USA:n edustajainhuone tunnusti armenialaisten kansanmurhan – suututti Turkin: "Mitätön ja epäpätevä päätös"

AOP Usa Kongressi Capitol
Julkaistu 30.10.2019 05:02

MTV UUTISET – STT

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on tunnustanut armenialaisten kansanmurhan. Edustajainhuone hyväksyi aloitteen äänin 405–11.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan yli miljoonan armenialaisen surmaamiseen Osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1915–1917. Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen, ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Turkki kiistää jyrkästi syytökset kansanmurhasta. Sen mukaan armenialaisia kuoli taisteluissa ja nälänhädän takia. Edustajainhuoneen päätös suututtaa varmasti turkkilaisia, sillä aihe on maalle herkkä.

Taktinen ajankohta

Edustajainhuoneen päätöksen ajankohta ei ole sattuma, sillä Nato-liittolaisten Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat viilentyneet Syyrian tilanteen takia. Yhdysvalloissa poliitikot yli puoluerajojen suuttuivat, kun Turkki hyökkäsi Syyrian kurdialueille.

–  Muistelemme surullisin mielin yhtä 1900-luvun suurista kauheuksista: kuinka Osmanien imperiumi murhasi yli 1,5 miljoonaa armenialaista miestä, naista ja lasta, sanoi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Turkki tulkitsee kostona

Turkin ulkoministeriö näkikin edustajainhuoneen päätöksen yrityksenä kostaa Turkin operaatio Syyriassa, ja sanoi ettei se onnistu.

–  Turkin hallituksen ja kansan silmissä tämä päätös on täysin mitätön ja epäpätevä.

Armenialaisten kansanmurhan on tunnustanut kolmisenkymmentä maata, muun muassa Saksa, Ranska ja Ruotsi. Kun Saksa vuonna 2016 tunnusti kansanmurhan, kutsui Turkki Saksan-suurlähettiläänsä kotiin.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat