MTV Uutisten tietoon on tullut useita suomalaisiin kohdistuneita identiteettivarkauksia yhteisöpalvelu Facebookissa.
Tapauksissa tuntematon taho on tehnyt henkilöiden Facebook-profiileista identtisiä kopioita ja lähettänyt kopioimansa Facebook-profiilin ystäville uudet ystäväpyynnöt. Tällaisen kohteeksi joutui myös Uudellamaalla asuva mies.
– Ensin kaveri soitti ja kysyi miksi pyydän uudestaan Facebook-kaveriksi, mies aloittaa tarinansa.
Ihmeteltyään asiaa mies kävi katsomassa Facebookissa tilannetta. Kävi ilmi, että hänen profiilistaan oli tehty täydellinen kopio.
– Minun kuvallani ja nimelläni oli tehty profiili. Profiili oli pyytänyt omia Facebook-kavereitani ystäväkseen ja kymmenisen ystävääni oli jo sen kutsun hyväksynytkin. Ystäväni kertoivat minulle, että hyväksynnän jälkeen profiili oli alkanut viestitellä ja kommentoida englanniksi Facebookissa.
Mies teki Facebookissa tyttärensä neuvojen mukaisesti ilmiannon profiilista. Valeprofiili poistui tämän jälkeen Facebookin toimesta muutaman minuutin sisällä.
MTV Uutisten tietoon on tullut lyhyessä ajassa useita samankaltaisia tapauksia. MTV:lle tarinansa kertonut mies epäilee, ettei poliisi ole saanut yhteydenottoja aiheesta kovinkaan monta.
Onko omasta profiilistani tehty valeprofiili?
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kehottaa tekemään Googlessa kuvahaun ja tarkastamaan siten, onko esimerkiksi omaa Facebookin profiilikuvaa käytetty luvatta muualla verkossa.
Tämäkään ei tosin ole aukotonta – kuvahaku ei välttämättä löydä kaikkia Facebookissa käytettyjä kuvia.
Yksi keino suojautua juuri tätä kavereiksi pyytelevää valeprofiilia vastaan on pitää oma kaverilista salaisena. Tällöin identiteettivaras ei pysty lähettämään ystäväpyyntöjä profiilin vanhoille ystäville.
– Nämä eivät varmaan tule poliisin tietoon, koska valeprofiilin pystyy torppaamaan itse Facebookissa. Pidän tätä silti erikoisena ja vähän huolestuttavanakin. Profiili näytti täysin samalta kuin omani, ainoa ero oli, että siellä oli väärä syntymäaika, joten se profiili oli parisenkymmentä vuotta nuorempi, mies kertoo.
Tietoturva-asiantuntija ihmettelee motiivia
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo, että tekijän motiivia on vaikea arvailla.
– Onko kyseessä vain kiusantekoa vai petostarkoituksessa tehty valeprofiili, Järvinen pohtii.
Joskus valeprofiilien kautta on jaettu linkkejä väärennettyihin verkkokauppoihin ja täten kalasteltu ihmisten luottokorttinumeroita.
Järvinen muistuttaa, että valeprofiilin teko – vaikka ihan ilman petostarkoitusta – on nykyään Suomessa kriminalisoitu.
Onko sinulle käynyt samalla tavalla? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttikentässä tai MTV Uutisten Facebookissa!