Kotimaan matkailu löytyi uudelleen koronan myötä – Näitä asioita halutaan nyt mökin lisäksi: "Lomasta ei tingitä"

Suomalaiset löysivät koronan myötä kotimaanmatkailun uudelleen, ja kiinnostus mökkeilyyn Suomessa ja kotimaan luontoon kiinnostaa edelleen enemmän kuin ennen epidemiaa. Nyt monet hakevat kotimaanmatkoiltaan myös uusia elämyksiä laiturilla loikoilun sijaan.

Matkanjärjestäjien ja matkailupalveluiden tuottajien mukaan tulijoita ja matkoille lähtijöitä on hyvin, kertoo markkinatutkimusyritys Kantar TNS:n senior insight manager Anne Lahtinen.

– Kotimaanmatkailu kyllä houkuttelee tänä kesänä kovasti. Halutaan mennä kohteisiin, joissa saa elämyksiä ja pääsee kokemaan suomalaista kesää. Lomailijat hakevat nyt myös uutta, erilaista ja kokemuksellista kohdetta mökkilomailun päälle.

Lahtinen kertoo kuulleensa Itä-Suomen suunnalta, että suosituissa kohteissa joudutaan sanomaan, että asiakkaita ei enää mahdu enempää.

– Toki matkapaketteja varataan myös ulkomaille, mutta ulkomaanmatkailu ei ole vielä päässyt samanlaiseen vauhtiin kuin koronaa edeltävänä aikana.

Viime vuoden lopulla tehdyn Matkamessujen Matkailututkimus 2022:n mukaan ihmisten aikomus tehdä kotimaanmatkoja on tänä kesänä huipussaan. Suomalaisista yli 80 prosenttia suunnitteli kyselyn mukaan matkustavansa kesällä kotimaassa, kun kaksi vuotta aikaisemmin näin suunnitteli tekevänsä hieman yli puolet suomalaisista.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS marraskuussa 2021. Tutkimukseen vastasi runsaat tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Vilske kansallispuistoissa jatkunee

Kotimaan mökkireissujen lisäksi muun muassa kansallispuistojen suosio kasvoi korona-aikana Suomessa merkittävästi. Aluejohtaja Mikael Nordström Metsähallituksesta kertoo, että Rannikon luontopalveluiden kohteissa oli viime vuonna vajaat kaksi miljoonaa käyntiä. Rannikon luontopalvelut on Metsähallituksen alueyksikkö.

– Puolet käynneistä kohdistui kansallispuistoihin, puolet muihin kohteisiin. Vuosi 2020 oli huippuvuosi, jolloin kävijöitä oli viime vuotta enemmän, aluejohtaja Nordström sanoo.

Rannikon luontopalveluihin kuuluvalla alueella Kymenlaaksosta Pohjanmaalle on kymmenen kansallispuistoa, maailmanperintökohde Merenkurkun saaristo ja useita historiakohteita. Puolet alueen kansallispuistoista on merimaisemassa, puolet mantereella.

Luonnossa liikkumisen ja virkistäytymisen suosio on Nordströmin mukaan pysynyt korkealla tasolla. Kesän kävijämäärän ennakoimista vaikeuttaa se, että ihmisten päätökset liikkeelle lähdöstä syntyvät yhä useammin viime hetkellä.

– Polttoaineiden hintojen nousu mietityttää, mutta tämä on toisaalta lähimatkailua, joten sen osuus matkustusbudjetista ei nouse välttämättä esille.

Puistoissa ja niiden lähettyvillä on paljon majoitus- ja ohjelmapalveluiden tuottajia. Luonnon virkistyskäyttö on Nordströmin mukaan monipuolistunut.

– Kansallispuistoissa harrastetaan melontaa, juoksemista, veneilyä, kävelyä ja pyöräilyä.

Nordström arvioi, että kävijöiden määrä näyttäisi asettuvan jatkossa koronaa edeltävää aikaa korkeammalle tasolle.

– Sekä uudet ihmiset että aikaisemmin kansallispuistoissa käyneet ovat löytäneet luonnon uudestaan, hän perustelee.

Majoituksia varataan viime hetkellä

Kolin kansallispuiston alueen suosio näkyy kesän kynnyksellä majoitustilojen varausasteessa, kertoo Koli 24:n yrittäjä Jani Halonen. Hän sanoo, että mökkien varausaste on palautumassa aika lähelle koronaa edeltävää aikaa.

– Viime vuosi oli aika vilkas, mutta peruutuksia tuli tavanomaista enemmän. Tämän vuoden varausaste on ennakkoon 60–70 prosenttia kesäkuukausille.

Koli24:n kautta välitetään majoitustiloja Kolin ja Juuan alueilta. Vuodesta 2006 mökkien vuokraustoiminnassa mukana ollut Halonen kertoo vuokrauksen syklin muuttuneen viime vuosina.

– Majoitus varataan myöhemmin, lähempänä saapumista ja aiempaa lyhyemmäksi ajaksi. Perinteisen viikon mittaisen vuokrausajan sijaan majoitus kestää parista viiteen vuorokautta.

Ukrainan sota on Halosen mukaan herättänyt joissakin asiakkaissa huolta.

– Venäjän uhkasta ja peruutusehdoista on tullut muutamia kyselyitä suomalaisilta asiakkailta.

Aktiivilomailija haluaa matkailukeskuksen tuntumaan

Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo, että viime kesänä mökkejä varattiin ennätyksellisen vilkkaasti.

– Nyt olemme kymmenen prosenttia jäljessä varausten määrässä viime kesän vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Jos tämä toteutuu, myös tästä vuodesta on tulossa aivan loistava.

Purhosen mukaan suomalaisten matkustamisessa näkyy edelleen kotimaanmatkailun suosiminen.

– Suomalaisilla on vielä varovaisuutta lähteä ulkomaille, mutta kyllä ulkomaanmatkailukin lisääntyy. Se näkyy hyvin esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajien määrän kasvuna.

Purhosen mukaan vuosien 2020 ja 2021 koronakesät jättivät muistijäljen suomalaisille kotimaanmatkailun hienoudesta.

– Löydettiin luonto. Ihmiset eivät ehkä ole tajunneetkaan, miten hieno luonto meillä on.

Vaellusreittien suosio ja muu ulkoliikunta kertovat Purhosen mukaan juuri tästä trendistä. Mökkeily vetää suomalaisia vuodesta toiseen, mutta hänen mukaansa uusia asiakasryhmiä löytyi aktiivisista lomailijoista, jotka vuokraavat majoituksen matkailukeskusten lähistöltä.

– Heidän majoittumisensa ohjautui niiden lähistölle. Erilaiset aktiviteetit pyöräily- ja melontamahdollisuuksineen ovat vetonauloina.

"Sijainti, sijainti ja sijainti"

Karkeasti laskien puolet Lomarenkaan kohteista sijaitsee matkailukeskusten lähellä ja puolet rannoilla. Myös liikevaihto jakaantuu kahteen suunnilleen samansuuruiseen puoliskoon näiden kohteiden kerryttämänä.

Purhosen mukaan mökkien prosentuaalinen varausaste on korkea, mutta kesäsesonkia ei ole vielä myyty loppuun. Lomailijat hakevat hänen mukaansa sisävessalla, suihkulla, saunalla ja grillausmahdollisuudella varustettuja mökkejä.

– Lähialueen palvelut ovat myös tärkeitä, eli sijainti, sijainti ja sijainti ovat myös majoitusta hakeville tärkeitä.

Purhonen uskoo että lähialueelle suuntautuva mökkeily voi jossain määrin nostaa suosiotaan polttoaineen hinnan nousun myötä.

– Väitän kuitenkin, että ihmiset eivät tingi lomasta.

Lue myös:

    Uusimmat