Tuoreet kuvat paljastavat, että Venäjä on rakentamassa Kaliningradin alueelle jopa 40 uutta bunkkeria. Tämän lisäksi alueen lentotukikohtaa uudistetaan ja paikan päälle ollaan rakentamassa uusia rautateitä.
Katso video: Satelliittikuvat paljastavat Venäjän puolustukselliset uudistusaikeet Kaliningradissa!
Alekstanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kivinen ei pidä yllättävänä, että Itämeren varustautumiskierre jatkuu.
– Ukrainan kriisin luoma jännitys peilaantuu Itämerelle. Se on turvallisuuspoliittinen dilemma: kun toinen katsoo, että varustaudutaan puolustautuakseen, toinen ottaa sen hyökkäyksenä. Onko Itämeren alueella sitten oikeasti niin isoa jännitettä, että tällainen varustautuminen on tarpeellista, on hyvä kysymys.
Trumpin arvaamattomuus pitää Venäjän kurissa
Kivisen mukaan on ilmeistä, että jännite on olemassa mutta se ei välttämättä tarkoita hänen mukaansa välitöntä sodan uhkaa.
– Trumpin arvaamattomuus pitää Venäjää aisoissa. Venäjä ei halua tehdä sellaisia siirtoja, jotka johtaisivat kumulatiiviseen siirtoon. Reaalimaailmassa kumpikin osapuoli on hyvin varovainen, vaikka heiluriliikettä onkin.
Suurin ongelma ovat kuitenkin ohjussopimukset, jotka ovat kovaa vauhtia vanhentumassa.
– Neuvottelut ovat olleet vähissä ja kylmän sodasta opitut käytännöt ovat rapistumassa. Keskipitkänmatkan ohjussopimus on käytännössä kuollut ja Start-sopimus vanhenee vuonna 2020. Uusien alueiden kuten, avaruuden militarimahdollisuudet ovat lisääntyneet. Nämä luovat pakostakin jännitteitä.
Pohjoisen strateginen merkitys korostuu
Arktinen alue on pyritty pitämään toistaiseksi neutraalin yhteistyön alueena. Islanti on esimerkiksi alue, jossa pohjoisamerikkalainen varustautuminen niin sanotusti leikkaantuu. Kivinen kertookin pohjoisen olevan ilmansuunta, jossa Venäjän strateginen merkitys tällä hetkellä korostuu.
– Venäjän takaisiniskukyky on kiinni ydinaseilla varustetuista sukellusveneistä pohjoisilla alueilla. Kauhuskenaario olisi se, että jos Venäjää isketään ydinaseella, niin he pystyvät iskemään sukellusveneillä takaisin. Maanpäältä löytyvät siilot voidaan tuhota mutta ei sukellusveneitä.
Katso yläpuolelta löytyvältä videolta karttakuvaa Venäjän kunnostamista tukikohdista Kaliningradissa!