Yhdysvaltain tasaväkinen senaatti pääsi keskiviikkona sopuun vallanjaosta. Asiasta kertoivat muun muassa uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.
Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer ilmoitti paikallista aikaa keskiviikkoaamuna, että vallanjaosta oli saatu aikaan sopimus, ja asia hyväksyttiin senaatissa myöhemmin samana päivänä. Sopimus antaa senaatin komiteat demokraattien hallintaan.
Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell kertoi Wall Street Journalin mukaan, että tuore sopimus on lähestulkoon identtinen vuonna 2001 tehdyn senaatin vallanjakosopimuksen kanssa.
Vuoden 2001 sopimuksessa kummallakin puolueella oli saman verran komiteapaikkoja, mutta enemmistöpuolueella oli komiteoissa puheenjohtajuus. Lisäksi enemmistöpuolue määräsi muun muassa lainsäädäntöäänestysten aikataulusta, vaikka äänet olisivat jakautuneet tasan.
Oikeusministerin nimitys on sakannut
Republikaaneilla ja demokraateilla on nyt molemmilla 50 senaattoria. Vaaka kallistuu kuitenkin demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan varapresidentti Kamala Harrisin ansiosta.
Harrisin ei voida kuitenkaan odottaa olevan paikalla joka päivä kiistoja ratkaisemassa. Tästä syystä Schumer ja McConnell olivat käyneet neuvotteluja sopimuksesta, joka määrittelisi vallanjakoa päivittäisten asioiden osalta.
Sopimuksen puuttuminen ehti muun muassa hidastaa presidentti Joe Bidenin hallinnon nimitysten vahvistamista senaatissa. CNN:n mukaan esimerkiksi oikeusministeriksi kaavaillun Merrick Garlandin nimittäminen on sakannut aiempaan kongressiin pohjautuvan valtajärjestelyn vuoksi.
Senaatin oikeuskomitean puheenjohtaja republikaanisenaattori Lindsey Graham oli hylännyt maanantaina demokraattien pyynnön ajoittaa Garlandin vahvistuskuuleminen ensi viikon maanantaille.
Graham perusteli päätöstä sillä, että senaatin pitää keskittyä maan edellisen presidentin Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäyntiin, jonka on puolestaan määrä alkaa ensi viikon tiistaina.