Uskomaton fakta: Käyttämäsi sanat muokkaavat aivojasi – ja näin ne vaikuttavat!

Aivot voi treenata onnellisemmiksi käyttämällä positiivisia sanoja ja ilmaisuja. BestPhotoStudio/Shutterstock
Julkaistu 26.07.2016 17:28

MTV LIFESTYLE

Jos sanot usein "en osaa" tai "se ei ole mahdollista", tämä juttu kiinnostaa sinua taatusti – käyttämäsi sanat nimittäin muokkaavat aivojasi.  

Tiesitkö, että käyttämäsi sanat vaikuttavat onnellisuuteesi? Tämä ei ole enää vain positiivisuushörhöjen liian lämmintä löpinää, vaan tieteellinen fakta, jonka takana seisoo kaksi maailman tunnetuimmista neurotieteilijöistä, Andrew Newberg ja Mark Robert Waldmen

– Yhdellä sanalla on vaikutusvoimaa niihin geeneihin, jotka säätelevät fyysistä ja emotionaalista stressiä, he kirjoittavat Words can change your brain -teoksessaan. 

Positiiviset sanat vaikuttavat aivojen frontaalilohkoon ja saavat sen toimimaan tehokkaammin, jolloin aivojen oikean ja väärän erottava alue kehittyy. Tuloksena on, että olet motivoituneempi ottamaan elämäsi paremmin haltuun ja tiedostat vastuusi omista elämänvalinnoistasi.

NainenShutterstock

Lisäksi Newberg ja Waldmen lisäävät, että positiivisten sanojen käyttäminen voi muokata päälaenlohkon toimintoja. Tämä alue aivoissa vastaa siitä, miten näemme itsemme ja muut – jos näemme itsemme positiivisessa valossa ja käytämme lisäksi positiivisia ilmaisuja, näemme hyvää myös muissa. Negatiivinen itsekuva ja negatiiviset ilmaisut puolestaan toimivat päinvastoin tehden meistä epäluuloisia kanssaeläjiämme kohtaan. 

Positiivisilla sanoilla hallitset kiukkukohtauksiasi paremmin?

Mutta entä, jos käytät jatkuvasti negatiivisia ilmaisuja? Miesten mukaan ne aktivoivat pelkotiloista vastaavaa osaa aivoissa, mikä nostaa stressihormoneja kehossasi. Runsas negatiivisuus aiheuttaa ärtyneisyyttä, koska stressihormonit ottavat vallan kehossasi.

Vaikka pieni stressi on hyväksi, liiallinen stressi aiheuttaa useita terveysongelmia niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Tiedemiehet ottavat kantaa myös kiukkukohtauksiin – tiedäthän ne hetket, kun sanot vihaisena asioita, joita toivot jälkeenpäin ettet olisi sanonut? Ilmiö johtuu siitä, että kun käytämme vihaisia ilmaisuja, ne osin sulkevat loogisesta ajattelusta vastaavia osia etulohkossamme ja niin kutsuttu taistele tai pakene -osa meissä ottaa vallan. 

Myös tältä ilmiöltä voi pelastautua käyttämällä enemmän positiivisia ilmaisuja, sillä niiden avulla pystymme pysymään loogisina, vaikka olisimmekin tunnekuohujen vallassa. 

24:46img

Lähde: Lifehack.com

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi