Urpilainen ja Andersson roimivat hallituksen talouslinjaa Ylen tentissä: "Voi puhua ilkeydestä"

Vasemmistopuolueiden presidenttiehdokkaat Li Andersson (vas.) ja Jutta Urpilainen (sd.) moittivat tiukasti pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallituksen talouslinjaa Ylen presidentinvaalitentissä torstai-iltana.

Anderssonin mukaan on olemassa iso riski, että jos hallitus tekee kovia sopeutuspäätöksiä jo tehtyjen leikkausten päälle, se heikentää Suomen taloutta.

Urpilainen sanoi haastavansa Orpon hallituksen koko talouspolitiikan. Urpilaisen mukaan hallitus on valinnut linjan, jossa kevennetään veroja rikkailta ja kohdistetaan säästöt pienituloisille.

– Perutaan rikkaiden ja suurituloisten veronkevennykset, Urpilainen vaati.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho puolusti hallituksen talouspolitiikkaa. Halla-ahon mukaan Suomi pyörii tällä hetkellä kroonisesti velkarahalla eikä julkinen talous voi loputtomiin toimia näin.

– Kukaan ei tee leikkauksia eikä säästöjä ilkeyttään, vaan siksi, että meidän kansantaloutemme ei tällä hetkellä tue tämänkokoisia julkisia menoja, Halla-aho sanoi.

Andersson vastasi, että hänen mielestään voi puhua ilkeydestä, kun puhutaan nykyhallituksen keinovalikoimasta.

– Jos halutaan sopeuttaa oikeudenmukaisesti, silloin pitää katsoa veropuolta. Pitää katsoa esimerkiksi listaamattomien yritysten omistajien osinkoverohelpotuksia.

Lisäsopeutus jakoi ehdokkaita

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi Ylen A-studiossa tiistaina, että lisäsopeutuksen tarve voi nousta kahteen miljardiin euroon. Ylen tentissä ehdokkailta kysyttiin, ovatko miljardien lisäsopeutukset pakollisia, jotta Suomen talous ja hyvinvointiyhteiskunta saadaan pelastettua.

Ehdokkaista Halla-aho, Alexander Stubb (kok.), Olli Rehn (kesk.), Sari Essayah (kd.) ja Harry Harkimo (liik.) vastasivat kysymykseen kyllä.

Urpilainen, Andersson ja Mika Aaltola (sit.) vastasivat ei, vihreiden tukema Pekka Haavisto vastasi, että ei tässä muodossa.

Rehn: Kurssia korjattava

Haavisto sanoi olevansa huolissaan siitä, että leikkaukset voivat kohdistua samoille ihmisille tai kotitalouksille.

– Tähän myöskin oikeuskansleri on kiinnittänyt huomiota, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan myös veroja tulisi voida korottaa tietyssä tilanteessa. Hän mainitsi esimerkkeinä ympäristöverot ja terveydelle haitallisten tuotteiden verot.

Stubbin mukaan sopeutuksia joudutaan tekemään, koska Suomen talous ei ole kasvanut kunnolla 15 vuoteen. Stubb sanoi olevansa samaa mieltä siitä, että vähävaraisilta ja pienituloisilta ei pidä leikata.

– Mutta olen myös ollut vaikeissa paikoissa tekemässä talouspolitiikkaa Suomessa, ja olen hyvin tietoinen, että yhtään täydellistä ratkaisua ei ole.

Rehnin mukaan Suomen talous on luisunut jo taantumaan ja uhkaa luisua kriisiin. Rehnin mukaan tällä hallituskaudella otetaan lisää velkaa nuorison velkataakaksi ja on välttämättä korjattava kurssia.

– Pidän presidentin roolina sitä, että hän käyttää arvojohtajana puheenvuoroja tästä. Hänen pitää olla kestävän, terveen talouden puolestapuhuja, Rehn sanoi.

Menikö MTV:n Presidenttitentti ohi? Katso tästä tentti aihe aiheelta.

Alla parhaat palat MTV:n presidenttitentistä.

 

Näin seuraat vaali-iltaa MTV:llä

MTV:n Tulosilta seuraa ääntenlaskentaa reaaliajassa koko jännittävän illan ajan ja välittää tunnelmat laajasti eri ehdokkaiden vaalivalvojaisista.

 

MTV vaali-illan suora lähetys käynnistyy sunnuntaina 28. tammikuuta kello 19.20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Lähetys päättyy kello 23.45. 

 

Illan isäntänä MTV:n uutisstudiolla toimii Jaakko Loikkanen

 

Tulosta ovat analysoimassa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sekä vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund. Tulostaululla ääntenlaskennan etenemisestä kertoo politiikan toimittaja Juha Kaija

Lue myös:

    Uusimmat