Urpilaisella on laajaa kokemusta taloudesta, opetuksesta ja ulkosuhteista.
SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen sanoo olevansa enemmän kuin käytettävissä Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi.
Hän kertoo jättäneensä puheenjohtaja Antti Rinteen arvioitavaksi, millaisiin vastuullisiin tehtäviin hänen kokemuksellaan voisi olla käyttöä.
Urpilainen ilmoitti jo ennen eduskuntavaaleja, että hän on käytettävissä vastuutehtäviin.
– Vaalien jälkeen sain olla mukana hallitusneuvotteluissa rakentamassa hallitusohjelmaa ja sitä kautta olla tukemassa hallituksen syntyä, mikäli kokemukselleni on käyttöä, Urpilainen sanoi eduskunnassa.
– Nyt oikeastaan ihan tässä lähiaikoina on kirkastunut, että jos tämmöinen mahdollisuus tulee eteen, olen siihen tehtävään enemmän kuin otettu ja käytettävissä.
Lue myös: Äänikuninkuus ei auta Eero Heinäluomaa komissaariksi, mutta antoiko suursuosio kipinän presidentinvaaleihin? "Ehkä tämä siihen vaikuttaa, että ulkopolitiikan harrastusta kannattaa jatkaa"
Varsinainen työ komissaarina alkaisi aikaisintaan marraskuussa. Siihen asti Urpilainen jatkaisi eduskunnassa.
– Sen jälkeen täytyy arvioida, muutetaanko koko perhe heti sinne, mutta varmasti muutto jossain vaiheessa on koko perheellä edessä.
Urpilaisella on mies ja neljävuotias poika. Hän on entinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.
Lue lisää: Jussi Kärjen kommentti: Suomen syytä harkita kahden komissaariehdokkaan taktiikkaa
Urpilainen arvioi omaavansa vankkaa kokemusta esimerkiksi talouden, opetuksen ja ulkosuhteiden saralta. Tuleva komissaarin vastuualue on kuitenkin kiinni muun muassa siitä, kenestä tulee komission puheenjohtaja.
– Sen jälkeen kun tiedetään, kuka hän on, varmasti nähdään myös, tekeekö hän jotain muutoksia työnjakoon ja salkkuihin. Luulen, että sen jälkeen pystytään katsomaan, mikä salkku voisi olla Suomelle mielenkiintoinen, Urpilainen arvelee.
Hän lisää, että komissiossa tosin toimitaan kuitenkin ensisijaisesti EU:n komission jäsenenä eikä Suomen komissaarina.
Suomi voisi ottaa oppia komissaarikuulemisista
Prosessiin kuuluu, että EU-parlamentti järjestää kuulemisen, jossa jokaista komissaariehdokasta kuullaan yksitellen ja hänelle esitetään kysymyksiä hänen toimialastaan ja salkustaan.
Tällainen tapa voisi Urpilaisen mielestä toimia hyvin Suomessakin uusien ministerien sisäänajamiseksi.
– Olen miettinyt, että se voisi olla aika hyväkin tapa, että uudet ministerit menisivät omaan valiokuntaansa kuultavaksi ja valiokunnan jäsenet saisivat esittää tuleville ministereille kysymyksiä, hän ehdottaa.
– Sellainen menettely voisi olla ihan hauska lisä myös suomalaiseen järjestelmään, se toisi myös yhteyttä uuden ministerin ja oman sektorin valiokunnan välillä.
Urpilainen kertoi halustaan komissaarin tehtäviin ensimmäisenä Iltalehdelle.