Suomi on ollut yhteydessä Yhdysvaltain viranomaisiin Suomen kansalaisten joutumisesta pakotelistalle, kertoo ulkoministeriön oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta.
Yhdysvallat laajensi torstaina Venäjän-vastaisia pakotteitaan ja listalle osui kaksi Suomen kansalaista ja neljä yritystä. Täydennetyllä listalla ovat liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen. Yrityksistä listalla ovat Långvik Capital, Airfix Aviation ja SET Groupiin kuuluvat SET Petrochemicals ja Southeast Trading.
Kaukorannan mukaan Yhdysvaltain viranomaisilta on pyritty selvittämään, millä perusteella pakotteita on suomalaisiin kohdistettu. Lisäksi viranomaisille on esitetty arvioita pakotteiden mahdollisista vaikutuksista.
– Pakotteiden käytännön vaikutukset ovat niin merkittävät, että niiden taustalla on oltava vahvaa näyttöä, Kaukoranta toteaa.
Hän ei kuitenkaan kommentoi keskusteluiden tarkkaa sisältöä eikä sitä, mitä ulkoministeriö seuraavaksi aikoo asiassa tehdä.
Kaukoranta muistuttaa, että kyseessä ovat Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan asetetut pakotteet, eli niillä ei ole Suomessa suoria oikeudellisia vaikutuksia.
– Nämä ovat eri asia kuin EU:n asettamat pakotteet. Näiden pakotteiden nojalla ei voida esimerkiksi jäädyttää omaisuutta Suomessa.
Kaukorannan mukaan Suomi painottaa pakotelistausten oikeudellisesti pitävää perustelemista ja sitä, että pakotteet kohdistuvat mahdollisimman tarkasti henkilöihin, jotka ovat vastuussa pakotteiden avulla vastustettavasta politiikasta.
Sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotteiden tarkoitus on vastustaa Venäjän miehitystä Krimin niemimaalla. Kaukorannan mukaan pakotelistausten kriteerit ovat kuitenkin erilaiset.