Uskotko sinäkin näihin myytteihin? Suuri osa vanhemmista pyrkii torjumaan flunssan keinoilla, joille ei ole tieteellisiä perusteita

6:25img
Keinot flunssan taltuttamiseen puhuttivat viime vuonna Huomenta Suomessa.
Julkaistu 29.01.2019 07:59

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Monet vanhemmat luottavat sukupolvelta toiselle kerrottuihin neuvoihin, kun on kyse flunssan tojumisesta. Osalle neuvoista ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä pohjaa.

Seitsemän kymmenestä vanhemmasta käyttää flunssan torjumiseen keinoja, joille ei ole juuri lainkaan tieteellistä tukea tai juontuvat kansanperinteestä. Viisi kymmenestä taas kertoi käyttävänsä multivitamiineja sekä lisäravinteita, joiden tehoa lasten flunssan torjumiseen ei ole todistettu.

Michiganin osavaltiossa sijaitsevan C.S. Mott -lastensairaalan tuoreeseen kyselytutkimukseen osallistui reilut 1 000 vanhempaa, joilla oli 5–12-vuotiaita lapsia. Tutkimuksesta uutisoi CNN.

Myytti: Märillä hiuksilla ei kannata mennä ulos, jos ei halua flunssaa

Todellisuudessa märillä hiuksilla ulkoilu ei aiheuta sairastumista. Vilustuakseen ihmisen täytyy sen sijaan altistua tartunnanaiheuttajalle. Vaikka märät hiukset voivat saada aikaan vilunväristyksiä, eivät ne herkistä ihmistä tartunnalle.

Myytti: Kylmälle ilmalle altistuminen voi aiheuttaa flunssan

Vaikka kylmä sää osuu samaan vuodenaikaan kuin flunssapiikki, eivät nämä kaksi ole syy-seuraussuhteessa. Jälleen avainasemassa on sen sijaan tartunnanaiheuttajalle altistuminen. Kylmällä säällä ihmiset viettävät enemmän aikaa yhdessä sisällä, mikä luo otolliset olosuhteet flunssan leviämiselle.

Myytti: Multivitamiinien ja lisäravinteiden käyttäminen ehkäisee flunssan

Lapset, jotka ovat muuten terveitä ja syövät tasapainoisesti, eivät tarvitse erikseen annettuja vitamiineja ja lisäravinteita. Vanhemmat voivat säästää rahansa, sillä kyseisen myytin noudattamisen ei ole tieteellisesti osoitettu torjuvan flunssaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Flunssa