USA:n viljelijät ovat huolissaan Trumpin politiikasta ja hupenevista meksikolaisista – “Jokaisella sienitilalla on pula työntekijöistä"

1:59img
Julkaistu 10.06.2018 20:40
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin tiukka maahanmuuttopolitiikka vahingoittaa paikallisten viljelijöiden mukaan jo maataloutta. Syrjäseudulla viljelijöiden työntekijät ovat usein meksikolaisia, mutta maahanmuuttovastainen ilmapiiri on saanut osan jättämään työnsä.

Noin kuuden tuhannen asukkaan Kennett Square elää sienistä ja ulkomaalaisesta työvoimasta. Pennsylvanian osavaltiossa sijaitseva pikkukaupunki tunnetaan vaatimattomasti Maailman Sienipääkaupunkina.

– Viljelemme yli 200 miljoonaa kiloa sieniä vuodessa. Sieniä kuljetetaan joka puolella Yhdysvaltoja, farmari Chris Alonzo kertoo MTV Uutisille.

Alonzo on kolmannen sukupolven farmari ja varpaista kaulaan asti republikaani. Viime vaaleissa pää kääntyi demokraateille, koska Alonzo pelkäsi Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikan vaikutuksia. Alonzo myöntää, että hänen sienifarminsa on riippuvainen meksikolaisista, sillä moni muu ei viitsi urakoida 10 eurolla tunti.

– Jokaisella alueen sienitilalla on työntekijäpula! Ehdottomasti maahanmuuttopolitiikka on tiukentunut. Nykytilanne on se, että meillä on koko ajan vähemmän tekijöitä. Meiltä puuttuu nyt ainakin kymmenes tarvittavasta työvoimasta eikä tämä ole vain minun tilani ongelma, Alonzo kertoo.

Osa välttelee ulkona liikkumista

Tilastojen valossa meksikolaisten tulo Yhdysvaltoihin on vähentynyt jo vuoden 2008 talouskriisin jälkeen, mutta paikallisten mukaan Donald Trumpin vaalivoitto ja vihapuheet ovat pahentaneet tilannetta. Työntekijäpulaa lisää myös ikääntyvä väestö ja alhainen työttömyys, sillä muita työpaikkavaihtoehtoja on enemmän.

Sienipääkaupungissa on kuitenkin huomattu voimakas asennemuutos.

– Vaikka meksikolaiset olisivat täällä luvallisesti, heidät profiloidaan ja kohdellaan paperittomina. He eivät koe olevansa enää tervetulleita ja palaavat takaisin Meksikoon, Alonzo kertoo.

Meksikosta Yhdysvaltoihin yli 20 vuotta sitten muuttanut Miguel Zavala vahvistaa.

– Karkotus on suurin pelko! Kaikilla ei ole kunnollista oleskelulupaa ja koko perhe lähtee, koska he eivät halua, että heitä hajotetaan, Zavala sanoo.

Osa välttelee jopa ulkona liikkumista.

– Moni ei halua liikkua enää ulkona. - Pelottaako teitä enemmän? Pelottaa! Pelko on lisääntynyt, Zavala sanoo.

– Tilastojen mukaan noin puolet Yhdysvaltain maatilojen työväestä on paperittomia. Mikäli he kaikki lähtevät Yhdysvalloista, suurin osa maatiloista joutuu lopettamaan toimintansa, Alonzo arvio.

Meksikolaiset ja latinalaisamerikkalaiset voivat kokea rasismia, vaikka paperit olisivatkin kunnossa. Esimerkiksi osavaltion yliopistosta valmistunut Sarahi Zamones työskentelee henkilöstöjohtotehtävissä paikallisessa puutarhassa, mutta valkoisesta väestöstä on kehotettu häntäkin lähtemään meksikolaisjuurien vuoksi.

– Olen kuullut sitä ihmisiltä, joilta en koskaan olisi uskonut, jopa opettajiltani. En voinut kuvitella, että he ajattelevat niin, Zamones sanoo.

Zamones on syntynyt Yhdysvalloissa.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat