"Pahvi-Jutta" vaihtui oikeaan – Urpilainen paljastaa nyt, miksi panttasi tietoa ehdokkuudestaan

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen vakuutti Huomenta Suomessa lähteneensä presidenttikisaan "erittäin tosissaan". Urpilaisen virallinen kampanja starttasi vasta viikko sitten.

– Olen jo viikon sisällä kiertänyt eri puolilla Suomea. Vaikka lähdin vähän myöhään kisaan mukaan, täysillä kampanjaa tehdään.

Urpilainen kertoo kiertävänsä koko maan jo ennen joulua.

– Kentällä on hyvä pöhinä ja paljon ihmisiä on liikenteessä. Uskon, että kaikki on vielä auki, Urpilainen arvioi mahdollisuuksiaan voittoon.

Päätös oli tehty, mutta siitä ei voinut kertoa

Ennen Urpilaisen virallista ilmoitusta ehdokkuudestaan, SDP:n kenttäväki ehti esitellä pitkän tovin somessa ja tapahtumissa pahvista valmistettua "pahvi-Juttaa". 

Urpilaisen mukaan EU-komissiossa on tiukat säännöt. Komissaarit eivät saa kampanjoida, ja ehdolle asettuminen tarkoittaa palkattomalle vaalivapaalle jäämistä. 

Komissaarin ollessa vapaalla, hänen työnsä siirtyy väliaikaisesti toisen komissaarin vastuulle, ja tästäkin täytyy neuvotella komission puheenjohtajan kanssa.

Urpilainen kertoo, että hän halusi myös saattaa valmiiksi EU:n uuden poliittisen sopimuksen 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maan kanssa.

– Tuo sopimus allekirjoitettiin Samoalla 15. marraskuuta ja silläkin oli iso merkitys omaan pohdintaan ja aikatauluun. Halusin hoitaa työni hyvin komissiossa ennen kuin jäin vaalivapaalle.

Mitä eväitä presidentiksi?

Jutta Urpilaisen mukaan neljän vuoden aikana kerätty kokemus EU:n ulkopolitiikan ytimestä ja sitä kautta syntynyt maailmanlaajuinen verkosto ovat asioita, joita hän voisi hyödyntää presidentin tehtävässä.

Aiemmin Urallaan Urpilainen oli ensimmäinen SDP:n puheenjohtajana toiminut nainen ja myös ensimmäinen valtiovarainministerin tehtävää hoitanut nainen. Hän on myös Suomen ensimmäinen naispuolinen EU-komissaari.

Mikä on komissaarina saamasi tärkein oppi, jota voisi hyödyntää presidenttinä?

– Maailmassa on hyvin erilaisia valtioita ja valtiot ovat hyvin erilaisessa kehitysvaiheessa, mutta meillä kaikilla on yksi tavoite: pysäyttää ilmaston lämpeneminen. 

Urpilainen muistuttaa, että vihreä siirtymä tarvitaan myös köyhimmissä maissa.

– Maailman köyhimmätkin valtiot jakavat sen tavoitteen. Jotta tässä onnistutaan aidosti, pitää myös investoida globaaliin etelään. 

Gazan konfliktin ja Ukrainan sodan ohella Urpilainen nostaa esiin myös laajemman näkökulman turvallisuuspolitiikkaan. 

Hän muistuttaa, että myös eriarvoisuuden kasvu sekä ilmastonmuutos nakertavat hyvinvointiyhteiskunnan turvallisuutta.

– Sen takia mottoni vaaleissa on "ketään ei jätetä". 

Lue myös:

    Uusimmat