Uudellamaalla päivystyksessä jopa 80 tunnin jono – alkoholin ja rakettien pelätään lisäävän ruuhkaa entisestään

Ruuhkautuneet päivystykset valmistautuvat kiireiseen uuteenvuoteen.

Monet päivystykset ovat ruuhkautuneet ympäri maata ja vaikka joulu sujuikin odotettua paremmin, niin jonot ovat kasvaneet pyhien aikana. Yliopistosairaaloiden johtavien lääkäreiden mukaan vuodenvaihde kasvattaa jonoja entisestään.

TYKS akuutin vt. ylilääkäri Sergey Sadovin mukaan tilanne on huolestuttava.

­­­­­­– Tällä hetkellä tilanne näyttää suhteellisen huonolta päivystyksen näkökulmasta ja hoitoa odottavien potilaiden määrä on suuri, Sadov toteaa.

– Perinteisestikin uusivuosi on kiireisempi kuin joulu, hän lisää.

Sadovin mukaan potilaat ovat suhtautuneet pitkiin jonotusaikoihin yllättävän hyvin.

– Uutisointi on vaikuttanut niin, että ihmiset ovat hyvin ymmärtäväisiä pitkiin odotusaikoihin.

Samoilla linjoilla on myös TAYSin päivystyksen ylilääkäri Mikko Franssila. Hänen mukaansa jouluaatto ja joulupäivä olivat hyvin rauhallisia, mutta jo tapaninpäivästä potilasmäärät ovat lisääntyneet entisestään.

– Uusi vuosi tulee varmasti olemaan hyvin vilkas, mutta se riippuu tietysti paljon myös säästä. Jos on vappu tai uusi vuosi, niin kyllä alkoholin käytön aiheuttamat asiat ovat niitä miksi päivystyksiin tullaan, Franssila sanoo.

Uudellamaalla jopa 80 tunnin jono

HUSin alueella odotus päivystyksestä osastolle päätyvillä potilalla voi kestää jopa 80 tuntia. HUS akuutin toimialajohtaja ja professori Maaret Castrén kertoo, että vuodenvaihdetta kohden päivystys muuttuu kiireisemmäksi.

– Olemme laittaneet viestiä tiedotteen muodossa, että ihmiset olisivat varovaisia ilotulitteiden ja rakettien kanssa, sillä ne työllistävät nimenomaan ensihoitoa, Castrén toteaa.

Castrénin mukaan palaute on ollut pääosin hyvää pitkistä jonotusajoista huolimatta.

– Olemme saaneet palautetta, että annettu hoito on ollut hyvää ja henkilökunta ystävällistä, mutta kyllähän nämä odotusajat ovat rankkoja, hän sanoo.

Castrén kertoo, että ruuhkista huolimatta hätätilanteet hoidetaan nopeasti ja hyvin. Hänen mukaansa potilaat kotiutuvat myös säädyllisissä ajoissa.

– Ne potilaat, jotka tarvitsevat osastohoitoa joutuvat valitettavasti valmistautumaan pitkiin odotusaikoihin, hän myöntää.

Toimi näin

Castrén uskoo, että usein ihmiset onneksi tietävät millaisten oireiden kanssa voi odottaa, että pääsee omalle lääkärille terveyskeskukseen.

– Se riippuu paljon potilaan kunnosta ja muista sairauksista, mutta mikäli normaalisti terveellä ihmisellä on flunssaa tai ihottumaa, niin ehkä ne ovat sellaisia oireita, joiden kanssa ei tarvitse päivystykseen lähteä.

Castrén muistuttaa, että mikäli jokin oire mietityttää, niin kannattaa soittaa valtakunnalliseen päivystysnumeroon 116 117, josta ammattilaiset tekevät hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaavat oikeanlaiseen hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat