Lapin laskettelukeskukset vetävät nyt vilkkaasti suomalaisia, mutta monia matkailuyrittäjiä uhkaa konkurssi – "Tulot jäävät murto-osaan"

Korona ei kohtele Lapin matkailuyrittäjiä tasapuolisesti. Kun hotelli- ja safaripuolella on ollut hiljaista, on rinnekeskuksissa ollut sitäkin vilkkaampaa. Monia husky-, kelkka- ja porosafariyrittäjiä uhkaa konkurssi. Sen sijaan Levin rinneyhtiö yltää koronasta huolimatta tänä vuonna kelpo liikevaihtoon.

Laskettelu koetaan muun ulkoilun tavoin koronan kannalta turvalliseksi.

Tunnetta ovat lisänneet erilaiset koronatoimet maamme rinnekeskuksissa, sanoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

– Koronaa edeltävänä jouluna Levillä oli noin 66 000 ihmistä, kun oli vielä paljon ulkomaalaisia. Tänä jouluna määrä oli alustavien vedenkulutustietojen perusteella noin 30 000, kertoo Levin Matkailun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

– Kun ihmiset eivät päässeet Alpeille tai Kanarialle, he tulivat pohjoisen rinnekeskuksiin. Levistä tuli Alppien korvike, sanoo hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

– Jouluna ja uutena vuotena täällä oli mahdottomasti autoja, kun ihmiset tulivat omilla autoillaan Leville Etelä-Suomea myöten. Talvikausi jatkuu rinteellä vilkkaasti. Hissilippuja on myyty hyvin. Näyttää siltä, että saavutamme koronaa edeltävän talven 2018–2019 liikevaihdon, Palosaari sanoo.

121 henkilöä työllistävä Oy Levi Ski Resort Ltd -konserni kirjasi vuoden 2019 liikevaihdoksi 21 miljoonaa euroa.

Palosaari ei halua verrata nykytilannetta talvikauteen 2019–2020, sillä kevätkausi loppui koronan vuoksi maaliskuussa kesken, kun kaikki rinnekeskukset sulkivat yhteisellä päätöksellä hissit, vaikka lunta olisi ollut riittämiin.

– Selvästi huomaa, että täällä on paljon suomalaisia. Yleensä rinteen alaosassa näkee laskettelun alkeita opettelevia aikuisia ulkomaalaisia. Nyt heitä ei ole. Eron huomaa, sillä olemme käyneet täällä kolmena vuotena peräkkäin ja juuri samalla viikolla, kertoo tamperelainen Mika Vaskelainen.

Hän on rinteessä puolisonsa Elina Vaskelaisen ja 4-vuotiaan Eetun kanssa.

Suomalaiset talvimatkailijat korvasivat Levin rinnekeskuksessa brittituristit, jotka eivät päässeet matkustusrajoitusten vuoksi Suomeen.

Brittituristit ovat Lapin talvimatkailun suurin kansallisuusryhmä. Heitä tuli tilauslennoilla ennen koronaa talvella 2019 yhteensä 269 300.

Levi on yksi brittituristien suosikkikohteista.

– Ulkomaalaisten poissaolo näkyy siten, että yksittäisiä hissinousuja on ollut tavallista enemmän, sillä suomalaiset viipyvät päivälipulla rinteessä selvästi brittilaskettelijaa kauemmin, Palosaari kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka laskettelijoita riittää, vuokraamoissa on hiljaista

Levillä on Palosaaren mukaan ollut laskettelemassa myös monia suomalaisia ensikertalaisia, joista hän toivoo pysyviä asiakkaita.

Sama on havaittu myös Rukalla, joka on ennestään ollut kotimaisten matkailijoiden suosikkipaikka.

Rukalla hissilippujen myynti on käynyt yllättävän hyvin.

Ruka ohitti tänä talvena ensi kertaa Levin laskettelupäivillä mitaten, kertoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho.

Levi on vuosikaudet pitänyt Suomen laskettelukeskusten ykkössijaa.

Sen sijaan maailmalla Levi tunnetaan parhaiten, sillä se on yksi pujottelun maailmacupin 30:stä osakilpailupaikasta.

Rinnekeskuksia maailmalla on yhteensä 2 000.

– Talvi on ollut vilkas oikeastaan kaikissa rinnekeskuksissa Etelä-Suomen hyvän lumitilanteen vuoksi. Poikkeuksena Itä-Suomen rinnekeskukset, jotka kärsivät venäläismatkailijoiden poissaolosta. Myös kaupunkien lähirinteissä on ollut väkeä, Lindfors kertoo.

Levin hiihtokouluissa on ollut Palosaaren mukaan hiljaista, samoin kuin vuokraamossa.

– Suomalaiset eivät kaipaa hiihdonopetusta. Lisäksi omalla autolla saapuvilla on yleensä omat laskettelusukset tai lumilaudat. Sen sijaan välinemyynnissä kauppa on käynyt hyvin, Palosaari kertoo.

Korona tyhjensi tilauskirjat – valjakkoyrittäjät vaikeuksissa

Levistä tai muistakaan Lapin rinnekeskuksista ei tullut joulun aikaan koronalinkoja niin kuin pelättiin.

– Laskettelu on mielestäni koronaturvallista. Myöskään hisseille ei ole ollut pahoja jonoja tähän aikaan vuodesta, sanoo helsinkiläinen Niklas Harki.

Hän on Levillä laskettelemassa ystävänsä Martin Hedlundin kanssa.

– Varauduimme koronaan hankkimalla 30 000 maskia, joita jaoimme ilmaiseksi asiakkaillemme. Hissilippujen nettikauppa kolminkertaistui. Lisäksi siirsimme lippujen itsepalveluautomaatit ulos. Zero Point -vuokraamon sisälle pääsi ostamaan hissilippua jonotusnumerolla ja maski päässä. Jonotuskin oli oven ulkopuolella pihalla, Palosaari luettelee.

Koronarajoitusten vuoksi Levillä sijaitsevan Sohva Pubin kuukausimyynti laski 83 097 eurosta 45 579 euroon.

Pubin alakerrassa sijaitsevan Pizza Factoryn myynti laski noin 20 prosenttia, kertoo yrittäjä Janne Kotiranta.

– Kesällä olimme poikkeuksellisesti auki, kun asuntoautoilla ja vaunuilla pohjoiseen matkanneet hakivat meiltä pitsoja, hän kertoo.

– Tammi- ja helmikuu ovat aiemmin olleet Levillä sesonkikuukausia. Ulkomaalaisten poisjäänti leikkasi majoitusmyyntiä 70–80 prosenttia. Sen sijaan mökkien vuokraus on sujunut Levillä paremmin, koska suomalaiset suosivat niitä, sanoo Spa Hotel Levitunturin toimitusjohtaja Sanna Leinonen.

Korona tyhjensi Lapin ohjelmapalveluyrittäjien tilauskirjat lähes täysin.

Muun muassa suurin osa Lapin noin sadasta koiravaljakkoyrittäjästä on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Koiria pitää ruokkia ja treenata. Yhden koiran ruokamenot ovat noin 300 euroa vuodessa.

– Tulot jäävät tänä vuonna murto-osaan koronaa edeltäneestä täydestä vuodesta 2019, jolloin ylsimme 1,5 miljoonan euron liikevaihtoon. Työntekijöitä oli silloin 24, nyt on viisi, sanoo rovaniemeläinen valjakkoyrittäjä Aki Holck.

Hänellä on Ylläksellä 110 huskyä ja Rovaniemen lipeillä Sinetässä 130 huskyä.

Tavallisesti Holckin safariyrityksellä on useita valjakkolähtöjä päivässä. Nyt niitä ei juuri ole, sillä suomalaiset pitävät vajaan 200 euron hintaista valjakkosafaria liian kalliina.

Ohjelmapalvelut on kehitetty pääasiassa kasvavia ulkomaalaisia matkailijavirtoja varten.

Lapin ohjelmapalveluyritykset kirjasivat viime vuonna yhteensä yli sadan miljoonan euron liikevaihdon.

Holck harjoituttaa koiria piakkoin Tankavaarassa järjestettäviin valjakkokisoihin, jossa matkan pituus on 500 kilometriä.

– Sen jälkeen aion osallistua koirien kanssa valjakkokisaan Pohjois-Norjassa. Finnmarks Löppetin pituus on 1 200 kilometriä, Holck kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat