Lomakauden päättyminen ei tuo helpotusta vakavaan hoitajapulaan, sillä suuri joukko kokeneita sairaanhoitajia ja lähihoitajia on vaihtanut alaa.
MTV:n Uutisaamussa vierailleen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan pitäisi tapahtua paljon, jotta tilanteeseen lopen kyllästyneet ja uupuneet hoitajat palaisivat. Paavola muistuttaa, että sosiaali- ja terveysala on osa huoltovarmuutta, josta ei voida tinkiä.
– Myönnän, että raha on se millä alalle palataan. Oli rahaa tai ei, terveydenhuoltoon sitä on löydettävä, Paavola sanoo.
Juttu jatkuu linkin jälkeen.
Lue lisää: Sairaaloiden tuskainen kesä ei hellitä: ”Joka vuorosta puuttuu henkilöstöä” – ennusteen mukaan työvoimapula vain pahenee 2030-luvulle
Hoitajapula vaarantaa potilasturvallisuuden, jonka pitäisi olla hoitotyön tärkein prioriteetti. Esimerkiksi pahasti ruuhkautuneessa päivystyksessä potilas, joka ei osaa tai pysty ilmaisemaan hoidontarpeensa kiireellisyyttä voi joutua odottamaan tarpeettoman pitkään.
Paavola korostaa, että tilanne ei ole hoitajien tai lääkäreiden syy.
– Tällä hetkellä olemme vaan niin tiukoilla joka puolella.
Hoitajapula kulminoituu päivystykseen, jonne mennään kun apua ei ole saatu ajoissa muualta.
Joukkoirtisanomisten uhka on edelleen olemassa
Paavolan mukaan hoitajien tilannetta pitäisi parantaa työehtosopimuksilla, jotka parantaisivat tilannetta niin työaikojen kuin palkan suhteen. Hän toivoo, että tulevalla neuvottelukierroksella neuvottelukumppanit ymmärtäisivät hoitajien tilanteen olevan katastrofaalinen ja pahenevan koko ajan.
– Kysymys on siitä, miten työntekijöitä halutaan kohdella.
Paavolan mukaan joukkoirtisanomiset ovat edelleen mahdollisia, jos mitään edistystä ei tapahdu.
– Jos tähän pakotetaan, niin meidän täytyy katsoa, mitä vastakumppani oikein haluaa. Silloin kysymys on siitä, että yritetään lannistaa työntekijät määräysvallan alle.