Kasvomaskeista ei ollutkaan apua koronan leviämisen ehkäisyssä, kertoo tuore katsaus

Näin ällöttäväksi mönjäksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat viemärissä – korona-aika lisännyt tukoksia 2:08
KATSO MYÖS: Näin ällöttäväksi mönjäksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat viemärissä – korona-aika lisännyt tukoksia.

Tuore tieteellinen katsaus kertoo, että kasvomaskien laaja-alainen käyttö on saattanut ehkäistä vain hieman tai ei ollenkaan koronaviruksen leviämistä ihmisestä toiseen.

Katsauksen tekivät kaksitoista, arvostetuissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa työskentelevää tutkijaa, kertoo muun muassa Fox News.

Selvitystyö keskittyi 78:n satunnaistetun kontrolloidun tutkimuksen tuloksiin. Tutkimusten tavoitteena oli ollut selvittää, miten kasvomaskin käyttö ja käsien peseminen vaikuttivat hengitysteitse tarttuvien virusten leviämiseen.

Tuoreesta Cochrane-julkaisussa esitellystä katsauksesta käy ilmi, että kun verrataan kirurgisen maskin käyttöä maskittomuuteen, on kasvomaskin käytöllä vain vähän vaikutusta siihen, kuinka moni ihminen saa flunssan tai koronan kaltaisia sairauksia.

Lisäksi hengityssuojaimen käytöllä todettiin olevan vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta siihen, kuinka moni ihminen oli saanut virallisista koronatesteistä positiivisen tuloksen.

Seuraavaksi työryhmä tarkasteli, miltä tulokset näyttivät, jos käytössä oli kirurginen maski tai N95- tai P2-tyypin maski.

Tutkimuskatsaus kertoo, että eri tutkimusten tuloksia vertailtaessa näyttää siltä, että N95- tai P2-hengityssuojaimen käytöllä oli vain vähän tai ei lainkaan vaikutusta siihen, kuinka moni ihminen kertoi sairastuneensa flunssaan, flunssan kaltaiseen sairauteen tai hengitystiesairauteen.

Selvitystyössä hyödynnetyissä 78:ssa tutkimuksessa oli osallistujia kaikkien eri tuloluokkien maista. Tutkimukset oli toteutettu H1N1- eli sikainfluenssapandemian aikana vuonna 2009, tavallisina flunssakausina sekä epideemisinä flunssakausina ja koronapandemian aikana.

Lääkäri: Katsaukseen liittyy joitakin rajoitteita

– Katsauksen tehneet tutkijat keskittyivät pääasiassa satunnaistettuihin kontrolloituihin tutkimuksiin, vaikka suurin osa hengityssuojainten vaikutuksia selvittäneistä tutkimuksista ovat olleet populaatiotutkimuksia, kritisoi NYU Langonen sairaalassa New Yorkissa työskentelevä lääkäri ja lääketieteen professori March Siegel.

Satunnaistutkimuksessa tutkijat jakavat osallistujat eri ryhmiin ja tarkkailevat tuloksia kontrolloidussa ympäristössä. Populaatiotutkimuksessa puolestaan mitataan tuloksia tosielämän tilanteissa.

Tekijät myönsivät, että siihen liittyy tiettyjä rajoitteita ja tutkimukseen vaikuttavia virhetekijöitä, kuten maskisuosituksia noudattavien ihmisten määrä ja mahdollisten lopputulosten monipuolisuus.

– Tulokset saattavat vielä muttua, kun lisätutkimuksia aiheesta tehdään, he kommentoivat.

Johdonmukaisuus maskien käytössä tärkeintä

Siegel kertoo Fox Newsille, ettei koskaan ole kannattanut yleistä maskisuositusta tai -pakkoa.

Hänen mukaansa hengityssuojaimet voivat toimia yksilötasolla suojaamaan virustartunnalta, mutta populaatiotasolla ne eivät toimi yhtä hyvin.

– Jos jotain vaaditaan, pitää olla varma, että vaadittu asia toteutetaan johdonmukaisesti koko yhteiskunnassa, eikä maskien käytön suhteen käynyt näin koskaan.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat