EU-parlamentti hyväksyi tiistaina uudet digisäädökset, joilla lisätään teknologiayhtiöiden vastuita. EU:n uudet säännöt velvoittavat teknologiayhtiöt suojaamaan käyttäjiä laittomalta sisällöltä, lisäävät avoimuutta ja rajoittavat jättiyritysten valta-asemaa markkinoilla.
Tarkoituksena on asettaa EU:n perusoikeuksien ja -arvojen mukaisesti selkeät standardit alan toiminnalle ja palveluille.
Digipalvelusäädös asettaa selkeitä velvoitteita esimerkiksi some-palveluille ja markkinapaikoille. Niiden on muun muassa torjuttava laittoman sisällön leviämistä, verkossa olevaa disinformaatiota ja muita yhteiskunnallisia riskejä. Vaatimukset on suhteutettu alustojen kokoon ja niiden aiheuttamiin riskeihin.
Digipalvelusäädöksen esittelijän Christel Schaldemosen mukaan digijätit ovat liian pitkään hyötyneet sääntöjen tyhjiöstä.
– Ala on ollut kuin villi länsi, jossa isoimmat ja vahvimmat ovat tehneet mitä haluavat. Mutta nyt kaupungissa on uusi sheriffi, digipalvelusäädös, joka vahvistaa sääntöjä ja oikeuksia. Avaamme algoritmien mustat laatikot, jotta voimme kunnolla selvittää, miten alustojen rahantekomekanismit toimivat, Schaldemose sanoo tiedotteessa.
Sakkoja noudattamatta jättämisestä
Digimarkkinasäädöksessä asetetaan velvoitteita suurille verkkoalustoille, jotka toimivat digimarkkinoilla portinvartijoina. Tarkoitus on muun muassa taata enemmän palveluja kuluttajille.
– Emme enää hyväksy logiikkaa, jossa vain taloudellisesti vahvin jää eloon. Parhaiden yritysten, ei vain isoimpien, tulisi menestyä Euroopan digitaalisilla yhteismarkkinoilla, sanoo digimarkkinasäädöksen esittelijä Andreas Schwab tiedotteessa.
Komissio voi määrätä sakkoja, jotka ovat enintään 10 prosenttia sen edellisen tilikauden maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta tai enintään 20 prosenttia, jos sääntöjä on jätetty toistuvasti noudattamatta.