Uusi arkkipiispa selviää torstaina – "En menisi veikkaamaan lopputulosta"

Turun tuomiokirkko
Uusi arkkipiispa on joko Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma tai Porvoon piispa, dosentti Björn VikströmEsko Jämsä
Julkaistu 28.02.2018 18:11

MTV UUTISET–STT

Evankelisluterilainen kirkko valitsee torstaina itselleen uuden arkkipiispan. Hän on joko Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma tai Porvoon piispa, dosentti Björn Vikström. Tutkija uskoo, että vaalista tulee tiukka.

– Ehdokkaidenhan erot ovat varsin pienet, ja monissa kysymyksissä kyse on hiuksenhienosta erosta, sanoo tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Hän ei menisikään veikkaamaan vaalin lopputulosta.

Kirkossa asetelmat menevät hänen mukaansa usein niin, että on vähän konservatiivisempi ja vähän liberaalimpi ehdokas, ja tämän mukaan he profiloituvat äänestäjille.

Yli 1 500 äänioikeutettua

• Vaalin toisella kierroksella ovat vastakkain Porvoon piispa, dosentti Björn Vikström (54) ja Espoon piispa, teologian tohtori Tapio Luoma (55).
• Valituksi tullut on 15:s Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa.
• Vaalikokoukset alkavat torstaina kello 13.
• Äänioikeus on Turun arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla.
• Maallikkovalitsijoita on yhtä paljon kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603.
• Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet.
• Äänioikeutettuja on kaikkiaan 1 530.

Tällä kertaa arkkipiispanvaalissa on Ketolan mukaan kyse muustakin kuin tästä, koska ehdokkaiden erot eivät ole suuria.

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittokysymykseen voi vaalissa jakaa äänestäjiä.

– Björn Vikström on selkeästi ilmoittanut kannattavansa samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa, ja sitten taas Tapio Luoma on ollut tätä kohtaan varauksellisempi. Jos tämä kysymys on äänestäjälle tärkeä, hän tietää ketä äänestää.

Tapio Luoma

Tapio Luoma

Naispappeuskysymyksellä vain etäinen kaiku

Ketola uskoo, että äänestyskäyttäytymistä määräävät muutkin asiat. Yksi sellainen kytkeytyy piispuuden roolin muuttumiseen.

– Yhä enemmän katsotaan julkista näkyvyyttä, halukkuutta ottaa kantaa asioihin ja ulospäin suuntautuneisuutta. Kirkon sisällä ihmisillä on myös kokemusta ehdokkaista hallinnon näkökulmasta, eli minkälaisia esimiehiä tai persoonallisuuksia he ovat alaisilleen, Ketola pohtii.

Björn Vikström

Björn Vikström

Naispappeus ei enää ole tärkein asia äänestäjien valitessa ehdokastaan, mutta Ketolan mukaan asia saattaa vaikuttaa vielä etäisenä kaikuna.

– Hyvin konservatiivisten joukko tietenkin katsoo ehdokkaita siltä kannalta, minkälaisen tilan he mahdollisesti antaisivat niin konservatiiviselle yhteisöllisyydelle kirkon sisällä. Mutta tässä suhteessahan ehdokkaiden välillä ei ole kovin suurta eroa, joten luulen, että naispappeuskysymys ei vaalia varsinaisesti ratkaise. Määrittävänä tekijänä on enemmänkin samaa sukupuolta olevien avioliittokysymys, Ketola sanoo. 

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle 1. kesäkuuta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa