Hamas on nimennyt uuden johtajan – Israel pitää lokakuun iskujen isänä

Hamas kertoo, että tehtävään on nimetty Hamasin Gazan-johtaja Yahya Sinwar.

Gazan kaistaa hallinnoiva äärijärjestö Hamas on nimennyt uuden poliittisen johtajan. Hamas kertoo lausunnossaan, että tehtävään on nimetty Hamasin Gazan-johtaja Yahya Sinwar.

Nimitys tehtiin viikko sen jälkeen, kun järjestön edellinen poliittinen johtaja Ismail Haniyeh surmattiin Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Sinwar korvaa vuosia Qatarista käsin toimineen Haniyehin, joka oli osallistunut neuvotteluihin Israelin ja Hamasin välisestä aselevosta. Harvoin julkisuudessa nähdyn Sinwarin uskotaan piileskelevän Gazan kaistalla.

Eräs Hamasin korkea virkailija sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Sinwarin valinta uudeksi poliittiseksi johtajaksi lähettää Israelille vahvan viestin siitä, että Hamas jatkaa vastarintaansa.

Virkailija puhui nimettömänä, koska hänellä ei ollut valtuuksia puhua asiasta julkisesti.

Lokakuun iskun suunnittelija

Sinwar vapautettiin vankienvaihdon yhteydessä vuonna 2011 israelilaisesta vankilasta, jossa hän oli istunut suuren osan aikuisiästään. Hamasiin pian sen perustamisen jälkeen liittynyt Sinwar oli tuomittu 1980-luvun lopulla neljään elinkautiseen vankeustuomioon. Israel oli syyttänyt Sinwaria kahden israelilaissotilaan kaappauksen suunnittelmisesta ja tuomitsi hänet 12 palestiinalaisen murhasta.

Vapautuksensa jälkeen Sinwar nousi vaikutusvaltaiseen asemaan Hamasissa ja hänet nimitettiin Hamasin poliittisen siiven johtajaksi Gazan kaistalle vuonna 2017.

Israel on väittänyt Sinwarin olevan yksi Israeliin kohdistuneen lokakuun 7. päivän hyökkäyksen johtajista, mikä tekee hänestä yhden Israelin kiihkeimmin jahtaamista taistelijoista.

Sinwar on myös yksi niistä Hamasin johtohahmoista, joista kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi pidätysmääräyksen tänä keväänä.

Muut ICC:n pidätysmääräykset saaneet Hamasin edustajat on nyt tapettu, kun Israel kertoi viime viikolla, että Hamasin aseellisen siiven johtaja Mohammed Deif kuoli Israelin heinäkuussa tekemässä iskussa.

Sinwar on syntynyt vuonna 1962 Gazan kaistan eteläosissa Khan Yunisin pakolaisleirillä.

Haaveilee yhdestä Palestiinan valtiosta

Hamasissa Sinwar on muun muassa johtanut järjestön sisäistä tiedusteluyksikköä, jonka tehtävänä on ollut savustaa esille ja armottomasti rankaista palestiinalaisia, joita on syytetty tietojen toimittamisesta Israelille.

Hamasin pragmaattisina ja maltillisina kasvoina tunnettuun Haniyehiin verrattuna Sinwar on suosinut väkivaltaisempia vastarinnan keinoja.

AFP:lle puhuneen arabimaailmaan keskittyvän ranskalaisen CAREP-tutkimuskeskuksen Leila Seuratin mukaan Sinwar on radikaali sotilasasioissa ja pragmaattinen politiikassa.

Sinwarin sanotaan haaveilevan yhdestä Palestiinan valtiosta, joka yhdistäisi Gazan kaistan, miehitetyn Länsirannan ja Itä-Jerusalemin.

Surmat kiristäneet jännitteitä

Viime viikon aikana tapahtuneet kahden Israelia vastustavan äärijärjestön johtohahmojen surmat ovat kiristäneet jännitteitä Lähi-idässä entisestään.

Haniyehin lisäksi myös Hizbollahin korkea-arvoinen johtaja Fuad Shukr sai surmansa viime viikolla. Israel ei ole myöntänyt olevansa vastuussa Haniyyan kuolemasta, mutta on vahvistanut surmanneensa Shukrin.

Iran ja sen liittolaiset ovat vannoneet kostavansa surmat, ja Iranin vastaiskua Israeliin on odotettu lähiaikoina.

Myös Libanonissa toimivan ääriryhmä Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sanoi tiistaina, että ryhmä on velvoitettu kostamaan Israelille Shukrin ja Haniyehin surmat.

Ryhmä kostaa kuolemat yksin tai yhdessä muiden Iranin tukemien ryhmien kanssa, Nasrallah sanoi.

Hizbollahin lausunnon mukaan Sinwarin valinta osoittaa, että vihollinen on epäonnistunut saavuttamaan tavoitteensa.

Järjestön mukaan valinta lähettää Israelille, Yhdysvalloille ja liittolaisille vahvan viestin siitä, että Hamas-liike on yhtenäinen päätöksissään, vankka periaatteiltaan, luja tärkeissä valinnoissaan ja päättäväinen vastarinnan tiellä.

Juttua päivitetty klo 05.21 Hizbollahin johdon lausunnolla Sinwarin valinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat