Zelenskyi kommentoi Putinin pidätysmääräystä: "Historiallinen päätös" – MTV:n sotaseuranta 17.3.2023

2:10imgKatso myös: Biden on ristitulessa Ukrainan tukemisesta – lähettääkö F16-hävittäjiä vai eikö?
Julkaistu 17.03.2023 05:24(Päivitetty 17.03.2023 23:51)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 17. maaliskuuta 2023.

  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Brittitiedustelu: Venäjän itsepäisiä hyökkäyksiä Vuhledarissa voi selittää kilpailu Wagnerin kanssa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä
  • Sotilasasiantuntija: Venäjältä on kuollut 800 sotilasta jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23:40 Puolustusministeri Kaikkosen arvio hävittäjälahjoituksista: "Tuskin sodan kulkuun mitenkään ratkaiseva"

Kymmenen uutisissa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen arvioi, että Slovakian ja Puolan lahjoittamat hävittäjät eivät tule auttamaan Ukrainaa ratkaisevasti sodankäynnissä. 

Slovakia kertoi perjantaina aikovansa lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle. Myös Puola on kertonut antavansa Ukrainalle samaisia MiG-29-hävittäjiä. 

– Ukrainan tarve on moninainen, hävittäjäton pieni osa sitä, Kaikkonen sanoo. 

Kaikkosen mukaan EU ja Nato jatkavat Ukrainan tukemista monipuolisesti. Hän uskoo, että eurooppalainen ja kansainvälinen keskustelu hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle jatkuu.

22.54: YK pyrkii varmistamaan viljasopimuksen jatkumisen

YK sanoo tekevänsä kaikkensa varmistaakseen, että Ukrainan viljan viennin Mustanmeren satamista salliva sopimus jatkuu. Sopimuksen on määrä päättyi lauantaina. YK:n avustuspäällikkö Martin Griffiths kertoi Reutersin mukaan turvallisuusneuvostolle, että YK:n erillisessä lupauksessa auttaa Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden viennin helpottamisessa on saavutettu merkittävää edistystä.

Griffithsin mukaan esteitä on kuitenkin edelleen edessä, erityisesti maksujärjestelmien osalta. 

– Maailmanlaajuisen elintarviketurvan kannalta on elintärkeää, että näitä molempia sopimuksia jatketaan ja että ne pannaan täysimääräisesti täytäntöön, Griffiths sanoi. 

Kreml ilmoitti perjantaina, että Venäjä pidentää sopimusta 60 päivällä. Ukraina sen sijaan vaatii viljasopimukselle 120 päivän jatkoaikaa sopimukselle. 

YK ja Turkki solmivat viljasopimuksen Venäjän ja Ukrainan kanssa alunperin heinäkuussa. Sopimus uusittiin edellisen kerran marraskuussa ja se on voimassa 120 päivää, päättyen tulevana lauantaina. Viljasopimus solmittiin maailmanlaajuisen elintarvikekriisin torjumiseksi. 

21.46: Zelenskyi kommentoi Putinin pidätysmääräystä: "Historiallinen päätös"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös antaa pidätysmääräys Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan on historiallinen. Zelenskyi syytti myös Putinia tuhansien ukrainalaislasten karkottamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Tämä on historiallinen päätös, joka johtaa historialliseen vastuuseen, Zelenskyi sanoi jokailtaisessa videopuheessaan.

Zelenskyin mukaan karkotettujen lasten todellinen määrä voi olla enemmän kuin arvioitu 16 000.

– Lasten karkottaminen on valtion pahuuden politiikkaa, joka alkaa juuri tämän valtion (Venäjän) korkeimmasta virkamiehestä, Zelenskyi viittasi puheessaan Putiniin ja Kansainvälinen rikostuomioistuimen mainitsemiin sotarikoksiin.

Zelenskyi uskoo, ettei rikoksia olisi voitu toteuttaa ilman "terroristivaltion johdossa olevan miehen sanaa".

Lue myös: Hyväntekijä paljastui ukrainalaisten lasten pakkosiirron kasvoiksi – adoptoi itse 15-vuotiaan pojan, jonka hän pakkosiirsi Mariupolista

18.42: Kreml ei tunnusta kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräystä Putinista

Kreml sanoi perjantaina, ettei se tunnusta Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tuomiovaltaa. Kreml kommentoi asiaa sen jälkeen, kun ICC antoi presidentti Vladimir Putinista pidätysmääräyksen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä pitää ICC:n esittämiä väittämiä "törkeinä ja mahdottomina hyväksyä" ja että tuomioistuimen päätökset ovat " mitättömiä" Venäjän osalta.

Guardianin mukaan Peskov ei kommentoinut kysyttäessä, että pelkääkö Putin nyt matkustamista ICC:n tunnustaviin maihin. Maita on yhteensä 123, mukaan lukien Suomi ja muut Pohjoismaat.

Myös Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova vastasi kansainvälisen rikostuomioistuimen presidenttiä Vladimir Putinia koskevaan pidätysmääräykseen tuoreeltaan.

– Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöksillä ei ole mitään merkitystä maamme kannalta, ei myöskään oikeudellisesta näkökulmasta, Zakharova sanoi.

17:35 Putinista pidätysmääräys 

Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Pidätysmääräyksen syynä ovat sotarikokset Ukrainassa.

Lue lisää: Venäjän presidentti Vladimir Putinista on annettu pidätysmääräys – syynä ovat sotarikokset Ukrainassa

16.27: Kreml sanoo tuhoavansa kaikki Ukrainaan lähetetyt hävittäjäkoneet

Kreml on myös vastannut Nato-maiden Puolan ja Slovakian lupauksiin lähettää MiG-29-hävittäjiä Ukrainaan. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Guardianin mukaan toimittajille tiedotustilaisuudessa perjantaina, että luvatut koneet ovat jälleen yksi esimerkki siitä, että Naton jäsenet "nostavat suoran osallistumisensa tasoa konfliktissa".

– Erityisen sotilasoperaation aikana kaikki tämä kalusto tuhotaan, Peskov sanoi.

Venäjä on syyttänyt länsimaita suorasta osallistumisesta konfliktiin toimittamalla aseita Kiovaan. Se on aiemmin varoittanut, että Naton aseet ovat sen joukkojen oikeutettuja kohteita.

16.18: Moldovan presidentti ei usko sodan laajenemiseen, ainakaan tällä hetkellä

Moldovan presidentti Maia Sandu ei usko, että sota laajenee Moldovaan, ainakaan Ukrainan yhä taistellessa.

– Haluan vakuuttaa kansalaisillemme, että Moldovaa ei uhkaa nyt mikään sota. Venäjän armeija ei pääse tänne niin kauan kuin Ukraina kestää – ja (siten) suojelee Moldovaa. Olemme kiitollisia ukrainalaisille heidän rohkeudestaan ja rakkaudestaan vapautta kohtaan, Guardian-lehti kertoo Sandun sanoneen puheessaan maan parlamentille. 

Ukrainan rajanaapurin, Moldovan, presidentti Sandu on toistuvasti ilmaissut huolensa Moskovan aikeista Moldovaa kohtaan ja venäläisten joukkojen läsnäolosta Transnistriassa. Transnistria on Moldovasta irrottautunut ja Moskovan tukema separatistialue, jossa Venäjä pitää joukkojaan. Alue rajoittuu Ukrainaan.

12.01: Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle

Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle, Slovakian pääministeri Eduard Heger kertoo Twitterissä. Hegerin mukaan Slovakian hallitus päätti asiasta tänään.

Slovakian lisäksi myös Puola on kertonut lahjoittavansa samaisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainalle. Eilen kerrottiin, että Puola aikoo toimittaa ensimmäiset hävittäjänsä lähipäivinä.

MiG-29 on Neuvostoliitossa 1980-luvulla kehitetty hävittäjä.

10.55: Ukrainan ulkoministeri: Yhden asetoimituksen siirtyessä joku kuolee rintamalla

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo BBC:n haastattelussa, että Ukrainaa kaltoin kohdelleet maat joutuvat vastuuseen sodan loputtua. Kuleban mukaan jokaisen valtion tekemät valinnat, jotka seurasivat Venäjän hyöökäystä, tullaan ottamaan huomioon tulevaisuuden suhteissa.

Kuleba varoittaa, että länsimaisten asetoimitusten viivästyminen johtaa ukrainalaisten kuolemiin.

– Jos yksi toimitus siirtyy toiselle päivälle, niin se tarkoittaa jonkun kuolemista rintamalla, Kuleba toteaa.

8.19: YK: Ukrainalaisten lasten pakkosiirto Venäjälle on sotarikos

YK:n asiantuntijoiden mukaan lasten pakkosiirto Ukrainalta haltuunotetuilta alueilta Venäjälle on sotarikos. YK:n mukaan on olemassa todisteita satojen ukrainalaisten lasten laittomista pakkosiirroista Venälle.

Aiheesta kirjoittaa BBC. Ukrainan hallituksen tietojen mukaan Venäjälle on pakkoriittetty  yli 16 000 lasta Ukrainasta.

Raportin mukaan Venäjä on tehnyt Ukrainassa myös muita sotarikoksia. Näihin lukeutuvat sairaaloihin kohdistuneet hyökkäykset, kidutukset, raiskaukset ja tappamiset.

5.22: Ainakin yksi kuollut ja seitsemän haavoittuittunut Venäjän iskuissa Itä-Ukrainassa

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja seitsemän haavoittunut Venäjän iskuissa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa, kertovat alueen viranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan.

Viranomaisten mukaan Venäjän joukot iskivät Kostjantynivkan kaupunkiin ja sen lähialueille tykistötulella ja raketti-iskuilla. Iskut osuivat muun muassa rautatieasemalle, torille sekä siviilitaloihin, kertoo Donetskin alueellinen syyttäjäntoimisto. Yli 30 asuintaloa kärsi tuhoja.

Venäjä teki viimeksi tiistaina siviiliuhreja vaatineen iskun Donetskin alueella sijaitsevaan Kramatorskin kaupunkiin.

Torstain uutisia:

23.58: Politico: Venäjä vastaanotti viime vuonna ainakin 1000 kiinalaisyritysten lähettämää rynnäkkökivääriä

Politicon mukaan Venäjä vastaanotti viime vuonna ainakin tuhat kiinalaisyritysten lähettämää rynnäkkökivääriä ja muita varusteita, kuten luotiliivejä.

Ainakin yhdellä yrityksellä kerrotaan olevan kytköksiä Kiinan hallintoon.

Rynnäkkökiväärit oli luokiteltu tullissa siviilikäyttöisiksi metsästyskivääreiksi.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö kieltää toimittaneensa aseita sodan kummallekaan osapuolelle.

21.59: Yhdysvallat: Zelenskyin ja Xin mahdolliset keskustelut ovat hyvä asia

Yhdysvaltojen mukaan mahdolliset neuvottelut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin välillä olisivat "hyvä asia". Valkoinen talo varoitti kuitenkin, että Kiina saattaa suhtautua puolueellisesti konfliktiin.

–  Meistä olisi hyvä, jos nämä kaksi keskustelisivat, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Wall Street Journal -lehti kirjoitti kuluvalla viikolla, että kaksikon olisi määrä keskustella puhelimitse ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Ukrainan sota alkoi viime vuoden helmikuussa. Tiedolle ei kuitenkaan ole saatu vahvistusta, mutta Kiinan ulkoministeri Qin Gang ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kylläkin keskustelivat torstaina puhelimitse.

Xin on niin ikään kerrottu suunnittelevan matkaa Moskovaan neuvottelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kirbyn mukaan tätäkään matkaa ei ole vahvistettu. Hän varoitti kuitenkin Kiinaa etsimästä sellaista ratkaisua sotaan, joka kuvastaisi vain Venäjän näkökantoja.

–  Vaikka tulitauon vaatiminen kuulostaa täysin järkevältä, se vain vahvistaisi Venäjän valloituksia ja tunnustaisi sen saavutukset, Kirby muistutti.

20.47: Ruotsi lähettää Ukrainaan kahdeksan tykkijärjestelmää

Ruotsi lähettää Ukrainaan kahdeksan Archer-tykkijärjestelmää, kirjoittaa ruotsalaislehti Dagens Industri.

Ruotsin hallitus ilmoitti tammikuussa toimittavansa nykyaikaisen tykistöjärjestelmän Ukrainaan, mutta sanoi sen vaativan jonkin verran valmistelua.

Lue lisää: Ruotsi valmistautuu lähettämään Archer-haupitseja Ukrainaan – Kristerssonin hallitus päätti suuresta avustuspaketista

Itsenäisesti liikkuvat ja tehokkaat Archer-haupitsit ovat olleet korkealla Ukrainan toivelistalla.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson kuvailee Archeria enemmän tarkka-ampujakivääriksi kuin haulikoksi.

– Juuri kyky iskeä erityisen syvälle vastustajan tykistöjärjestelmiin tekee Archerista ainutlaatuisen.

Kestää kuitenkin useita kuukausia, ennen kuin Ukraina saa Archerit käyttöönsä.

Ukrainalaissotilaat tarvitsevat muun muassa käyttökoulutusta ja huoltoja varten pitää rakentaa logistiikkakeskus.

Ukrainan odotetaan käyttävän kahdeksasta tykistöstä kuutta samanaikaisesti.

19.55: Viro lähettämässä toisen sotilasapupaketin Ukrainaan

Viro on lähettämässä Ukrainaan toisen sotilasapupaketin, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Avustuspaketti tulee sisältämään puoliautomaatti- ja tarkka-ampujakiväärien lisäksi muun muassa kiikareita, ampumatarvikkeita, partioveneitä ja lämpökameroita. Lisäksi lahjoitetaan lääkintätarvikkeita. Paketin kokonaisarvo on 494 300 euroa.

Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua lähes 400 miljoonan euron arvosta eli yli prosentin maan bruttokansantuotteesta. 

Aiemmin Viro on lahjoittanut Ukrainaan muun muassa Javelin-panssarintorjuntajärjestelmiä, kranaatinheittimiä, ajoneuvoja, viestintävälineitä, lääkintätarvikkeita sekä henkilökohtaisia suojavarusteita kuten kypäriä.

Lisäksi Viro on lahjoittanut Ukrainalle yhteistyössä Saksan kanssa kaksi kenttäsairaalaa ja lääkintätarvikkeita.

Lisää torstain tapahtumia löytyy täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota