Urheilusponsorointia vai korruptiota? - HOK-Elanto ja Skanska kytköksissä valtavaan lahjustutkintaan

Seteleitä.
Lehtikuva
Julkaistu 18.05.2015 16:57
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Keskusrikospoliisi tutkii jättimäistä urheilusponsorointiin liittyvää lahjusvyyhteä, jossa on epäiltynä kymmeniä ihmisiä. Vyyhteen kytkeytyy muun muassa HOK-Elanto, Skanska ja lukuisia muita yrityksiä.

MTV Uutisten tietojen mukaan törkeistä lahjusrikoksista epäillään muun muassa rakennusyhtiö Skanskan entisiä johtajia ja lukuisten muiden yritysten johtohenkilöitä. KRP epäilee, että yritysten hevosurheilulle vuosien mittaan antamat sponsorituet ovat olleet lahjuksia.

Keskusrikospoliisi on tutkinut jo kahden ja puolen vuoden ajan Suomen kautta aikain laajimpiin kuuluvaa lahjusvyyhteä. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP on kuullut tutkinnan aikana toistasataa ihmistä ja lisää kuullaan edelleen. Lahjus- ja muista rikoksista epäiltyjä on kymmeniä.

Tutkinnan keskiössä on S-ryhmän suurimman osuuskaupan ja Suomen laajimmin omistetun yrityksen HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja. Ex-johtajan tyttäret ovat kuuluneet kansainväliselläkin tasolla kilpailleeseen esteratsastusjoukkueeseen, jota kymmenet suomalaiset yritykset ovat tukeneet. KRP epäilee osaa näistä sponsorituista lahjuksiksi.

HOK-Elannon ex-johtajaa epäillään lahjusten eli oikeudettoman edun ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Rikosepäilyt koskevat vuosien 2007 ja 2012 välistä aikaa.

Satojen tuhansien eurojen sponsorituet

MTV Uutisten tietojen mukaan usean ratsastajan muodostamaa ponimaajoukkuetta on sponsoroinut vuosien aikana 30-40 suomalaista yritystä. KRP:n syynissä on parikymmentä yritystä. Yritykset ovat tukeneet joukkuetta vuosien aikana yhteensä sadoilla tuhansilla euroilla.

MTV Uutisten tietojen mukaan törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa epäiltyinä ovat ainakin kolme rakennusyhtiö Skanskan entistä johtajaa – kuten entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki. Kaksi johtajaa irtisanottiin rikosepäilyjen takia kaikessa hiljaisuudessa viime vuonna. Hetemäki lähti yhtiöstä joulukuussa 2013.

KRP on kuullut Skanskasta kaikkiaan noin kymmentä ihmistä, osaa heistä on kuultu todistajina, osaa muussa asemassa poliisitutkinnassa. Nykyistä Skanska-johtoa ei epäillä rikoksista.

–Me olemme koko ajan siitä lähtien, kun tämä on käynnistynyt, avustaneet poliisia tässä tutkinnassa. Olemme toimittaneet poliisille sellaista aineistoa, mitä he ovat pyytäneet. Ja meidän intressissä on, että tämä asia selvitetään pohjamutia myöten, sanoo Skanska Oy:n viestintäpäällikkö Liisa Salmela MTV Uutisille.

Skanska on sponsoroinut ratsastusjoukkuetta vuosien aikana kymmenillä tuhansilla eurolla. MTV Uutisten tietojen mukaan useissa vyyhteen liittyvissä sponsorisopimuksissa tukipäätökset on hyväksynyt yritysten johto. Esimerkiksi Skanskassa sponsorointia on käsitelty myös eettisessä toimikunnassa.

Lahjomisesta elinkeinotoiminnassa on vasta vähän oikeuskäytäntöä ja näyttö on usein tiukassa.

–Jos työnantaja hyväksyy sen vaikkapa hiljaisesti, että hänen työntekijälleen etuja annetaan, voi olla, että se jo poistaa rangaistavuuden, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Onko yritetty vaikuttaa urakoihin? 

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisia on kiinnostanut lahjusvyyhden tutkinnassa, onko sponsorisopimuksilla ollut vaikutusta HOK-Elannon ja lukuisten yritysten välisiin urakoihin ja miten tarjouskilpailut on järjestetty. KRP on tutkinut laajasti kymmenien yritysten kirjanpitoa.

KRP on ollut tutkinnasta erittäin vaitonainen. Se ei ole tiedottanut vyyhden tutkinnasta mitään. KRP:n tutkinnanjohtaja Veli-Matti Räsänen vahvistaa esitutkinnan, mutta vaikenee edelleen tutkinnan yksityiskohdista.

–Vahvistan, että tällainen esitutkinta on, mutta en kerro yksityiskohtia. Kun elinkeinoelämän rikoksia tutkitaan, niihin liittyy isoja taloudellisia intressejä. Tästä ei ole tiedotettu, jotta ei aiheuteta vaaraa tai vahinkoa asianosaisille, Räsänen sanoo MTV Uutisille.

Räsänen vahvistaa myös, että tutkinnassa on kuultu erittäin paljon ihmisiä eri asemissa.

–Kysymys on laajasta asiakokonaisuudesta, josta pääosa pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia.

Epäillyt kiistävät

HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja on kiistänyt rikosepäilyt.

–Sopimukset on tehty avoimesti ja myös HOK-Elanto ja SOK itse ovat sponsoroineet hevosurheilua. Myös osa HOK-Elannon johtoryhmän jäsenistä on ollut mukana auttamassa sponsoroinnin hankkimisessa tahoilta, joiden kanssa HOK-Elannolla on ollut liikesuhde, ex-kiinteistöjohtaja sanoo.

Myös Skanskan ex-johtajat kiistävät rikosepäilyt. Yksi ex-johtajista on vienyt irtisanomisensa Helsingin käräjäoikeuteen. Hän perää Skanskalta korvauksia laittomasta irtisanomisesta.

–En tiedä muita yrityksiä kuin Skanska, joka olisi tuominnut työntekijänsä syylliseksi rikokseen ennen minkään tuomioistuimen päätöstä. Tässä tapauksessa Skanskan johto oli päättänyt osallistua urheilusponsorointiin. Olen toiminut ohjeiden, vallitsevan käytännön ja esimiesten hyväksynnän mukaisesti. Skanskan puolelta tämä prosessi kaikkinensa on ollut epäasiallista ja eettisesti hyvin kyseenalaista, ex-johtaja sanoo.

Skanskasta ei haluttu kommentoida yksittäisten henkilöiden asiaa poliisitutkinnan ollessa kesken. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos