Entiselle valtiovarainministerille Jutta Urpilaiselle oli viime syksynä tarjolla korkea YK-virka ja tämän vuoden alussa toinen, mutta kumpikaan ei näytä nyt toteutuvan. Urpilainen kertoo keskittyvänsä eduskuntavaaliehdokkaana kotimaan politiikan hoitoon.
Urpilainen antoi viime syksynä nimensä käyttöön, kun YK:n tasa-arvojärjestölle UN Womenille haettiin varapääjohtajaa. Urpilainen oli tehtävään Suomen hallituksen ehdokas, mutta myös kaikki muut Pohjoismaat olivat hänen ehdokkuutensa takana.
Varapääjohtajia on UN Womenissa kaksi, ja Urpilaiselle tarjottu paikka olisi ollut niistä tärkeämpi eli pääjohtajan sijainen.
Tämän varapääjohtajan viran täyttö on YK:ssa kuitenkin edelleen kesken, sillä nimitysprosessit ovat YK:ssa usein äärimmäisen monimutkaisia. Urpilainen ole enää tehtävään käytettävissä.
– Ilmoitin marraskuun loppupuolella, että lähden ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin ja keskityn kotimaan politiikkaan, Urpilainen kertoo.
UN Womenin päämaja on New Yorkissa ja se perustettiin vuonna 2010 muutaman vanhan YK-elimen yhdistelmänä. Toiminnan tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista. Järjestö toimii yli 70 maassa.
Apulaispääsihteerin paikka tarjolle tammikuussa
Tämän vuoden alussa Urpilaiselle tarjottiin UN Womenista toista korkeatasoista tehtävää, joka olisi ollut taloudesta ja varainkeruusta vastaavan apulaispääsihteerin virka. Tästä tehtävästä hän ei kuitenkaan ollut kiinnostunut, johtuen juuri siitä, että oli jo sitoutunut kansanedustajaehdokkuuteen.
Urpilaiselle tarjottiin viime syksynä myös Euroopan investointipankin varapääjohtajan paikkaa, mutta hän kieltäytyi siitä. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) nimitti tehtävään myöhemmin kokoomusministeri Jan Vapaavuoren. Myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäsenen tehtävästä käytiin Urpilaisen kanssaan keskusteluja.
Kansainvälinen ura ei ole tulevaisuudessa poissuljettu, Urpilainen sanoo, vaikka lähitulevaisuudessa hän aikookin keskittyä eduskuntavaaleihin ja kansanedustajan työhön.
– Hienoa, että suomalaisille tulee näitä korkean tason paikkoja.
Urpilainen ottaa tässä esimerkiksi Mari Kiviniemen apulaissihteerin paikan OECD:ssä.
– Suomihan ei ole ollut kovin hyvä näitä paikkoja itselleen lobbaamaan, Urpilainen jatkaa.