KOMMENTTI: Aarnio, urheilusponsorointi, taideväärennökset – KRP:n käsissä kolme valtavaa rikosvyyhteä

Pekka Lehtinen
www.jannetorikka.fi
Julkaistu 20.05.2015 14:56
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Keskusrikospoliisilla on parin viime vuoden ajan ollut kädet täynnä töitä täysin poikkeuksellisissa rikoskokonaisuuksissa. ”Rutiinijutut” ovat saaneet väistyä, kun KRP on panostanut resurssinsa kolmeen erityislaatuiseen rikosvyyhteen.

Tapaus Aarnio 

Tapaus Aarnio on laajuudessaan, vakavuudessaan ja yhteiskunnallisessa merkittävyydessään tietysti aivan omaa luokkaansa.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikosepäilyt ja mahdolliset tuomiot jättävät Suomen rikoshistoriaan yhden kaikkien aikojen syvimmistä muistijäljistä. Se seuraa tulevia poliisisukupolvia aina.

Suomen oloissa harvinaislaatuisia ovat myös kaksi muuta tutkinnassa olevaa rikosvyyhteä.

Ratsastusjoukkueen sponsorituet lahjuksia?

Toinen niistä on MTV Uutisten maanantaina uutisoima jättimäinen urheilusponsorointiin liittyvä lahjustutkinta. KRP epäilee, että kymmenien suomalaisten yritysten esteratsastusjoukkueelle vuosien mittaan antamat sponsorituet – yhteensä satoja tuhansia euroja – ovat suurelta osin olleet lahjuksia.

Lahjusepäilyjen keskiössä on Suomen laajimmin omistetun yrityksen HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja, jonka tyttäret ovat kuuluneet kyseiseen ratsastusjoukkueeseen.

KRP epäilee ex-johtajaa lahjusten ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2007-2012. Lahjomisista on epäiltyinä muun muassa rakennusyhtiö Skanskan entistä johtoa ja lukuisten muiden yritysten entisiä ja nykyisiä johtajia.

Lahjusrikosten lisäksi KRP:n tutkinnassa on useita muita kovia rikosnimikkeitä. Epäiltyjä henkilöitä on kymmeniä. Tutkinnassa on kuultu tähän mennessä yli sataa ihmistä ja lisää kuullaan koko ajan. Esitutkinta on pääosiltaan tarkoitus saada valmiiksi ennen kesälomia.

Lahjusvyyhden pihvi on siinä, ovatko sponsorituet vaikuttaneet esimerkiksi HOK-Elannon ja yritysten välisiin urakoihin tai muihin liiketoimiin. Jos kysymys on rakennusurakoista, puhutaan äkkiä miljoonista, jopa kymmenistä miljoonista euroista. KRP on penkonut yritysten kirjanpitoja, urakoita ja niiden tarjouskilpailuja.

Tutkintatoimista ja useista rikosnimikkeistä voi päätellä, että KRP:n talousrikostutkijoiden epäilyt kohdistuvat paljon muuhunkin kuin vain yritysten sponsoritukiin esteratsastusjoukkueelle.

Kun tutkinta aikanaan valmistuu, alkaa keskustelu myös urheilusponsoroinnin rajoista. Urheilun tukeminen on tärkeä asia ja voi vain toivoa, että lahjusvyyhden lopputulos ei ainakaan merkittävästi vähennä yritysten halukkuutta sponsoroida urheilua. Taloudellinen taantuma on jo hillinnyt yritysten intoa tukea urheilua.

Osa rikosepäillyistä on kertonut, ettei aio jatkossa osallistua enää mihinkään sponsorointiin, vaikka sellaiseen olisi jatkossa mahdollisuus. Muutoksia nykyiseen käytäntöön joka tapauksessa tulee. Skanska on jo tiukentanut tukipäätösmenettelyään.

Ydinkysymyksiä lahjusvyyhdessä on myös se, voiko johtavassa asemassa oleva henkilö pyytää sponsorointia tahoilta, joiden kanssa hänellä on, on ollut tai tulee olemaan liikesuhde? Onko kysymyksessä silloin oikeudeton etu? Elinkeinoelämän rikoksista on Suomessa vielä vähän oikeuskäytäntöä ja näyttö tuomioon asti ei ole itsestään selvää.

MTV Uutisten tietojen mukaan useista sponsorointipäätöksistä on oltu tietoisia myös yritysten ylimmässä johdossa. Mikään näkemistämme sopimuksista ei päällisin puolin viittaa salamyhkäisyyteen tai lahjusrikoksiin.

Toinen asia on, onko sponsoripäätösten kulisseissa mahdollisesti sovittu jostain paljon suuremmasta sulle mulle –periaatteella. Jos tällaista on tapahtunut, sen keskusrikospoliisin esitutkinta aikanaan paljastaa.

Taideväärennösten rikoshyöty ennätyksellinen

Kolmas tutkinnassa oleva KRP:n laaja rikoskokonaisuus on kansainvälinen taideväärennösvyyhti.

Sen epäilty rikoshyöty on ennätyksellinen, jopa 15 miljoonaa euroa. Se ylittää Aarnio-jutun epäillyn rikoshyödyn yli kymmenkertaisesti.

KRP kasaa taideväärennösvyyhden pöytäkirjoja ja niiden tullessa julki riittää taas ihmeteltävää. Kaikki on näköjään mahdollista – myös Suomessa.

Eläkkeelle jääneen Helsingin rikospoliisin murharyhmän päällikön Juha Rautaheimon kommentti osuu näihin aikoihin jäätävästi: ”Kun jo luulee, että on urallaan nähnyt aivan kaiken, tuleekin taas jotain ihan uutta.”

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio