MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidentinvaalien tapahtumia hetki hetkeltä. Uutistoimisto AP on julistanut republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajaksi – valitsijamiehet CNN:llä Trump 288–Clinton 215. Presidentiksi valitsemiseen vaaditaan 270 valitsijamiestä.
14:55
12.22 Päätämme live-seurannan ja kerrommet tuoreimmat uutiset osoitteessa mtv.fi/uutiset.
11.42 EU:n ja Naton johtajat yhtyvät Trumpin onnittelijoiden joukkoon. Naton Stoltenberg: Yhdysvaltain johtajuus tärkeämpää kuin koskaan.
11.15 Latvia: Latvia: Emme odota muutoksia USA:n turvallisuuspolitiikassa
Latvia ei odota suuria muutoksia Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Donald Trumpin presidenttikaudella. Näin sanoo pääministeri Maris Kucinskis. Myös Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite sanoo maansa luottavan vahvimpaan ja läheisimpään liittolaiseensa Yhdysvaltoihin.
Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat herättäneet Baltian maissa huolia Naton turvatakuiden pitävyydestä. Trump on antanut ymmärtää, että ennen avun antamista Yhdysvallat arvioisi, ovatko maat täyttäneet velvoitteensa Naton jäseninä.
1:13
10.00 Trump: – Lupaan olla kaikkien yhdysvaltalaisten presidentti, tämä on tärkeää minulle.
9.57 Trump kiittää koko perhettään etunimi kerrallaan, myös edesmenneitä vanhempiaan.
– Tämä politiikka on rankkaa, todela rankkaa.
9.55 – Yhdysvallat ei enää tyydy muuta kuin parhaaseen. Maassamme on paljon käyttämätöntä potentiaalia, korjaamme infrastruktuurimme, tuemme veteraaneja, luomme kasvuohjelman.
– Haluan kertoa muulle maailmalle, että kohtelemme muita maita reilusti, ei konfliktihakuisesti.
9.48 Trump saapui lavalle ja taputtaa maltillisesti käsiään.
– Olen juuri saanut puhelun Clintonilta. Hän onnitteli meitä, korostan meitä. Onnittelin häntä erittäin kovasta taistelusta ja kampanjasta.
– Meidän on kansana nyt yhdistyttävä. Vannon jokaiselle Yhdysvaltain kansalaiselle olevani jokaisen teidän presidentti. Aiemmille vastustajilleni, joita oli runsaasti, aion ottaa yhteyttä maamme yhdistämiseksi.
– Kyse ei ollut kampanjasta, vaan kansanliikkeestä, jossa toimnneet haluavat kansalaisillemme paremman tulevaisuuden.
9.45 Tuleva varapresidentti Mike Pence on saapunut Trumpin vaalitilaisuuteen. Hän vilkuttaa iloisesti yleisölle.
– Yhdysvallat on äänestänyt ja valinnut uuden mestarin (Champion), Mike Pence aloitti puheensa.
– Hänen johtajuutensa ja näkemyksensä tekee Yhdysvalloista jälleen suuren.
9.43: Hillary Clinton on soittanut Donald Trumpille ja tunnustanut tappionsa, lähteet kertovat CNN:lle.
9.31 CNN vahvistaa Donald Trumpin voiton Wisconsinissa (10 valitsijamiestä), mutta ei vielä Pennsylvaniassa (20). Myös AP vahvistaa Wisconsinin menevän Trumpille, ja tämän ansiosta julistaa Trumpin voittajaksi.
9.26 Uutiskanava CBS:n mukaan Donald Trump aikoo puhua pian kannattajilleen New Yorkin Hiltonissa. Hän on saapunut rakennukseen.
0:47
9.17 Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajaa ei voida vielä julistaa, sanoo Hillary Clintonin kampanjapäällikkö. Hänen mukaansa Clinton ei toistaiseksi kommentoi tilannetta.
9.04 Clintonin kampanjapäällikkö John Podesta kertoi Clintonin kannattajille, ettei tänä iltana ole luvassa puheita – ei voitto- eikä tappiopuheita.
– Menkää kotiin.
Podestan mukaan Clintonin tiimi odottaa ääntenlaskua loppuun asti.
– Tämä ei ole vielä ohi, meillä on lisää sanottavaa, mutta palaamme yön yli nukuttuamme.
0:44
9.01 Nyt sen uskaltaa sanoa jo MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen: Donald Trump on seuraava Yhdysvaltain presidentti.
8.58 Donald Trumpin todennäköiseltä vaikuttava voitto Yhdysvaltain presidentinvaalissa osoittaa mielipidemittausten epäonnistumisen. Demokraattien Hillary Clintonin kannatus oli kauttaaltaan Trumpia korkeampaa eri mielipidetutkimuksissa ja ennusteissa, joissa ennakoitiin vaalin tulosta.
Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskusta johtava Benita Heiskanen kiteyttää etukäteisoletukset toteamalla, että mittaukset olivat täysin pielessä.
Ennakkoon arvioitiin laajalti, että latinotaustainen väestö voisi nousta vaalien ratkaisijaksi. Tämän hiljaiseksi jättiläiseksi kutsutun vähemmistön odotettiin näyttävän vahvuutensa, ja se olisi vaikuttanut Clintonin eduksi.
– Tässä on ikään kuin valkoisuuden vastaisku. Nämä valkoiset vihaiset henkilöt ovat isompi ryhmä ja heidät on saatu liikkeelle. Vastakkain on ollut protestiehdokas ja järjestelmän ehdokas.
Heiskanen huomauttaa, että ovensuukyselyiden perusteella Trumpia äänestäneille tärkeintä on ollut maan talous. Sitoutumattomat äänestäjät ovat menneet selvästi Trumpin taakse.
– He ovat kokeneet, että Trump hoitaisi paremmin taloutta ja työpaikkoja.
8.52: Kokoomuksen konkaripoliitikko Pertti Salolainen vihjailee Twitterissä, että Clintonin sähköpostikohun julkistanut FBI valitsi Yhdysvaltoihin uuden presidentin.
Salolainen korostaa kuitenkin, että Suomen ja Yhdysvaltojen on kaikissa olosuhteissa ylläpidettävä hyviä kauppa- ja puolustussuhteita.
8.48: Pennsylvanian tulos sai uutistoimisto Bloombergin ensimmäisenä isona mediana julistamaan Trumpin presidentiksi.
8.41 NBC:n toimittajan mukaan Donald Trump valmistautuu pitämään puheen, mutta hän odottaa 270 valitsijamiehen varmistumista. Trumpin voitto varmistui Alaskassa, kolme valitsijamiestä lisää.
8.39 Uutistoimisto AP:n mukaan Donald Trump voittaa Pennsylvanian osavaltion 20 valitsijamiestä. Tulos käytännössä sinetöi Trumpin voiton.
8.36 Trumpin presidenttiys tietäisi, että republikaaneilla on ensimmäistä kertaa yhtä aikaa valta Valkoisessa Talossa, senaatissa ja edustajainhuoneessa sitten vuoden 1928. Vuonna 1929 USA:ssa koettiin yksi historian suurimmista pörssiromahduksista.
8.33 Saksan puolustusministern Ursula von der Leyenin mukaan USA:n vaalitulos on valtava shokki. Hänen mukaansa Trump tietää, että Yhdysvalloissa ei äänestetty hänen puolesta, vaan järjestelmää vastaan.
8.31 Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan oikeistopoliitikko, Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on onnitellut Donald Trumpia presidentinvaalien voitosta.
8.29 Uutistoimisto AP: Republikaanit säilyttävät enemmistönsä senaatissa. Koko kongressi pysyy siis puolueen hallinnassa.
8.25 Donald Trumpin koko ajan todennäköisemmältä näyttävää vaalivoittoa juhlitaan avoimesti.
Konservatiivisen Fox-uutiskanavan pääkonttorin ulkopuolella voi katsoa pikkutelevisioista kanavan omia vaalivalvojaisia, ja se on houkuttanut paikalle muutaman sata konservatiivisen republikaanipuolueen kannattajaa.
– Trump, Trump, Trump, yleisö hurraa innoissaan, kun ääntenlaskenta etenee heidän ehdokkaalleen suotuisaan suuntaan.
Riemun lisäksi ilmassa on myös turhautumista siihen, ettei Trumpia ole vielä julistettu voittajaksi.
– Julistakaa tulos, julistakaa tulos, joukko messuaa.
8.19 Homman pitää muuttua. Tähän kiteytyy republikaanisen puolueen ja Donald Trumpin menestys Yhdysvaltain vaalissa. Näin arvioi Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.
Trumpin päätyminen Valkoiseen taloon näyttää eri ennusteiden mukaan todennäköiseltä, vaikka ääntenlasku on yhä kesken. Helenius toteaa vaalituloksen osoittavan, että kansa on reagoinut muun muassa taloudelliseen epävarmuuteen ja globalisaatioon painamalla jarrua. Äänestäjät ovat lähettäneet vahvan viestin siitä, että asioiden tulee muuttua ja vauhdin hidastua, Helenius toteaa.
– Trump on ottanut maapallon ja ravistelee sitä ja me kaikki odotamme, milloin ravistelu loppuu ja miten asiat sen jälkeen putoavat paikoilleen. Selkeää näkymää meillä ei ole siitä, mitä esimerkiksi kampanjan uho "Amerikka ensin" tarkoittaa.
– Tuntuu, että Venäjä on nyt paras kaveri, eivätkä perinteiset liittolaiset, mikä on erikoista.
8.15 Republikaanien kärkipoliitikko, edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan on onnitellut Donald Trumpia ja hänen varapresidenttiehdokastaan Mike Penceä, kertoo NBC:n toimittaja Twitterissä. Ryanin mukaan keskustelut on käyty hyvässä hengessä, vaikka Trump on heittänyt syksyn aikana likasangollisen jos toisenkin Ryania ja muita kärkirepublikaaneja kohtaan.
8.12 New Yorkin keskustassa Times Squarella tunnelma on rauhallinen, raportoi STT:n toimittaja Maria Annala paikan päältä.
Aukiolle on kerääntynyt sadoittain ihmisiä seuraamaan ääntenlaskennan etenemistä aukion jättimäisistä näytöistä.
Aukio tunnetaan vaalivalvojaisistaan ja uudenvuodenjuhlistaan. Tänä yönä juhlatunnelma on kuitenkin kaukana.
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalivalvojaisissa tunnelma oli loppuillasta painostavan masentunut, kun vastaehdokas Donald Trumpin voitto alkoi näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Moni lähti juhlista jo kauan ennen lopullisen tuloksen ratkeamista.
Times Squarella vaalivalvojaisväki vaikuttaa ennen kaikkea väsyneeltä. Täälläkin varmasti moni olisi riemuinnut Clintonin voitosta
8.08 Pennsylvanian äänistä on laskettu 97 prosenttia. Donald Trump on hienoisessa johtoasemassa (48,7–47,8). Varmaksi voittoa ei voi vielä julistaa.
8.00 Vaaleissa äänestetään osavaltioittain myös esimerkiksi kannabiksen poistamisesta rikoslaista sekä kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Nebraska olisi tämän hetken tietojen mukaan palauttamassa kuolemanrangaistuksen.
7.56 NBC-kanavan Joe Scarborough twiittaa, että Trumpin voittaessa republikaanien valta Yhdysvalloissa nousee suurimmaksi sitten vuoden 1928. Puolueella olisi enemmistö myös senaatissa ja Trumpin vaalikaudella korkeimpaan oikeuteen tullaan valitsemaan useita uusia tuomareita, jotka vaikuttavat maan päätöksentekoon kymmeniksi vuosiksi.
7.54 Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton ovat ääntenlaskennan edetessä yhä hyvin tasaväkisiä kahdessa tärkeässä osavaltiossa, Pennsylvaniassa ja New Hampshiressa.
Viimeisten tietojen mukaan Trump johtaa hyvin niukasti molemmissa. Suuri ei ole ero hänen hyväkseen myöskään Michiganissa. Clinton tarvitsisi taakseen kaikki kolme osavaltiota voitonmahdollisuudet säilyttääkseen.
Vaa'ankieliosavaltioista Nevadassa Clinton löi Trumpin.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Leo Michel arvioi, että osassa osavaltioista Donald Trumpin ja Hillary Clintonin muutaman prosenttiyksikön kannatusero selittyy libertaariehdokas Gary Johnsonin saamilla äänillä.
Johnsonin lisäksi ehdolla on vihreiden Jill Stein. Hänen kannatuksensa on alle prosentin luokkaa.
Michel korostaa, että tiukassa vaalitaistossa pienilläkin kannatuseroilla on merkitystä.
7.45 Presidentti Sauli Niinistö pääsee arvioimaan Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutusta Euroopan turvallisuuteen tuoreeltaan sotilasliitto Naton johdon kanssa. Niinistö vierailee tänään Brysselissä ja tapaa aamupäivällä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.
Republikaanien Donald Trumpin voitto ravisuttaisi Naton perusteita, sillä Trump on kyseenalaistanut Yhdysvaltain valmiuden Euroopan liittolaisten puolustamiseen.
7.43: Pettymys Yhdysvaltain todennäköiseen presidenttivalintaan ei näy jyrkkänä romahduksena markkinoilla, uskoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Hän kuvailee reaktiota pikemminkin selkeäksi alaskorjaukseksi.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on ääntenlaskun perusteella koko ajan lähempänä Valkoista taloa.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ilmoitukset demokraattien Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnasta saivat pörssit heilumaan viime päivinä.
7.42 ABC News kertoo, että Trump johtaa ennusteiden mukaan valitsijamiesten määrässä tällä hetkellä 259-209.
7.40 Sosiaalisessa mediassa puidaan parhaillaan kovaan ääneen, antoiko Hillary Clinton merkin tulevasta tappiostaan jo tunteja sitten Twitterissä. Clintonin tilin julkaisemassa kuvassa voitontahto on kaukana.
7.36 Kullan hinta on noussut aamulla 5,4 prosenttia 1,337 dollariin unssilta. Jyrkän nousun oletetaan johtuvan siitä, että Donald Trump on menestynyt USA:n presidentinvaaleissa.
7.30 Useassa osavaltiossa taisto on äärimmäisen tasaista. Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemen twiitissä New Hampshiren kesken olevassa äänestyksessä ero Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä oli vain 17 ääntä.
Pennsylvanissa eroa on pari tuhatta ääntä Trumpin eduksi, kun äänistä 92 prosenttia on laskettu.
7.24 Uutistoimisto AP:n mukaan Hillary Clinton saa kuusi valitsijamiestä Nevadasta. Pennsylvanian 20 valitsijamiestä ovat kuitenkin nyt ratkaisuasemassa.
7.17 Hillary Clintonin viimeinen oljenkorsi nousta voittoon on Pennsylvaniassa. Kun äänistä on laskettu 90 prosenttia, Trump on noussut rinnalle – ja ohi (48,3 % – 48,2 %).
7.14 Donald Trumpin voitto Iowassa on myös CNN:n mukaan varmistunut. Trumpilla on 238 valitsijamiestä. Jos hän pitää johtonsa niissä osavaltioissa, joissa hän on kesken olevissa äänestyksissä edellä, hän sinetöi voittonsa.
7.13 MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokset ovat todella näyttäneet, että maa on kahtiajakautunut. Lue koko juttu tästä.
6.52 Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on saanut republikaanien ydinkannattajien lisäksi taakseen aiemmin demokraatteja äänestänyttä, vähemmän koulutettua väestöä, arvioi Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma STT:lle.
Tämä on nähtävissä Aunesluoman mukaan esimerkiksi Michiganin ääntenlaskentaa seuratessa.
Lisäksi hän arvelee Trumpin takana olevan myös naispuoleisia äänestäjiä, joiden ounasteltiin siirtyvän demokraattien Hillary Clintonin taakse.
6.50 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Donald Trump oli iäkkäämpien ja Hillary Clinton nuorempien äänestäjien suosikki, ilmenee CNN:n tekemästä ovensyykyselystä.
Trump näyttää keränneen ikäryhmässä 45-64-vuotiaat 53 prosenttia ja Clinton 44 prosenttia äänistä. Äänestäneistä kolme prosenttia ei vastannut kysymykseen tai sanoi äänestäneensä jotain muuta ehdokasta.
65 vuotta täyttäneiden joukossa Trumpin ääniosuus oli 52 prosenttia ja Clintonin 45 prosenttia.
Ikäryhmässä 18-29-vuotiaat Clinton sai 54 prosenttia annetuista äänistä, kun Trump jäi 37 prosenttiin. Puolet 30-44-vuotiaista kertoi äänestäneensä Clintonia ja 42 prosenttia Trumpia.
6.45 CNN:n virallisen arvion mukaan tilanne on yhä tasainen valitsijamiehissä, mutta yhä kesken olevien osavaltioiden ennusteiden mukaan Trump on jo lähellä 250 valitsijamiestä. Valintaan presidentiksi tarvitaan 270 valitsijamiestä.
6.40 Donald Trump voittaa Foxin ja uutistoimisto AP:n mukaan myös Georgian osavaltiossa, 16 valitsijamiestä lisää.
6.37: Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö twiittaa, että Kanadan maahanmuuttoviraston sivut ovat kaatuneet.
6.36 Aasian pörssit ovat sukeltaneet Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä. Japanissa keskeinen Nikkei-indeksi on pudonnut jo liki viisi prosenttia.
Republikaanien Donald Trump johtaa parhaillaan ääntenlaskua. Markkinat olivat ennustaneet voittoa demokraattien Hillary Clintonille, jota on pidetty myös talouden kannalta vakaampana valintana.
-Markkinat olivat laskeneet liian paljon Clintonin varaan, ja nyt se kostautuu. Osakkeiden hinnat voivat romahtaa vielä enemmän, varoitti japanilaisen Sumimoto Mitsui -pankin asiantuntija Daisuke Uno.
Japanin lisäksi pörssikurssit ovat laskussa ainakin Hongkongissa, Shanghaissa, Sydneyssä, Soulissa ja Singaporessa. Dollari on heikentynyt ja öljyn hinta putoaa.
Vaalikampanjan aikana seurattu Meksikon peso on vajonnut ennätysalhaalle suhteessa Yhdysvaltain dollariin.
Japanilaisen Mizuho-pankin ekonomisti Daisuke Karakama vertaa tilannetta shokkiaaltoon, joka iski maailman pörsseihin kesäkuussa brittien äänestettyä EU-eron puolesta.
– Tässä vaiheessa en tietenkään voi sanoa mitään lopullista, mutta markkinoiden tunnelmat muistuttavat minua tilanteesta viisi kuukautta sitten, Karakama sanoi.
6.33 Uutiskanava Foxin ennusteessa Trump on voittamassa useita osavaltioita USA:n keskilännessä. Wisconsin (10), Utah (6) ja Iowa ovat kaikki kääntymässä republikaaneille.
6.21 Aamu ei ole vielä valjennut Suomessa, mutta Trump-meemien tahti kiihtyy. Oheinen kuva on muisto 90-luvun Yksin kotona -hittielokuvasarjasta.
6.18: FiveThirtyEight-sivuston mukaan Donald Trumpin voiton todennäköisyys on 61 prosenttia ja Hillary Clintonin 37 prosenttia. Sivusto ennakoi Trumpille noin 276 valitsijamiestä ja Clintonille noin 261 valitsijamiestä.
6.13 NY Timesin ennuste: Donald Trump voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalin yli 95 % todennäköisyydellä. Trump saisi 300 valitsijamiestä ja Clinton 238.
6.09 Aamukuuden jälkeen median ennusteisiin tuli iso kasa uusia osavaltioita tuloksineen. Hillary Clintonille odotetusti Kalifornian 55 valitsijamiestä, mutta Donald Trumpille esimerkiksi Pohjois-Carolinan 15 valitsijamiestä. Trump johtaa 215–202.
5.52 Uutistoimisto AP: Donald Trump on voittanut Floridan osavaltiossa (29 valitsijamiestä). New York Timesin ennusteessa Trump voittaa 94 prosentin todennäköisyydellä.
5.48 Donald Trumpin entistä todennäköisempi valinta presidentiksi on herättänyt suomalaistwiittajissa lähinnä kauhunsekaisia tunteita.
Shakkimestari Garri Kasparov laittoi yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten huolen perspektiiviinsä.
5.40 Clintonin ennustetaan voittavan vaa'ankeliosavaltioista ainakin Virginiassa, mikä nostaisi hänen valitsijamiesmääränsä nyt 122:een. Trumpilla valitsijamiehiä on 169. New York Timesin ennuste: Trump voittaa 91 prosentin todennäköisyydellä.
5.35 Carol Minor tuulettaa Donald Trumpin menestystä New Yorkissa Trumpin vaalivalvojaisissa.
5.31 Meksikon peson arvo syöksyy Clintonin kannatuksen tavoin. Peso on 11,5 prosenttia heikompi kuin eilen dollariin verrattuna.
5.27 Uutiskanava NBC:n mukaan Donald Trump on varmistanut voiton Ohiossa, joka oli yksi kisan vaa'ankieliosavaltioista. Trump saa 18 valitsijamiestä. Clintonin ennustetaan voittavan Michiganissa (13) ja Coloradossa (9).
Edelliset 13 presidenttiä ovat voittaneet Ohion valitsijamiehet taaksensa.
5.24 New York Times uskoo 82 prosentin todennäköisyydellä, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain seuraava, järjestyksessään 45:s presidentti.
5.22 Republikaanien ehdokas Donald Trump on johdossa useiden ratkaisevina pidettyjen osavaltioiden ääntenlaskussa. Floridassa Trump johti runsaalla prosenttiyksiköllä ja noin 110 000 äänellä, kun äänistä oli siellä laskettu 95 prosenttia.
Hillary Clintonin aiemmin ääntenlaskussa hallitsemat Ohio ja Pohjois-Carolina näyttivät nekin laskennan edetessä siirtyneen Trumpin taakse. Ohiossa Trump johti prosenttiluvuin 53–42 ja Pohjois-Carolinassa numeroin 50–47.
Pennsylvania on Clintonin takana, mutta Georgia näyttäisi äänestäneen Trumpia. Virginiassa ehdokkaat ovat tasavahvoja, Trump johtaa sielläkin.
Isojen kaupunkien vaalitulokset saadaan usein viimeiseksi, mikä saattaisi auttaa Clintonia.
5.15 New York Timesin ennusteessa Trumpin voittoa pidetään jo 78-prosenttisen todennäköisenä. CBS:n ennusteessa Trumpilla on jo 150 valitsijamiestä.
5.09 Tokion pörssissä kurssit ovat sukeltaneet Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan aikana. Keskeinen Nikkei-indeksi laski aamupäivällä Japanin aikaa 2,2 prosenttia.
Demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia on pidetty talouden kannalta vakaampana valintana. Tällä hetkellä republikaanien Donald Trump on kuitenkin johdossa useissa merkittävistä osavaltioissa.
5.08 Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on pärjännyt paljon ennakko-odotuksia paremmin ja hänelle on avautumassa tie presidentiksi, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
Tuloksen ennustaminen on Aaltolan mukaan kuitenkin vielä mahdotonta, vaikka Trumpilla on selkeä momentum demokraattien Hillary Clintoniin nähden.
Osa demokraattien perinteisistä osavaltioista on yllättävän täpärällä. Esimerkiksi Minnesota saattaa kallistua Trumpille, Aaltola arvioi. Tämän kumoaminen vaatisi Aaltolan mukaan Clintonilta yllättämistä jossakin republikaaniosavaltiossa.
5.07 Oheinen twiitti kuvaa osuvasti, että Yhdysvallat ei ole kuin muu maailma.
5.04 Donald Trumpin johto kasvaa. CBS:n arvion mukaan Trumpilla on nyt 140 valitsijamiestä, Clintonilla 104. Helsingin Sanomien Matti Kalliokski twiittasi New York Timesin voittajaennustekäyrän, joka kuvaa osuvasti yön tunnelmia.
4.54 Jos Hillary Clinton aikoo vielä haastaa Donald Trumpin, hänen on voitettava Virginiassa. Tiukka kisa sielläkin.
4.51 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa enemmistö naisista on äänestänyt Hillary Clintonia, kun taas kantansa kertoneiden miesten enemmistö on antanut äänensä Donald Trumpille, uutisoi CNN.
Vaaliuurnilla käyneistä naisista 54 prosenttia ilmoitti äänestäneensä Clintonia. Miehistä Clintonille äänensä sanoi antaneensa 41 prosenttia.
Trump puolestaan keräsi 50 prosenttia miesten ja 40 prosenttia naisten äänistä.
Miehistä 9 prosenttia ja naisista 6 prosenttia ei kertonut ovensuukyselyissä, ketä ehdokasta he olivat nyt äänestäneet.
4.50 Vaa'ankieliosavaltio Ohiossa ääniä laskettu CBS:n mukaan 61 prosenttia, Trump saanut äänistä 51 prosenttia, Clinton 41. Myös Florida menossa Trumpille.
4.49 Donald Trump johtaa CNN:n mukaan nyt valitsijamiehissä 136–104. Clinton voitti kanavan mukaan Connecticutin, Trump Louisianan osavaltion.
4.45 New York Timesin ennuste synkkenee Clintonin osalta. Lehti arvioi Trumpin voittavan jopa 55–60 prosentin todennäköisyydellä.
4.36 New York Timesin ennusteessa Donald Trump on siirtynyt ensimmäistä kertaa johtoon prosenttiluvuin 51–49. Helsingin Sanomien mukaan Trump johtaa useissa Clintonille ja demokraateille "varmoissa" voitto-osavaltioissa.
4.26 Republikaanien Marco Rubio on ennusteiden mukaan valittu uudestaan Yhdysvaltain senaattiin. Rubio ilmoitti alun perin, ettei pyri uudestaan senaattiin, mutta pyörsi päätöksensä sittemmin. Hänen uskottiin olevan ainoa, joka pystyy estämään demokraatteja saavuttamaan senaattorin paikan Floridassa.
Rubio pyrki myös puolueensa presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi kisan Donald Trumpille.
4.25 Donald Trumpin menestys vaa'ankieliosavaltioissa on sysännyt Meksikon peson syöksykierteeseen. Valuutan arvo on pudonnut Reutersin mukaan jo 8,5 prosentilla. Trump on luvannut rakentaa USA:n ja Meksikon rajalle muurin, jos hänet valitaan presidentiksi.
4.20: USA:n isoista osavaltioista Donald Trump on voittanut Texasissa ja Hillary Clinton New Yorkissa. Trump johtaa valitsijamiehissä nyt 128–97.
4.15 Myös CNN ennustaa nyt Trumpin voittoa sekä Texasissa että Arkansasissa. Texasista Trump saa 38 valitsijamiehen potin.
4.09 CNN:n arvio on vielä CBS-kanavaa maltillisempi. Demokraattien Hillary Clinton johtaa Yhdysvaltain presidentinvaalia valitsijamiehien määrässä 97–84, arvioi CNN. Clinton voittaa odotetusti useissa itärannikon osavaltioissa sekä Illinois'ssa.
CNN:n vaaliennusteen mukaan Clinton voittaa Illinois'n lisäksi Vermontissa, Massachusettsissa, Rhode Islandilla, New Jerseyssä, Marylandissa, Delawaressa, New Yorkissa ja Washingtonissa.
Republikaanien Donald Trump voittaa taas muu muassa Indianan, Kentuckyn, Länsi-Virgianian, Tennesseen, Mississippin, Oklahoman, Etelä-Carolinan ja Alabaman osavaltioissa.
4.02 Siirryimme uudelle tunnille, ja uusia osavaltiotuloksia on taas iso tukku. CNN:n ennusteen mukaan Hillary Clinton voittaa mm. New Yorkissa ja Illinoisissa, Donald Trump mm. Texasissa. Trump johtaisi valitsijamiehissä nyt 129–97 CBS-kanavan arvion mukaan.
3.54: NBC: Republikaaninen puolue säilyttää paikkaenemmistönsä USA:n kongressin edustajainhuoneessa.
3.49 Donald Trump johtaa ääntenlaskennassa merkittävässä Floridan osavaltiossa, mutta Hillary Clinton puolestaan etenee johdossa tärkeissä Ohiossa ja Pohjois-Carolinassa.
Trump oli noin prosenttiyksikön ja yli 80 000 ääntä johdossa Floridassa, kun äänistä oli laskettu siellä yli 90 prosenttia.
Clinton sen sijaan johti Ohiossa noin kuudella prosenttiyksiköllä. Clinton johti saman verran myös Pohjois-Carolinassa, jonka ääntenlaskennan aluksi etulyönti oli Trumpilla.
Georgiassa Trump on etenemässä voittoon, kun taas Michigan ja New Hampshire päätynevät Clintonin taakse.
3.40 Republikaaniehdokas Donald Trump on etenemässä lupaavasti ääntenlaskennassa eräissä lopputuloksen kannalta ratkaiseviksi arvioiduissa osavaltioissa.
Pohjois-Carolinassa Trump johti noin neljällä prosenttiyksiköllä, kun äänistä oli laskettu yli kolmannes. Trump johti ääntenlaskennan alussa niin ikään Virginiassa, jossa demokraattien Clintonin oli ennakkoon arveltu voittavan.
Floridassa tilanne on yhä äärimmäisen kutkuttava: 91 prosenttia äänistä laskettu, Trump johtaa Clintonia prosenttiluvuin 48,8–48,1.
3.30 Hillary Clinton johtaa valitsijamiehissä täpärästi 68–66. Donald Trump nousi kantaan voitolla Alabaman osavaltiossa (9 valitsijamiestä).
3.27: Osassa Pohjois-Carolinaa on pidennetty äänestysaikaa sähköisessä äänestysjärjestelmässä aiemmin tänään ilmenneiden ongelmien takia, kertoo muun muassa BBC. Äänestysaikaa on pidennetty Durhamin piirikunnan kahdeksassa vaalipiirissä. Alue on demokraattien vahva linnake.
Pohjois-Carolinan republikaanien mukaan äänestysaikaa ei olisi tarvinnut pidentää, koska ongelmia oli vain lyhyen aikaa.
3.25: Jos ero Floridassa Trumpin ja Clintonin välillä on 0,5 prosenttia tai vähemmän, äänet lasketaan uudelleen. Nyt tämä näyttää erittäin todennäköiseltä: Yli kahdeksan miljoonaa ääntä laskettu, kärkikaksikon ero 28 ääntä!
3.20 Floridan osavaltion ääntenlaskennasta on tulossa odotettu trilleri: Kun äänistä on laskettu 85 prosenttia, sekä Trump että Clinton ovat saaneet äänistä 48,5 prosenttia, kertoo CNN. Ero voi jäädä vain muutamiin satoihin ääniin, kuten dramaattisessa vaalissa Al Goren ja George W. Bushin välillä vuonna 2000.
3.15 Vahvistetut osavaltiovoitot: Trump: Kentucky, Indiana, Länsi-Virginia, Etelä-Carolina, Tennessee, Mississippi, Oklahoma (48 valitsijamiestä), Clinton: Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Maryland, Washington DC (68).
3.10
Hillary Clintonin kannattajilla riitti jännitettävää ennen äänestystulosten julkistusta New Yorkissa. Uusimpien tulosten mukaan Clinton on noussut ohi Trumpin valitsijamiesten määrässä. CBS:n lähetyksen mukaan Clinton johtaa 68–57, CNN:n mukaan 68–48. Clinton voittaa odotetusti useissa itärannikon osavaltioissa sekä Illinois'ssa. CBS:n mukaan Trump voitti muun muassa Mississippissä.
3.05 Donald Trump on kommentoinut entisen republikaanipresidentti George W. Bushin päätöstä äänestää tyhjää presidentinvaaleissa. Trump on surullinen Bushin päätöksestä, mutta ei usko, että sillä on mitään vaikutusta.
3.04 Äänestys päättyi myös vaa'ankieliosavaltio Floridassa, jonka tulosta on vielä liian aikaista arvioida.
3.00 Äänestys on juuri päättynyt itärannikolla 16 osavaltiossa. CNN:n uusimmassa ennusteessa Hillary Clinton on kirimässä Trumpin rinnalle usealla osavaltiovoitolla.
2.55 Donald Trump on voittamassa odotetusti Etelä-Carolinan 9 valitsijamiestä taaksensa.
2.52 CBS:n vaalilähetyksen mukaan Trump on saamassa vaa'ankieliosavaltio Ohiossa erityisesti valkoihoisten äänet. Myös enemmistö osavaltion valkoihoisista naisista äänestää Trumpia.
2.45 Tuloksia on toistaiseksi saatu neljästä osavaltiosta. Hillary Clinton voittanut Bernie Sandersin kotiosavaltio Vermontin, Trump Länsi-Virginian, Indianan ja Kentuckyn. Valitsijamiehet 24–3 Trumpille, valintaan tarvitaan 270. Georgian, Etelä-Carolinan ja Virginian osavaltioissa tilanteen Trumpin ja Clintonin välillä kerrotaan olevan liian tasaväkinen, jotta voittaja voitaisiin vielä ennustaa, uutistoimisto AFP kertoo.
Äänestys isoissa vaa'ankieliosavaltioissa on vielä käynnissä.
2.40 Yleisö buuasi sydämensä kyllyydestä Hillary Clintonin vaalivalvojaisissa, kun vaalilähetys alkoi republikaanien Donald Trumpin johtaessa.
Demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin vaalivalvojaisiin kokoontunut kansa oli jo valmiiksi huonolla tuulella. Monen tunnin jonottamisen jälkeen heille on kerrottu, etteivät he mahdu sisään juhlapaikalle vaan joutuvat tyytymään varjojuhliin ulkona.
2.35 New Yorkissa Hillary Clintonin vaalivalvojaisissa innostuttiin, kun Clinton ohitti Donald Trumpin Floridan osavaltion äänissä. Tuomas Enbuske raportoi asiasta Twitterissä.
2.33 Uutistoimisto AP:n mukaan Donald Trump on voittanut viisi valitsijamiestä taaksensa Länsi-Virginian osavaltiosta.
2.32 Helsingin Sanomien Saska Saarikoski povaa Twitterissä Floridan osavaltion tulosten perustella, että tästä voi tulla lyhyt jännitysnäytelmä.
2.23 Kalifornian poliisi kertoo uutistoimisto Reutersille, että yksi henkilö on kuollut ja kaksi vakavasti loukkaantunut ammuskelussa presidentinvaalien äänestyspaikan lähettyvillä Azusassa. Äänestyspaikan ovet on suljettu ampumisen takia.
2.17 AFP: Clinton ja Trump liian tasaväkisiä Georgiassa, Etelä-Carolinassa ja Virginiassa voittajan ennustamiseksi.
2.14 CNN:n vaaliennuste: Donald Trump voittaa Indianan ja Kentuckyn osavaltioissa, Hillary Clinton voittaa Vermontissa.
2.05 Raskaasti aseistautunut henkilö on ammuskellut Kaliforniassa on ammuttu presidentinvaalien äänestyspaikan lähettyvillä, kertoo CNN. Noin 45 kilometria Los Angelesista sijaitsevassa Azusassa äänestyspaikan ovet on suljettu ampumisen takia.
Viranomaisten mukaan ainakin kaksi ihmistä on haavoittunut, kertoo CNN. Los Angeles Times kertoo puolestaan, että yksi ihminen on kuollut ja ainakin kolme muuta haavoittunut.
2.00 MTV Uutiset välittää uutiskanava CBS:n vaalilähetyksen kello 2.00 alkaen. Sen voi katsoa otsikon alla olevasta isosta ikkunasta tai tästä:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
1.52 Trumpin kampanjapäällikkö Kellyanne Conway kertoo tv-kanava MSNBC:lle, että Trump on varautunut sekä voittoon että tappioon. Conwayn mukaan Trump on "riskejä ottava liikemies, joka aina putoaa jaloilleen".
Pääehdokkaiden tv-väittelyssä Trump ei suostunut sanomaan, että hän tunnustaa tappion, jos häviää vaalit. Trump sanoi pitävänsä tämän suhteen kaikki "jännityksessä".
1.43 Öisestä aikataulusta huolimatta monet suomalaiset jännittävät ja seuraavat Yhdysvaltain vaalitulosta. Keskustelu käy vilkkaana mm. Twitterissä.
1.20 Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush ei äänestänyt demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia, kertoo CNN.
Bush ei kuitenkaan äänestänyt myöskään republikaanien ehdokasta Donald Trumpia, vaan jätti tyhjäksi kohdan, jossa äänestetään presidenttiä. Samoin teki myös hänen vaimonsa.
1.18 Yhdysvalloissa useat tähdet ovat asettuneet Hillary Clintonin tukijoukkoihin. Esimerkiksi laulajat Taylor Swift ja Katy Perry ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa Clintonia tukevia päivityksiä ja videoita.
Mutta kyllä Trumpillekin löytyy nimekkäitä kannattajia. MTV Viihde on julkaissut listan henkilöistä, jotka ovat avoimesti asettuneet jomman kumman ehdokkaan taakse. Lue lista täältä.
1.10 Ensimmäiset vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet. Ensimmäisenä ovensa sulkevat itäisen aikavyöhykkeen osavaltiot, kuten Indiana ja Kentucky. Seuraavan puolentoista tunnin aikana vaalihuoneistot sulkeutuvat Virginiassa, Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, joita pidetään tärkeinä osavaltioina. Niiden tulokset voivat jo ennakoida voittajaa.
Kentuckyn osavaltiossa Donald Trump johtaa CNN:n mukaan ääntenlaskennassa, kuten oli ennakoitu.
01.05 Maailman pörssit ennakoivat tiistaina Hillary Clintonin voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja päätyivät plussalle.
– Muu kuin kyseinen tulos aiheuttaa varmaankin myllerrystä markkinoilla, sanoo Wunderlich Securitiesin päämarkkinastrategi Art Hoganin.
01.00 MTV Uutiset seuraa vaaliuutisia läpi yön. Tulokset saattavat olla selvät jo aamukuuden maissa, mutta ääntenlasku saattaa myös venyä. Tuoreimmat tiedot ovat tässä artikkelissa, lisäksi aamussa on Huomenta Suomen erikoisvaalilähetys kello 7 alkaen sekä MTV:n erikoisuutislähetys kello 9 alkaen. Lue lisää täältä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
0.39 Donald Trump tviittasi vaalipäivänä viime hetken vetoomuksen äänestäjille. Trump korosti, että hänen kannattajansa eivät saa hellittää.
0.34 Donald Trumpin pojasta on tehty kantelu, kertoo Guardian. New Yorkissa äänestänyt Eric Trump julkaisi Twitterissä kuvan äänestyslipukkeesta, johon hän oli merkinnyt äänestävänsä isäänsä. Lue lisää täältä.
0.15 MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi suorana Clintonin vaalivalvojaisista. Clintonin kannattajat ovat odottaneet jopa tunteja päästäkseen ehdokkaansa historiallisiin vaalivalvojaisiin.
Kello 23.54 Valkoisen talon edustalle on jo nyt kerääntynyt lukuisia median edustajia etsimään sopivaa paikkaa.
Kello 23.39 Republikaaniehdokas Donald Trump vetoaa Twitterissä äänestäjiinsä, ja huomauttaa, että vielä on äänestysaikaa jäljellä:
Kello 23.34 Shokeeraavasta tyylistä tunnettu rokkari Marilyn Manson julkaisi vaalipäivänä kappaleensa"SAY10"-musiikkivideon, jossa presidenttiehdokas Donald Trumpia muistuttava henkilö teloitetaan.
Kello 23.28 Ipsos-mielipidemittauksen mukaan 75 prosenttia äänestäjistä haluaa "vahvan johtajan, joka tekee maasta jälleen rikkaan ja vahvan", kertoo Reuters.
Kello 23.12 Yhdysvalloissa New Yorkissa sadat ihmiset ovat kokoontuneet jonottamaan demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalijuhlapaikalle. Tapahtumaan on jaettu lippuja Clintonin kannattajille.
Moni on tullut paikalle jo useita tunteja ennen ovien aukeamista varmistaakseen sisäänpääsynsä, kertoo New Yorkissa paikalla oleva STT:n toimittaja.
Kello 23.08 Republikaaniehdokas Donald Trump kertoo hyväksyvänsä vaalituloksen riippuen siitä, kuinka hyvin asiat järjestyvät, kertoo uutistoimisto Reuters.
– Katsotaan, kuinka asiat etenevät tänään. Toivon kaiken menevän hyvin, toivottavasti meidän ei tarvitse huolestua mistään ja toivottavasti voitamme. Haluan nähdä kaikkea rehellistä,Trump kertoi Fox Newsille antamassaan puhelinhaastattelussa.
Kello 22.42 Nevadalainen tuomari Gloria Sturman on hylännyt Donald Trumpin kampanjaväen kanteen nevadalaista Clarkin piirikuntaa vastaan.
Kello 22.36 MTV:n New Yorkin kirjeenvaihtaja Mari Karppinen summaa vaalipäivän tapahtumia alla olevalla videolla. Karppisen mukaan äänestyspäivä ei ole sujunut ilman draamaa, sillä Donald Trump on muun muassa ehtinyt väittää, että äänestyspaikoilla olisi tapahtunut vaalivilppiä viallisten äänestyslaitteiden vuoksi.
Kello 22.23 Myös avaruudessa on äänestetty Yhdysvaltain tulevasta presidentistä.
ABC News –uutiskanavan mukaan ainoa tällä hetkellä avaruudessa oleva NASAn astronautti Shane Kimbrough jätti ennakkoäänensä kansainvälisellä avaruusasema ISS:lla jo joitain päiviä sitten.
Kello 21.43 Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin pojasta on tehty kantelu, kertoo The Guardian.
New Yorkissa äänestänyt Eric Trump julkaisi Twitterissä kuvan äänestyslipukkeesta, johon hän oli merkinnyt äänestävänsä isäänsä. New Yorkissa on kuitenkin laitonta julkaista kuvia äänestyslipukkeista.
Kantelun jätti Donald Trumpin presidenttiyttä vastustava järjestö. Eric Trump on myöhemmin poistanut kuvan.
Kello 21.37 Donald Trump on haastanut oikeuteen nevadalaisen Clarkin piirikunnan viranomaiset äänestysepäselvyyksistä, kertoo uutiskanava CNN.
Piirikunnan viranomaiset antoivat luvan pitää ennakkoäänestyspaikat auki yli sulkemisajan, jotta kaikki ehtivät äänestää. Las Vegasin esikaupungissa sijaitsevan piirikunnan äänestäjistä valtaosa on latinoita, joista enemmistön oletetaan äänestävän demokraattien Hillary Clintonia.
Kello 21.26 Donald Trump kertoi uutiskanava Foxille antamassaan haastattelussa, että useilla eri äänestyspaikoilla oli ollut äänestyslaitteiden kanssa ongelmia. Trumpin mukaan äänestyslaitteet olisivat vaihtaneet republikaaneille annettuja ääniä demokraattien ääniksi.
Kello 21.11 Talouslehti Financial Times ja The New York Times ovat avanneet nettilehtensä vapaasti luettavaksi aina siihen saakka, kunnes presidenttikisan voittaja on selvillä.
Kello 20.52 Hillary Clintonin kannattajien perustama Facebook-ryhmä Pantsuit Nation eli suomennettuna housupukukansa, on saanut viime päivinä valtavan suosion, kertoo uutistoimisto AFP.
Clintonin kannattajat ovat päättäneet osoittaa tukeaan Clintonille pukeutumalla äänestyspaikoille housupukuun.
Salaisessa Facebook-ryhmässä oli alussa vain 50 jäsentä, mutta nyt ryhmä on paisunut yli 2 miljoonan jäsenen yhteisöksi.
– Puhuimme, kuinka kauniisti ja stoalaisen tyynesti Hillary puolustaa naisten oikeuksia ja tasa-arvoa ja kuinka housupuvut ovat kaiken sen kamppailun ruumiillistuma, ryhmän perustajana pidetty Libby Chamberlain sanoi CNN:n haastattelussa.
Myös laulaja Beyoncé oli vaihtanut tyypillisimmät esiintymisvaatteensa housupukuun esiintyessään Clintonin kannatustilaisuudessa Clevelandissa perjantaina.
Kello 20.36 Republikaaniehdokas Donald Trumpille sekä tämän pojalle Eric Trumpille irvaillaan sosiaalisessa mediassa, sillä molemmat kuvattiin äänestyspaikalla kurkkimassa viereiseen äänestyspisteeseen.
Ainakin kuvissa miesten katseet näyttävät kohdistuvan heidän puolisoidensa äänestyslipukkeisiin.
Kello 20.22 Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan venäläisdiplomaatteja on kielletty lähestymästä äänestyspaikkoja Yhdysvalloissa, kertoo CNN.
Tiedottaja Maria Zaharova kirjoitti Facebookiin, että FBI:n agentit ovat painostaneet venäläisdiplomaatteja olemaan menemättä äänestyspaikoille vaalipäivänä. Zaharovan mukaan tällainen tapaus sattui lähellä äänestyspaikkaa Houstonissa. Hänen mukaansa kyseessä ei ollut yksittäinen tapaus.
Kello 19.25 MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestyspäivä on alkanut helpottuneissa tunnelmissa. Karppisen mukaan äänestyspaikoille saapuneet amerikkalaiset ovat tyytyväisiä, kun pitkään jatkunut ja erityisen likainen vaalikampanjointi on vihdoin päättynyt.
Karppisen mukaan viranomaiset ovat kuitenkin varoitelleet kansalaisia äänestyspaikoille mahdollisesti syntyvistä ruuhkista.
– Täällähän päivä on vasta nuori ja viranomaiset ovat varoittaneet poikkeuksellisesta kaaoksesta ja tuntien äänestysjonoista. Vaalit ovat herättäneet paljon tunteita, kuten tiedetään. Ainakin ennakkoäänestyspaikoilla oli paikoin yhteenottoja Trumpin ja Clintonin kannattajien välillä, Karppinen kertoo.
Kello 19.10 Yhdysvaltain presidentinvaaleja jännitetään myös Suomessa. Vaalien tuloksia saadaan odottaa kuitenkin vielä huomisaamuun saakka.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) eivät malta jättää vaalitulosten seuraamista aamuun.
– Kyllä varmaan aamuyöstä pitää nousta katsomaan, että missä mennään, Sipilä sanoi STT:lle.
Pääministeri ennakoi voittoa demokraattien Hillary Clintonille.
– Mutta samaan hengenvetoon pitää sanoa, että brexit-veikkaus meni kyllä väärin. Nämä ovat aika yllätyksellisiä ja gallupit ovat olleet yllättävän väärässä viime aikoina, Sipilä pohti.
STT:n haastattelema Soini arveli myös nousevansa pikkutunneilla seuraamaan tuloksia.
– Luulen, että sitä aamunkähmässä kyllä kankeutuu ylös seuraamaan. Kyllä se sen verran mielenkiintoista on.
Hän ei ryhtynyt veikkaamaan tulosta, mutta arveli, että rajusta vaalikampanjasta jää syviä arpia.
Suomen kannalta on tärkeää, että yhteistyö voittajan kanssa sujuu edelleen.
– Voitti kumpi tahansa niin Suomen viestin pitää olla selvä, meillä pitää olla hyvät yhteistyösuhteet jatkossakin.
Kello 18.52 Molemmat presidenttiehdokkaat ovat jättäneet äänensä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja kehottavat nyt Twitter-tileillään myös muita amerikkalaisia äänestämään.
Hillary Clintonin päivityksessä julistetaan, että äänestäminen on paras keino vaikuttaa.
Donald Trump puolestaan kehottaa amerikkalaisia etsimään lähimmän äänestyspaikan ja lupaa tuttuun tapaansa, että "Yhdysvallat tullaan palauttamaan entiseen loistoonsa".
Kello 18.28 Donald Trump vastasi erikoisella tavalla toimittajien kysymykseen siitä, ketä hän äänesti. Miehen mukaan valinta oli "vaikea", kertoo uutistoimisto AFP.
– Saa nähdä, mitä tapahtuu. Saa nähdä, mitä tapahtuu. Kaikki näyttää todella hyvältä. Juuri nyt kaikki näyttää hyvältä. Se tulee olemaan mielenkiintoista. Kiitos, Trumpin kerrotaan sanoneen.
Kello 18.24 Suuri joukko republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin kanssa samalle äänestyspaikalle saapuneita newyorkilaisia buuasi miehen astuessa ulos rakennuksesta.
Väkijoukosta kantautuneissa huudoissa Trumpia kuvailtiin muun muassa häviäjäksi ja hänen toivottiin poistuvan paikalta.
Kello 18.10 Donald Trump on jättänyt oman äänensä New Yorkissa. Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain salainen poliisi pysäytti liikenteen Trumpin omistaman Trump Tower –rakennuksen edustalla miehen saapuessa paikalle yhdessä vaimonsa Melania Trumpin kanssa.
The Guardian -lehden mukaan Trump kertoi paikalla olleille olevansa tyytyväinen alustaviin arvioihin äänestystuloksista.
Kello 18.00 Meksikon peso on menettänyt arvoaan maan pörssissä Yhdysvaltain vaalipäivänä. Maassa pelätään Donald Trumpin mahdollista vaalivoittoa, joka saattaisi vahingoittaa maan taloutta, kertoo uutistoimisto AFP.
Valtion valuutan arvo on heitellyt reilusti jo vaalien alla. Arvo on laskenut aina Trumpin suosion noustessa mielipidemittauksissa. Vastaavasti demokraattien Hillary Clintonin suosion kasvu on näkynyt valuutan arvon nousuna.
Analyytikkojen mukaan Meksikon talous saattaisi kärsiä, mikäli Trump valittaisiin Yhdysvaltain presidentiksi. Trump on aikonut muun muassa rakennuttaa valtioiden rajalle valtavan muurin Meksikon kustannuksella.
Kello 17.30 Istuva presidentti Barack Obama aloitti äänestyspäivän pelaamalla koripalloa, kertoo uutistoimisto AFP. Kyseessä on perinne, sillä Obama suuntasi ystäviensä kanssa koripallokentälle myös vuosien 2008 ja 2012 vaalipäivinä.
Obama on äänestänyt ennakkoon jo lokakuussa. Hän on toiminut Yhdysvaltojen presidenttinä viimeiset kaksi kautta eli yhteensä kahdeksan vuotta.
Kello 17.25 Kaksi yläosatonta naista pidätettiin Manhattanilla, New Yorkissa, missä republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin on määrä äänestää myöhemmin tänään.
The Guardian -lehden mukaan äänestyspaikalta kiinni otetut naiset olivat kirjailleet kehoihinsa viestejä Trumpia vastaan ja huusivat kovaan ääneen "tartu omiin palleihisi" -iskulausetta.
Lehden mukaan Trump ei ole vielä käynyt paikalla äänestämässä, mutta on ilmeisesti matkalla sinne.
Kello 16.53 Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain osakemarkkinat aukesivat vaalipäivänä hieman miinuksella. S&P 500 -indeksi oli laskenut 0,3 prosenttia maanantaista.
Kello 16.25 Uutistoimisto STT:n haastattelemat newyorkilaiset eivät lannistuneet pitkiksi venähtäneistä jonoista äänestyspaikoilla. Moni oli saapunut äänestämään heti aamusta.
Demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia kannattava 25-vuotias Katie Schikowski kertoi jännittävänsä tiukan kisan tulosta. Hän oli aikeissa viettää vaali-iltaa ystäviensä kanssa.
– Ahtaudumme jonkun meistä pieneen asuntoon television ääreen. Tästä tulee pitkä päivä, mutta aikaisin herääminen on vaivan arvoista, jos voin omalta osaltani vaikuttaa siihen, ettei Donald Trumpista tule presidenttiä.
48-vuotiasta Brent Taravellaa vaali-ilta ahdisti. Hänkin kannattaa Clintonia ja on kauhuissaan siitä, miten tiukaksi vaalitaisto viime metreillä meni.
Ahdistuksestaan huolimatta Taravella oli menossa vaali-illaksi isoihin juhliin. Hänen Brooklynissä asuvat ystävänsä olivat kutsuneet luokseen kymmeniä vieraita ja ripustaneet kolmikerroksisen kerrostalon ulkoseinälle koko talon korkuisen Yhdysvaltojen lipun.
Ovelle he olivat hankkineet ison pahvikuvan Clintonista ja hänen varapresidenttiehdokkaastaan Tim Kainesta.
– Minulla on kaksi tytärtä, ja mielestäni on heidän kannaltaan hyvin tärkeää, että Clinton voittaa. Haluan heidän kasvavan maassa, jossa nainen voi olla presidentti, Taravella sanoi.
Kello 16.10 Michiganin osavaltiossa eräällä äänestyspaikalla on ilmennyt mahdollinen vika ääniluvan todistavien dokumenttien skannaamiseen tarkoitetussa laitteessa, kertoo The Guardian.
Lehden mukaan eräs äänestäjä on kertonut Facebookissa, että äänestyspaikan työntekijät eivät ilmeisesti osanneet käyttää laitetta, minkä johdosta paikalla ollut nainen ei päässyt äänestämään.
Kello 15.25 Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Christine Muttonen tuomitsee Donald Trumpin ennakkoon esittämät syytteet vaalituloksen peukaloimisesta "villinä spelulaationa".
Muttonen sanoi Itävallan yleisradioyhtiölle, että vastaavanlaiset spekulaatiot ovat erittäin huono asia ja saavat ihmiset kääntämään selkänsä politiikalle.
– Epäoikeudenmukaiset, pahantahtoiset ja kärjekkäät kommentit ja spekulaatiot vahingoittavat aina demokratiaa, Muttonen sanoi haastattelussa Washingtonista.
Hän johtaa Yhdysvaltain vaalien tarkkailuvaltuuskuntaa.
Etyjin tarkkailuoperaatioon osallistuu vaalipäivänä yhteensä yli 400 henkilöä, mukana myös kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).
Kello 15.15 Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton tervehti kannattajiaan Douglas Grafflinin peruskoulun edustalla Chappaquassa, New Yorkissa jätettyään oman äänensä koulun äänestyspaikalla.
Kello 15.10 Hillary Clinton on saapunut äänestyspaikalle Chappaquassa New Yorkin osavaltiossa yhdessä miehensä Bill Clintonin kanssa. Paikalla on myös useita presidenttiehdokkaan kannattajia.
Clintonin äänestystä voi seurata suorana alla olevasta lähetyksestä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kello 15.00 Myös presidenttiehdokkaat äänestävät vaaleissa.
Demokraattien Hillary Clintonin äänestysajankohdaksi oli ilmoitettu aiemmin kello 13.30 Suomen aikaa, mutta ajankohta on siirtynyt myöhemmäksi. MTV uutiset seuraa ja päivittää tilannetta.
Clintonin äänestyspaikka on Douglas Grafflinin peruskoulu Chappaquassa New Yorkin osavaltiossa.
Kello 14.45 Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestyspaikat ovat avautuneet jo yhteensä 17 osavaltiossa.
Äänestypaikat ovat auki nyt myös Floridassa, Delawaressa, Georgiassa, Illinoisissa, Louisianassa, Massachusettsissa, Marylandissa, Michiganissa, Missourissa, Pennsylvaniassa, Rhode Islandilla, Etelä-Carolinassa ja osissa Tennesseetä.
Kello 13.30 Ensimmäiset Connecticutin, Indianan, Kentuckyn, Mainen, New Hampshiren, New Jerseyn, New Yorkin, Vermontin ja Virginian osavaltioiden asukkaat ovat jo päässeet jättämään äänensä kannattamalleen presidenttiehdokkaalle, kun äänestyspaikat avautuivat kello 6.00 paikallista aikaa.
Muissa osavaltioissa äänestyspaikat avautuvat myöhemmin päivän aikana.
Äänestysrumba alkoi perinteisesti pikkukylistä, joissa ääniä laskettiin jo ennen varsinaisten äänestyspaikkojen avautumista.
Dixville Notchin kylässä New Hampshiressa kymmenkunta asukasta äänesti paikallista aikaa heti puolenyön jälkeen. Saman tien julistettujen tulosten mukaan demokraattien Hillary Clinton sai äänistä neljä ja republikaanien Donald Trump kaksi.
Dixville Notchissa yksi ääni annettiin libertaaripuolueen ehdokkaalle Gary Johnsonille ja yksi ääni republikaanien Mitt Romneylle, joka pyrki presidentiksi vuonna 2012.
Myös Millsfield ja Hart's Location ovat äänestäneet, kertoo CNN. Millsfieldissä Trump vei selvän voiton: hän sai äänistä 16, kun Clinton jäi neljään.
Hart's Locationissa puolestaan Clinton vei voiton Trumpista äänin 17-14. Myös siellä annettiin hajaääniä muille.
Äänestäjät ratkaisevat tänään, kenestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti. Kyselyiden mukaan Clinton on hienoinen ennakkosuosikki, mutta myös Trumpin voitto on mahdollinen.
Äänien jakautuminen alkaa hahmottua aikaisintaan vasta reilun 12 tunnin kuluttua, noin kello 02.00 Suomen aikaa, kun itärannikon äänestyspaikat sulkevat ovensa.
MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltain tapahtumia hetki hetkeltä huomisaamuun saakka.