Merimetsoista koituviin ongelmiin uudet lääkkeet – lisää poikkeuslupia

1:47img
Julkaistu 06.04.2016 15:08
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Merimetsojen aiheuttamia ongelmia yritetään lieventää perustamalla alueellisia yhteistyöryhmiä ja helpottamalla poikkeuslupien saamista. Asiaa pohtinut työryhmä jätti mietintönsä tänään ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (Kesk.), joka lupasi, että toimenpiteet otetaan heti käyttöön.

Vaikka merimetsot herättävät kiivaita tunteita puolesta ja vastaan, lintujen aiheuttamien haittojen vähentämistä pohtinut työryhmä jätti yksimielisen esityksen. Työryhmässä olivat edustettuina muun muassa kalastajat, metsästäjät, tutkijat ja suojelujärjestöt. Ongelmia yritetään nyt ratkoa perustamalla alueellisia yhteistyöryhmiä.

– Tarkoitus on, että kaikki ne tahot, jotka jotenkin ovat tässä keskeisessä roolissa, istuisivat yhdessä alas saman pöydän ääreen ja miettisivät niitä yhteisiä ratkaisuja, sanoo merimetsotyöryhmän puheenjohtaja, RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Kiistakumppanit yhteiseen pöytään

Paikallinen ELY-keskus kutsuu yhteistyöryhmiin esimerkiksi kalastajia, mökkiläisiä ja ympäristöjärjestöjä. Nähtäväksi jää, löytävätkö eri tahot yksimielisiä ratkaisuja yhteistyöryhmissä.

– Uskon, että aina kun ihmiset, voivat keskustella keskenään ja tavoite on se, että yritetään päästä konfliktin ratkaisuun, niin kyllä se edesauttaa sitä tilannetta. Ainakin on syytä kokeilla, muotoilee Henriksson.

– Kas kummaa, tämäkin työryhmä toi yksimielisen esityksen. Paikallisryhmät tuovat paikallisolot ja -tuntemuksen paremmin viranomaisten tietoon, kommentoi ympäristöministeri Tiilikainen.

merimetso

Merimetso on luonnonsujelulain nojalla rauhoitettu laji.

Poikkeuslupien saamista helpotetaan

Päätöksenteko poikkeuslupien myöntämisestä merimetsojen häätämiseen tai häirintään jää kuitenkin ELY-keskusten virkamiehille. Lupien saamista aiotaan helpottaa nykyisestä.

– Silloin kun on syytä saada poikkeuslupa, se myös tulevaisuudessa saadaan. Ja kansalaiset saavat sen palvelun viranomaisilta, että heitä autetaan näissä lupahakemuksissa, lupaa Henriksson.

Työryhmä ei linjannut, millaisia keinoja merimetsojen häätämiseen saa käyttää.

- Se pitää paikallisesti katsoa, mutta kyse on siitä, että munien puhkominen, jäädyttäminen, öljyäminen voivat joissakin tapauksissa tulla kysymykseen ja joissakin tapauksissa tällainen suojelumetsästys, luettelee Henriksson. 

Tarkoitus ei kuitenkaan ole vaarantaa merimetsokantaa. Lintu on edelleen rauhoitettu.

Saaristomeren suurin puissa pesivä merimetsoyhdyskunta Ison Munakarin (Stora Äggskär) saaressa eteläisellä Airistolla Länsi-Turunmaalla 29. heinäkuuta 2010.

Viime vuonna Suomen merialueilla pesi 24 000 merimetsoparia.

Uudet keinot heti käyttöön

Ympäristöministeri lupaa, että työryhmän ehdotukset otetaan heti käyttöön.

– Nyt tämän jälkeen ELY-keskuksille lähtee välittömästi viesti, että paikallisia yhteistyöryhmiä aletaan pistää pystyyn ja ELY-keskukset näitä merimetsojen häirintää koskevia poikkeuslupahakemuksia käsitellessään tämän jälkeen ottavat työryhmän esitykset huomioon. Tarkoitus on, että työryhmätyön tulokset näkyvät jo tällä pesimäkaudella. Jo syksyllä on tarkoitus arvioida tämän kesän kokemusten perusteella, miten tämä toimii ja missä on parannettavaa, linjaa Tiilikainen.

Viime vuonna Suomen merialueilla pesi 24 000 merimetsoparia. Lintujen yksilömääräksi on arvioitu yli 120 000.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa