USA:n turvallisuusministeriötä uhkaa jättilomautus – rahoitusta anotaan terroriuhalla

Julkaistu 24.02.2015 07:00

MTV UUTISET - MERJA LAAKSO - WASHINGTON

Yhdysvaltain Kotimaan turvallisuusministeriön työntekijöitä uhkaa lomauttaminen tämän viikon lopussa, koska erimieliset lainsäätäjät eivät ole päässeet sopuun ministeriön toiminnan rahoittamisesta. Noin 30 000 joutuu perjantain jälkeen pakkolomalle, jos ratkaisuun ei päästä.

Kansallisen turvallisuuden ministeri Jeh Johnson käy mediakampanjaa viraston rahoituksen puolesta. Hän sanoo rahoituskriisin ajoituksen olevan erityisen paha juuri nyt, koska terrori-iskujen uhka on suuri. 

Johnson sanoi sunnuntaina, että amerikkalaisten on syytä olla varuillaan etenkin ostoskeskuksissa, koska Al-Shabaab -järjestön pelätään suunnittelevan iskua mm. Minneapoliksessa sijaitsevaan valtaisaan Mall of the America -ostoskeskukseen. Minneapolis on ollut muutenkin uutisissa, koska siellä asuvasta suuresta somaliyhteisöstä on värvätty nuoria terroristijärjestöihin. 

Kongressin republikaanit ovat sitoneet kotimaan turvallisuusministeriön rahoituksen siirtolaislakiin. He vaativat Obaman hallintoa perumaan uuden siirtolaislain, joka lopettaisi laittomien siirtolaisten maastakarkotukset.

Demokraattien mielestä maan turvallisuudesta huolehtivan ministeriön rahoituksesta ei pitäisi käydä kauppaa etenkään juuri nyt kun terrori-iskujen uhka on suuri.

Suurministeriö

Yhdysvaltain Kotimaan turvallisuusministeriön alaisissa virastoissa työskentelee 240 000 ihmistä. Heistä 30 000 uhkaa joutua lomautetuksi perjantaista lähtien, koska lainsäätäjät eivät ole päässeet sopuun ministeriön rahoituksen turvaavasta laista.

Mikäli sopua ei synny perjantaihin mennessä niin kaikki nekin työntekijät, joita ei voi maan turvallisuuden vuoksi lomauttaa joutuvat jatkamaan töissään ilman palkkaa. Palkka maksetaan sitten takautuvasti, kun ministeriöllä on taas rahaa.

Ministeriön alaisuuteen kuuluu mm. kansalliskaarti, rannikkovartiosto, tulli, maahanmuuttovirasto, salainen poliisi ja useita muita tiedustelupalvelun virastoja, kyberturvallisuusosasto, ilmailuhallitus, liikenneturvallisuusvirasto sekä hätätilahallintovirasto, joka hallinnoi pelastusoperaatiot ja jälleenrakennuksen erilaisissa katastrofitilanteissa.

Valtaisa ministeriö muodostettiin presidentti George W. Bushin virkakaudella vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen.

Somalinuoria värvätään

Yhdysvalloissa ollaan myös huolissaan musliminuorten radikalisoitumisesta ja liittymisestä terroristiryhmiin Syyriassa ja Somaliassa. Erityisesti Minneapolisin kaupungista on lähtenyt suuri määrä nuoria taistelemaan, ja useat heistä ovat somalitaustaisia.

Minneapolisissa on Yhdysvaltain suurin somalikeskittymä, ja siellä on alue, jota kutsutaan nimellä Pikku Mogadishu. 

Presidentti Barack Obama sanoi Pariisin terrori-iskun jälkeen, että Yhdysvalloissa muslimiväestö on paremmin integroitunut yhteiskuntaan kuin Euroopassa, jossa assimilaation epäonnistuminen on yksi suurimmista ongelmista.

Obaman mukaan Yhdysvaltain muslimiväestö pitää itseään amerikkalaisina, ja se prosessi, joka tekee maahanmuuttajista amerikkalaisia on ehkä maan suurin vahvuus.

Yhdysvalloissa intergroituminen sujuu paremmin kuin monin paikoin Euroopassa, mutta parantamisen varaa on. Somalinuorten ei ole helppo löytää töitä Minneapolisissakaan, ja siksi sulautuminen amerikkalaiseen yhteiskuntaan ei aina suju kovin hyvin.

Minneapoliksesta on tullut terroristijärjestöjen värväyskeskus, ja muslimiperheet ovat hyvin huolissaan lastensa vuoksi. Yhdysvalloissa asuu noin 85 000 somalia, ja kolmannes heistä asuu Minnesotan osavaltiossa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat