img
UPM sulkee Kaipolan tehtaan – Paperiliiton Petri Vanhala: "Ikävä yllätys"
Julkaistu 27.08.2020 17:32

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Metsäyhtiö UPM-Kymmene ilmoitti eilen suunnittelevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkemista vuoden loppuun mennessä. Yhtiö aloittaa myös yt-neuvottelut Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla.

Kuusankoskelainen entinen työministeri ja paperimies, nykyinen Kouvolan kaupunginvaltuutettu Jari Lindström (sin) ei yllättynyt UPM:n uutisesta.

– Se on joka kerta sama juttu. Tulee samat ajatukset kuin vuonna 2006. Tiedän aika tarkkaan, mitä ne [tehtaalla työskentelevät] ihmiset ajattelevat. Se on järkytys.

Lindström työskenteli UPM:n Voikkaan paperitehtaalla sen sulkemiseen vuonna 2006 saakka. Sen jälkeen hän työskenteli Stora Enson Anjalankosken tehtaalla sekä UPM:n Kymin tehtaalla Kuusankoskella.

Anjalankosken tehtaasta huoli

Lindström ennakoi, että myös Stora Ensolta on lopettamisuutisia tulossa. Hän on huolissaan Anjalankosken tehtaasta, jossa valmistetaan paperin raaka-ainetta eli tehdään hioketta. Sen tekeminen kuluttaa paljon sähköä.

Lindström kertoo ymmärtävänsä, jos käyttöikänsä lopussa oleva kone ajetaan alas. Nyt ollaan kuitenkin lakkauttamassa tehtaita, joita on kunnostettu eikä niiden tekninen käyttöikä ole vielä lopussa.

Lindström ei usko Kaipolan tehtaan jatkavan vaihtamalla toiseen paperilaatuun. Suurin osa tehtaista, jotka on ilmoitettu lakkautettaviksi, on suljettu.

Joitakin poikkeuksia on. Oulussa Stora Enson paperitehtaalla muutettiin viime vuonna yksi kone kartonkikoneeksi ja toinen paperikone suljettiin.

– Olen ymmärtänyt, että toinen kone odottaa markkinoiden kehittymistä. Jos kartonki lähtee vetämään ja hinta pysyy korkeana, toinenkin kone ehkä käännetään tekemään kartonkia.

Lindströmin mukaan tuotantosuunnan muutosta ehdotettiin myös Voikkaalla vuonna 2006.

– UPM ei tee kartonkia. Se on fakta, että sanomalehtipaperin kysyntä vähenee, kun perinteisten lehtien tilaaminen on vähentynyt. Maailmallehan sitä menee ja Aasiaan on viime vuosina avattu paperitehtaita.

Lue myös: UPM sulkee Kaipolan tehtaan: Nyt puhuu toimitusjohtaja – "Verorasitus käynyt Suomessa ylivoimaiseksi"

Kemijärvi myöhästyi

Lindström mainitsee myös Kotkan Sunilan sellutehtaan. Stora Enso ilmoitti kesällä 2009 sulkevansa tehtaan vuoden 2010 alussa, mutta perui päätöksensä marraskuussa 2009.

– Tehdas oli pysäytetty, mutta sitten sellun maailmanmarkkinahinta lähti nousuun ja tehdas käynnistettiin uudelleen. Kemijärvi myöhästyi tästä, ja olen kuullut, että moni katuu sitä päätöstä. Se ajankohta sattui väärään hetkeen.

Stora Enson Kemijärven sellutehdas suljettiin huhtikuussa 2008. Lindströmin mukaan kenties puoli vuotta myöhemmin tehdasta ei olisi lopetettu.

– Niin se menee. Tämä on todella lyhytjänteistä. Osalle tehtaista yhtiöt varmaan miettivät jatkokäyttöä ja tuotantosuunnan muutosta. Kyllä siinä pitää laskea, paljonko muutos maksaa, ja kannattaako se tehdä.

Lisää aiheesta: UPM-pomo: Kaipola teki kaikkensa tehtaan pitämiseksi elossa – "Erityisen murheelliseksi tämän tekee se, että Kaipola on sijaiskärsijä"

Suomalaisilla "paperitehdassyndrooma"

Lindström on istunut Kouvolan kaupunginvaltuustossa vuodesta 2009. Tehtaan sulkeutuessa ensin alueelle tulee shokki ja vaikutukset näkyvät vuosien päästä, hän sanoo.

– Kouvolan alueelta on hävinnyt neljä tuhatta teollisuuden työpaikkaa, jos lasketaan alihankintaketjut mukaan. Jokainen ymmärtää, että verotulovaikutukset ovat kymmeniä miljoonia.

Lindströmin mielestä suomalaisilla on edelleen ”paperitehdassyndrooma”: uskotaan ja toivotaan, että tulee yksi iso työnantaja poistuneen tilalle. Se aika on mennyttä.

– Yksi työnantaja on ollut valtavan vahva ja se jättää ihmisiin vuosikymmeniksi jäljet. Toipuminen ei tapahdu hetkessä.

”Olen kysynyt Pesoselta ja Wahlroosilta”

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen puhui torstaina julkaistussa avoimessa kirjeessään teollisuuden ulkoisista kustannuksista kuten sähköverosta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) on kuitenkin ehdottanut ensi vuoden talousarviossa teollisuuden sähköveron alentamista.

– Pelkään, että riippumatta siitä, mitä hallitus tekee, näitä tehtaita tullaan jatkossakin lakkauttamaan, valitettavasti, Lindström tuumaa.

– (Juha) Sipilän hallitusohjelmassa oli minun suustani kirjaus, ettei teollisuuden kustannuksia nosteta hallituskauden aikana. Olen kysynyt kasvotusten (Jussi) Pesoselta ja (UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn) Wahlroosilta, lupaatteko te, ettette lakkauta yhtään tehdasta. Eivät he tietenkään anna sellaista lupausta.”

Hän uskoo, että Sanna Marinin (sd) hallituksessa tullaan käymään tiukkaa keskustelua siitä, miten tuetaan teollisuutta ja saavutetaan ilmastotavoitteet ilman, että asiat ovat vastakkain.

– Sanoisin, että ministereiden kannattaa pitää kieli keskellä suuta. Ei kannata puolella sanallakaan vihjata, että olisi tulossa ikävä yllätys. Teollisuuden kanssa kannattaa säännöllisesti keskustella ja kuunnella heitä.

Tuoreimmat aiheesta

Jämsä