USA:n telehallintovirasto päätti purkaa verkkoliikenteen "neutraliteetin"

FCC verkkoneutraliteetti
Telehallintoviraston republikaanitaustainen puheenjohtaja Ajit Pai.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.12.2017 23:28

MTV UUTISET–REUTERS

Yhdysvaltain telehallintovirasto (Federal Communications Commission) päätti tänään äänestyksen jälkeen luopua presidentti Barack Obaman aikaisista säädöksistä, joiden on tarkoitus varmistaa internetin neutraliteetti eli puolueettomuus.

Virastoa johtavien komissaarien äänet menivät äänestyksessä 3 säädösten kumoamisen puolesta ja 2 vastaan. Rajoitukset ovat estäneet operaattoreita suosimasta joitain palveluja toisten kustannuksella. Käytännössä rajoituksilla on siis varmistettu, etteivät operaattorit voi asettaa verkkoliikenteessä ketään ylitse muiden.

Muutosta on kritisoitu etenkin siitä, että sen myötä suuret internet-operaattorit voivat luoda uudenlaista liiketoimintaa esimerkiksi tarjoamalle joillekin palveluille nopeampaa verkkoliikennettä maksua vastaan.

Pahimmillaan verkkoyhteyksistä vastaavat palveluntarjoajat voisivat esimerkiksi säädellä sitä, mitä internetin käyttäjät voivat nähdä ja tehdä netissä. Säätelyä voidaan tehdä sensuroimalla internetiä, säätelemällä verkkoyhteyksien nopeuksia käyttäjien haitaksi tai yksinkertaisesti blokkaamalla kokonaisia verkkosivuja tai -palveluita.

Monet suuret verkkoyhtiöt kuten Facebook ja Google ovat vastustaneet verkkoneutraliteetin purkamista. Myös Hollywoodin elokuvateollisuus sekä Demokraattinen puolue ovat olleet muutosta vastaan. Presidentti Trumpin hallinto sen sijaan on kannattanut verkon neutraliteetin purkua. Valkoinen talo vakuutteli hallinnon jatkavan edelleen ”vapaan ja reilun” internetin tukemista.

Tarkempaa tietoja verkkoneutraliteetista voi lukea esimerkiksi Viestintäviraston asiantuntijan Klaus Niemisen marraskuun lopussa julkaisemasta kirjoituksesta. 

Yhdysvalloissa verkkoneutraliteettia koskevan päätöksen käsittelyn odotetaan jatkuvan oikeusistuimissa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat