Yhdysvallat on ilmaissut huolensa siitä, että Venäjän asettaa kuuntelu- ja valvontateknologiaa Itämerelle suunniteltuun Nord Stream 2 -kaasuputkeen.
Yhdysvaltain energiadiplomatiasta vastaavan apulaisulkoministeri Sandra Oudkirkin mukaan Itämeri on ruuhkainen ja sotilaallisesti herkkä alue.
– Kun katsoo hallitusten ja yritysten kykyä käyttää infrastruktuuria välineenä laitteille ja teknologioille, jotka voivat kuunnella, seurata ja valvoa, se on huoli liittyen tähän tiettyyn merenalaiseen putkiprojektiin Itämerellä, Oudkirk sanoi Berliinissä, missä hän tapaa saksan viranomaisia hankkeeseen liittyen.
Nord Stream 2 -yhtiön suurin omistaja on venäläinen valtionyhtiö Gazprom. Hankkeessa sen länsimaisina kumppaneina on useita läntisiä energia-alan yhtiöitä, muun muassa Shell ja saksalainen Uniper, jonka osaomistusta Fortum tavoittelee. Putki on suunniteltu rakennettavaksi Viipurista Greifswaldiin Saksaan.
Puola, Ruotsi ja Tanska pitävät uhkana
Uutistoimisto Reutersin mukaan Gazprom ja sen länsimaiset kumppanit ovat aloittamassa hankkeen valmistelutöitä Itämerellä Saksan rannikon edustalla. Putkiprojekti aikoo hakea rahoitusta pankeilta tämän vuoden viimeisen vuosineljänneksen tai ensi vuoden alun aikana.
Itämeren maista muun muassa Puola, Ruotsi, Tanska ja Baltian maat pitävät hanketta turvallisuuspoliittisena uhkana. Suomi pitää hanketta kaupallisena projektina, ja on antanut suostumuksensa putken rakentamiseen sen talousvyöhykkeelle.
Oudkirkin mukaan Yhdysvallat keskittyy estämään projektin toteutumisen diplomaattisin keinoin, mutta hänen mukaansa kongressi on antanut presidentti Donald Trumpille uusia valtuuksia pakotteille venäläisiä energiaputkihankkeita vastaan.