Lapin kesämatkailussa on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, matkailualan edustajat sanovat. Lappi on matkailijoille nykyisin lähinnä talvikohde.
– Emme ole tuotteistaneet kesää tarpeeksi, sanoo Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen.
Mannisen mukaan Lapissa on kesämatkailun suhteen uinuttu siksikin, että se on perinteisesti ollut helppoa aikaa: turistiryhmiä on tullut bussilasteittain.
Nyt bussiryhmämatkailu alkaa väistyä. Eurooppalaiset suosivat matkailua perheen ja kavereiden kanssa itsenäisesti.
Kysyntää täytyy saada aikaan, jotta matkanjärjestäjät alkavat myydä Lapin kesää ja lentoyhtiöt tiuhentavat vuorojaan.
Kyse on osin mielikuvista, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.
– Ihmisillä on mielikuva, että Lapin kesä on hyttysiä. Jos menisi kauniina kesäpäivänä kansallispuistoon vaeltamaan, niin kyllä siihen ihastuisi, Lappi sanoo.
Vaellus, lasi viiniä ja puhtaat lakanat
Kesämatkailijoiden rahankäyttö poikkeaa talvimatkailijoista. Moni luontoretkeilijä esimerkiksi tekee itse omat ruokansa.
Safaripalveluista innostuvat aasialaisturistit tuntuvat kiinnostuvan Lapista yhä enemmän myös kesäisin. Perinteisesti aasialaismatkailijat ovat tulleet Lappiin ihailemaan kaamosta ja revontulia, mutta nyt on havaittavissa, että myös kesän raikas ilma ja yötön yö viehättävät.
Lapissa riittää tekemistä kesämatkailijalle
– Pyöräile. Esimerkiksi Utsjoki ja Levi tarjoavat maastopyöräilyyn kattavat polkuverkostot.
– Ratsasta. Eri puolilla Lappia järjestetään ratsastusvaelluksia, jotka sopivat kokemattomillekin ratsastajille.
– Liiku vesillä. Inarissa kuohuava Juutuanjoki sopii koskenlaskuun. Hiljaisesti virtaava, pitkä Ivalojoki soveltuu rauhallisempaan jokiveneretkeen.
– Vaella. Koko Lappi on täynnä kansallispuistoja, joissa vaellus- ja patikointireitit on merkattu. Ulkoilmahenkisille sopivat esimerkiksi Tunturi-Lappi ja erityisesti Pallaksen ja Ylläksen seutu.
– Tutustu pohjoiseen kulttuuriin. Inari on Suomen saamelaiskulttuurin keskus. Elokuussa siellä järjestetään alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idja.
– Ihaile ruskaa. Ruska-aika alkaa elokuun lopulla. Loppuruskasta voi nähdä jopa revontulet.
Rovaniemellä kiinalaisten matkailijoiden määrä on noussut talvikaudella jopa 40 prosentin vuosivauhdilla. Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan kesä on nyt nousemassa kiinnostuksen kohteeksi.
Myös nuoret katsovat pohjoiseen, koska ulkoilmaelämä kiinnostaa heitä enenevässä määrin. Nuoriso on hoksannut vaellukset, kertoo Inari-Saariselkä Matkailun markkinointijohtaja Tarja Manninen.
Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi kertoo, että yli 40-vuotias kaupunkilainen ja alle 30-vuotias nuori ulkoilmaihminen ovat löytäneet Lapin.
– Aamulla voi lähteä päiväksi tunturiin eväiden kanssa. Illalla pääsee hyvän saunan jälkeen syömään ja juomaan lasin viiniä. Kepeän eräilyn voi yhdistää kaupunkimaisiin palveluihin ja nukkua valkoisissa lakanoissa. Tämä tuntuu olevan trendi, Kukkohovi sanoo.
Kesäsesonki alkaa juhannuksesta
Yksi kesämatkailua hyödyntävistä yrittäjistä on Teuvo Katajamaa, jonka yritys Lapin Luontolomat Oy on juuri valmistautumassa kesäsesonkiin Inarin Saariselällä.
Moottorikelkat ovat talviteloilla, ja kesällä tarvittavat kanootit haetaan nyt varastosta. Moni yrittäjä keskittyy talvisesonkiin, mutta Katajamaa toimii vuoden ympäri.
– Kun on palveluammatissa, täytyy hoitaa kesäkin, Katajamaa sanoo.
Kesäsesonki jatkuu juhannuksesta loppukesään.
– Sääskiäkään ei viime vuosina ole ollut, Katajamaa sanoo. Tyypillisesti pahin sääski- ja polttiaisaika eli räkkä osuu keskikesään.
Katajamaa muun muassa kyyditsee asiakkaitaan vesillä. Hän arvelee, että kasvava outdoor-innostus kasvattaa senkaltaisten aktiviteettien suosiota. Tulevasta kesästä hän uumoilee bisnesmielessä hyvää.
Kulunut talvisesonki sujui Lapissa hyvin, matkailu- ja ravintola-alan Mara kertoo. Joulu–helmikuussa yöpymisiä oli yhteensä noin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Odotukset tulevan kesän sesongille ovat Maran tekemän kyselyn mukaan myönteiset.