Uudeksi arkkipiispaksi Tapio Luoma vai Björn Vikström? – Arkkipiispanvaali ratkeaa tänään

arkkipiispa-ehdokkaat
Kansanedustaja Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, teologian tohtori Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström arkkipiispaehdokkaiden vaalipaneelissa helmikuussa. Toisella kierroksella äänestetään tänään kahden ehdokkaan, Tapio Luoman ja Björn Vikströmin, väliltä.Lehtikuva
Julkaistu 01.03.2018 05:37

MTV UUTISET-STT

Tänään ratkeaa, onko uusi arkkipiispa Espoon piispa Tapio Luoma (55) vai Porvoon piispa Björn Vikström (54). Arkkipiispanvaalin toisen kierroksen äänestys alkaa kello 13, ja lopullisen tuloksen odotetaan valmistuvan kello 16:een mennessä.

Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Luoma. Toiselle kierrokselle päädyttiin, koska hän ei kuitenkaan saanut yli puolta äänistä.

Ensimmäisen kierroksen vahvistetun tuloksen mukaan Tapio Luoma sai äänistä 38 prosenttia ja Björn Vikström 26,2 prosenttia.

Mitä arkkipiispa tekee?

– Arkkipiispa ei ole toisten piispojen esimies, vaan virallisesti hän on "ensimmäinen vertaistensa joukossa".

– Vastuualueeseen Turun arkkihiippakunnassa kuuluu Turun rovastikunta, jossa on yhdeksän seurakuntaa.

– Arkkipiispalla ei ole toimivaltaa toisen hiippakunnan alueella.

– Hän on piispainkokouksen, kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen puheenjohtaja.

– Huomattava rooli muun muassa kirkkojen välisissä suhteissa, yhteyksissä muihin kirkkoihin, ulkomaisissa yhteyksissä ja yhteiskuntasuhteissa.

– Arkkipiispa-nimen alkuosa juontuu alun perin (latinan kautta) kreikan kielestä, jossa arkh(i) tarkoittaa ylintä, johtavaa.

Toisen kierroksen ehdokkaat ovat molemmat virassa olevia piispoja, teologian tohtoreita ja 1960-luvun alussa syntyneitä.

Sekä Luoma että Vikström nostivat suhtautumisen samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen isoimmaksi näkemyserokseen, kun STT kysyi asiasta. Vikström suhtautuu samaa sukupuolta olevien vihkimiseen myönteisesti, kun Luoma puolestaan pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola sanoi keskiviikkona STT:lle, että ehdokkaiden erot ovat pieniä. Niinpä hän uskoi, että vaalista tulee tiukka.

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittokysymykseen saattaa kuitenkin jakaa äänestäjiä, jos he pitävät kysymystä tärkeänä.

Uusi arkkipiispa vihitään virkaan kesäkuussa

Muita äänestyskäyttäytymistä määrääviä tekijöitä voivat Ketolan mielestä olla julkinen näkyvyys, halukkuus ottaa kantaa asioihin ja ulospäin suuntautuneisuus. Kirkon sisällä ihmisillä on myös kokemusta siitä, minkälaisia esimiehiä tai persoonallisuuksia ehdokkaat ovat alaisilleen.

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros pidettiin 9. helmikuuta. Alun perin arkkipiispan virkaa tavoitteli viisi kandidaattia. Kahden eniten ääniä keränneen lisäksi mukana olivat rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa. Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä tuolloin eläkkeelle.

Uusi arkkipiispa vihitään virkaan Turun tuomiokirkossa 3. kesäkuuta. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa