USA syyttää Hamasin johtoa terrorismirikoksista

Yhdysvallat syyttää äärijärjestö Hamasin johtajia muun muassa terrorismiin liittyvistä rikoksista, selviää liittovaltion tuomioistuimen tiistaina julkaistuista asiakirjoista.

Kuusi miestä nimetään helmikuun alkuun päivätyssä asiakirjassa, jossa listataan yhteensä seitsemän syytekohtaa. 

The New York Timesin mukaan heitä syytetään ainakin useiden terroritekojen suunnittelusta ja toteutuksesta, mukaan lukien lokakuun 7. päivänä viime vuonna Israeliin tehdystä hyökkäyksestä.

Syytettyjen joukossa on muun muassa Hamasin poliittinen johtaja Yahya Sinwar sekä hänen heinäkuun lopulla Iranissa kuollut edeltäjänsä Ismail Haniyya. Hänet surmattiin iskussa, josta Iran ja Hamas ovat syyttäneet Israelia. 

Lisäksi syytettyjen joukossa on myös Hamasin aseellisen siiven johtaja Mohammed Deif, jonka uskotaan kuolleen Israelin heinäkuussa tekemässä iskussa.

Syytteet julkaistiin Haniyyan kuoltua

Israelilaiskomentajat uskovat, että 61-vuotias Sinwar piileskelee tunneleissa Gazan kaistalla.

Yhdysvaltain oikeusministeriön edustajan mukaan asiakirjojen julkaisun taustalla olivat Haniyyan kuolema sekä alueen viimeaikaiset tapahtumat, joita hän ei tarkemmin yksilöinyt.

NYT:n mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoi, ettei syytteitä julkistettu helmikuussa, sillä Haniyyan ja muiden syytettyjen kiinniottoja toivottiin. Syytteiden salaamisella haluttiin myös estää syytettyjen piiloutuminen. Haniyyan kuoleman jälkeen ministeriö kuitenkin päätti, ettei syytteitä ollut enää syytä pitää salassa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland sanoi lausunnossa, että nyt julkaistut syytteet ovat vain yksi osa Hamasin vastaisia toimia.

– Nämä toimet eivät jää viimeisiksi, Garland sanoi.

Hamas on luokiteltu Yhdysvalloissa terroristijärjestöksi vuodesta 1997 lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat