Uusi-Seelanti on tuttu Taru Sormusten herrasta -elokuvien kuvauspaikkana ja rugbyn All Blacks -maajoukkueen menestyksestä. Moni suomalainen matkaaja on löytänyt saarivaltion, mutta niin ovat myös maailman raharikkaat.
Uusi-Seelanti on turvallinen paikka maailman mullistuksilta, ajattelevat sieltä hulppeita maatiloja ostavat miljardöörit. Tai todennäköisesti he ajattelevat niin, sillä heidän ostomotiivejaan voi vain arvailla.
– Noin 40 prosenttia asiakkaistamme on amerikkalaisia. He haluavat yksityisyyttä, turvallisuutta ja kauniita maaseutumaisemia, sanoi Sotheby's International Realty -kiinteistöyhtiön edustaja Matt Finnigan Financial Times -lehdessä.
Oma ruokatuotanto ja polttopuut
Kyse on niin sanotuista omavaraisista kiinteistöistä: Tilaa kasvattaa oma ruoka, oma sähköntuotanto ja vesivarat, riittävästi metsää polttopuiksi, oma kiitorata ja helikopterikenttä. Kauniiden maisemien keskellä.
Viime vuonna Uusi-Seelanti myi ulkomaalaisille tonttialaa hehtaareissa mitattuna kuusinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna, noin 467 000 hehtaaria, kertoo FT.
Lehden mukaan Uusi-Seelanti turvasatamana nousi esiin jo toissa vuonna.
Maailman silmäätekevien kokouksessa Davosissa yhdysvaltalaisen Institute of New Economic Thinking -ajatuspajan johtaja Robert Johnson sanoi, että Uuden-Seelannin maatilat ovat piilopaikkoja rikkaille, jos maailman kärjistyvä epätasa-arvoisuus muuttuu suuriksi levottomuuksiksi.
Rikkaiden tarpeesta valmistautua ja piiloutua levottomuuksilta kirjoittaa myös tuore New Yorker -aikakauslehti.
Uudessa-Seelannissa kiinteistöala vähättelee turvallisuuskysymyksen merkitystä. Sitä ei kuitenkaan kiistetä täysin.
Vaihtoehtokoti epävakaisuuksille
– Näyttää olevan kasvava määrä heitä, joiden mielestä on hyvä omistaa vaihtoehtokoti täällä, ottaen huomioon lisääntyvän poliittisen epävakaisuuden Yhdysvalloissa, sanoo uusiseelantilaisen investointipankin Murray & Co:n perustaja Justin Murray.
Hän tosin lisää, että varakkaat ostavat kiinteistöjä Uuden-Seelannin muun tarjonnan takia.
Niitä riittää. Maa on poliittisesti vakaa, vauras ja vapaamielinen, korruptio ei rehota, asukkaita on vain reilut neljä miljoonaa ja luonto on kaunis.
Raha auttaa passin saamisessa
Kansalaisuuden saaminen ei kuitenkaan tapahdu käden käänteessä. Muun muassa maassa on pitänyt asua vähintään 1 350 päivää. Oikoteitä on, jos on rahaa.
Äskettäin nousi otsikoihin yksi verkossa toimivan maksuvälitysjärjestelmäyhtiön PayPalin perustajista, Peter Thiel.
Hän oli saanut Uuden-Seelannin mustavalkokantisen passin nopeutetusti ja salaa ohi tavallisen prosessin vuonna 2011. Passi luovutettiin hänelle Yhdysvalloissa, ei Uudessa-Seelannissa. Lähes sata muuta henkilöä on saanut maan passin samalla tavoin salaisessa menettelyssä.
Paljastuneiden dokumenttien mukaan Thiel sai passinsa "yrittäjäntaitojensa ja filantropiansa ansiosta". Thielillä on liiketoimintaa myös Uudessa-Seelannissa.
Yhdysvaltalaisten rikkaiden lisäksi muun muassa venäläiset miljardöörit ovat ihastuneet Tyynenmeren saarivaltion maatiloihin ja niitä ympäröiviin kauniisiin maisemiin.