Maailmalla on koronapandemian myötä huutava pula hengityssuojaimista ja muista terveydenhoidossa tarvittavista suojavarusteista. Kun kaikki yrittävät ostaa tarvikkeita yhtä aikaa, ovat hermot helposti pinnassa, jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan.
Yhdysvaltain ulkoministeriö torjui Saksassa loppuviikosta esitetyt syytteet, joiden mukaan amerikkalaiset olisivat napanneet Berliiniin matkalla olleita hengityssuojaimia, kertoo Bild-lehti.
Ministeriön mukaan Yhdysvaltain hallinnolla ei ole ollut mitään tekemistä tällaisen lähetyksen kanssa.
Berliinin osavaltion sisäministeri Andreas Geisel syytti Yhdysvaltoja "merirosvouksesta" kun se oli takavarikoinut amerikkalaisen 3M-yhtiön Kiinassa valmistamia suojaimia Bangkokissa. Berliinistä jouduttiin myöhemmin myöntämään, että suojaimet olikin tilattu 3M:n sijaan Kiinassa toimivalta saksalaisyhtiöltä.
Lue taustaa: Saksalaismedia: USA takavarikoi Saksaan tilattuja hengityssuojaimia ja ohjasi ne Yhdysvaltoihin
Geiselin mukaan tilatut ja maksetut 200 000 suojainta ovat nyt joka tapauksessa päätyneet jostain syystä Yhdysvaltoihin. Anteeksipyyntöä ei siten herunut, eikä sisäministerin mukaan ole edes väliä, onko tavara lopulta takavarikoitu vai vain myyty uudelleen paremmalla hinnalla.
Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan ilmaisi huolensa – Berliiniä mainitsematta – perusteettomista "disinformaatiokampanjoista".
Ruotsalaisyhtiön suojat jumittuivat Ranskaan
Saksan ulkoministeriö ja viranomaiset selvittävät nyt suojaimien kohtaloa. Selvitettävää riittää, sillä pari viikkoa sitten uutisoitiin Saksan asevoimien tilaamien kahden miljoonan hengityssuojaimen kadonneen mystisesti Keniassa. Niitä tosin ei ollut vielä maksettu.
Lue myös: Helena Petäistön kolumni: Suomessa kiistellään vielä hengityssuojien tarpeellisuudesta, mutta Euroopassa niistä käydään jo sotaa
Yhdysvaltojen lisäksi myös monet muut maat ovat pyrkineet ulkomaisten hankintojen ohella polkaisemaan käyntiin kotimaista suojavälinetuotantoa sekä rajoittamaan kysyttyjen tuotteiden vientiä ulkomaille. Tämä johti muun muassa siihen, että ruotsalaisen Mölnlycke-yhtiön Kiinassa valmistamat ja Italiaan sekä Espanjaan matkalla olleet hengityssuojaimet jumittuivat kauttakulkumaahan Ranskaan maaliskuun alussa.
Ranskan lain mukaan maalla on oikeus takavarikoida tarvikkeita, joita voidaan käyttää koronaepidemian vastaisessa taistelussa. Viikonloppuna Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kuitenkin ilmoitti, että Ranska päästää neljän miljoonan suojaimen lastin eteenpäin Ruotsin hallituksen puututtua asiaan.
– On hyvin tärkeää, että sisämarkkinat toimivat myös kriisitilanteessa, Linde tviittasi.
Oma lukunsa suojavälinesekoilussa ovat suureen ääneen mainostetut apulähetykset, jotka ovat paljastuneet ainakin osittain kaupankäynniksi – kuten Venäjän lähetys Yhdysvaltoihin. Puhumattakaan siitä, että esimerkiksi Italiassa on raportoitu suuren osa Venäjän lähettämistä aputarvikkeista olleen käyttökelvottomia.
Päivitys klo 18.18: Juttua ja otsikkoa täydennetty.