Uskomatonta! Helsingin olympialaisten viimeinen kultamitali jaettiin 72 vuotta myöhässä

Helsingin vuoden 1952 käytyjen olympialaisten yksi kultamitali jaettiin purjehtija Michael Schoettlelle yli 70 vuotta voiton jälkeen.

Schoettle oli mukana varajäsenenä Yhdysvaltain joukkueessa, joka otti kultaa 5,5 mR -purjehdusluokassa, mutta hän ei saanut aikanaan mitalia, sillä ei ollut mukana seitsemännessä, eli viimeisessä, lähdössä.

Vuonna 1952 vasta 15 vuoden ikäinen Schoettle kuitenkin osallistui olympiapurjehdukseen kuudennessa lähdössä, jonka Yhdysvallat vielä voittivat.

Michael "Mike" Schoettlen poika Will aloitti vuosikymmeniä myöhemmin prosessin, jotta hänen isänsä saisi ansaitsemansa kultamitalin, ja näin myös lopulta tapahtui. Kesällä 2024 Michael Schoettlelle viimein ojennettiin Helsingin olympialaisten kultamitali vuodelta 1952 muistotilaisuudessa, joka oli järjestetty vuoden 1984 olympialaisia varten.

Asia oli saatu eteenpäin erään asianajajan otettua tapaus hoitaakseen ilman maksua. Ennen kuin Kansainvälinen olympiakomitea myönsi Schoettlelle kultamitalin jouduttiin suomalaisen purjehdusseura NJK:n arkistoista kaivamaan todisteita tapahtumista.

– Koko maailmanlaajuinen purjehdusyhteisö onnittelee häntä tärkeästä roolista olympialiikkeessä ja hänen perhettään heidän sinnikkyydestään ja päättäväisyydestään saada tunnustus, David Graham Maailman purjehdusjärjestöstä sanoo.

Koko prosessin alullepanija Will Schoettle oli innoissaan, sen jälkeen kun kultamitali oli lyöty hänen isänsä kouraan.

– On mahtavaa, että hän sai vihdoin mitalin, jonka hän voitti kauan sitten ollessaan vain 15-vuotias! Schoettle iloitsi ja jakoi kuvan mitalista sosiaalisessa mediassa.

Jos upotus ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

 

Lue myös:

    Uusimmat