UPM-Kaipolan sulkeminen päättää Suomesta yli 100-vuotisen perinteen – kysyimme, mistä sanomalehdet saavat nyt paperinsa: "Iso symbolinen asia, toivon päättäjien havahtuvan"

Sanomalehtipaperia on tuotettu Suomessa niin kauan sanomalehtiäkin.

Kaipolan tehtaan sulkemisen myötä yli 100 vuotta kestänyt jatkumo saatetaan päätökseen.

Sulkemispäätös tarkoittaa myös sitä, että suomalaiset sanomalehdet saavat jatkossa hankkia paperinsa ulkomailta.  

Pitkä perinne päättyy Kaipolaan 

UPM:n edeltäjät ovat valmistaneet sanomalehtipaperia Suomessa 1800-luvun lopulta lähtien.

– Se oli aiemmin tärkeä vientiartikkeli Venäjälle, kertoo UPM:n keskusarkistossa Valkeakoskella työskentelevä UPM:n asiakirjahallinnon puheenjohtaja Ari Sirén

Sanomalehtipaperia on tuotettu lähes jokaisella UPM:n tehtaalla jossakin vaiheessa. Kaipolan tehdas oli niistä viimeinen, ja työllisti yli 400 ihmistä. 

Kaipolan tehtaalla riitaisa historia

Kaipolan tehtaan rakentaminen alkoi kaikessa hiljaisuudessaan vuonna 1952. Koneet käynnistyivät tehtaalla kaksi vuotta myöhemmin. 

– Tehtaan rakentaminen oli hyvin salainen operaatio, joka sai alkunsa sen jälkeen, kun UPM:n edeltäjän, Yhtyneiden paperitehtaiden johtajat riitaantuivat. 

Tulehtuneiden välien vuoksi Myllykoski irtaantui yhtyneistä paperitehtaista. Myllykoski oli merkittävä sanomalehtipaperin tuottaja, ja Kaipolan tehdas rakennettiin korvaamaan Myllykosken irtaantumista. 

Hanke säilyi pitkään salaisena ja aloitettiin jo ennen kuin Myllykosken varsinainen ero oli tapahtunut. 

Kaipolan tehdas oli alusta asti suuri tehdas.  

– Jo siihen aikaan sanottiin, että tehdas kuluttaa enemmän sähköä kuin koko Tampereen teollisuuskaupunki yhteensä. 

– Väite taisi pitää aika hyvin paikkansa tähänkin päivään asti. Se oli sekä syömähammas että ongelma. 

MT: "Suomalaisen paperin menettäminen on iso symbolinen asia"

Maaseudun Tulevaisuus on ollut pitkään suomalaisen sanomalehtipaperin puolestapuhuja. 

– Kyllä, olemme käyttäneet UPM:n paperia. Suomalaisten tuotteiden käyttäminen on niin meille kuin lukijakunnallemmekin valtavan tärkeä asia, MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen sanoo. 

– Suomalaisen paperin menettäminen on iso symbolinen asia. Toivon, että se havahduttaisi päättäjiä ja saisi heidät ymmärtämään kuinka tärkeää on pitää kilpailukyvystä kiinni. 

Kemppainen toivoo, että sekä työnantajat että palkansaajat saisivat mahdollisimman nopeasti rakentavan keskustelun aikaiseksi, jotta suomalainen  paperi- ja metsäteollisuus pystyisi jatkumaan mahdollisimman hyvin. 

– Tässä on erittäin vakava paikka, Kemppainen jatkaa.  

– Toivoisimme, että voisimme vielä jatkossakin ostaa suomalaista paperia jostakin, mutta tällä hetkellä tilanne vaikuttaa todella huonolta.

"Tarjonta pystytään turvaamaan"

Myös Sanomilla Kaipolan tehtaan sulkemista on seurattu vakavana. Kaipolassa on valmistettu sanomalehtipaperia muun muassa Helsingin Sanomiin, Ilta-Sanomiin, Satakunnan Kansaan ja Aamulehteen. Lehdissä on käytetty pääosin kotimaista paperia, mutta myös materiaalia Euroopasta ja Venäjältä.

– Paperin saatavuudesta ei ole huolta, tarjonta pystytään turvaamaan. Esimerkiksi UPM toimii myös maailmalla. Muutos ei näy sanomalehden kuluttajille, mutta onhan asia erittäin harmillinen suomalaisen teollisuuden näkökulmasta, kertoo MTV:lle Sanoma Media Finlandin Uutis- ja featuremedia -yksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta.

Putkiranta korostaa, että sanomalehtipaperin kotimaisuusaste muuttuu paljon. Tulevien paperitilausten sijainnista ja päätöksistä on kuitenkin vielä liian aikaista puhua, Putkirant jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat