Uusi Barbie-nukke on sokea

Lelujätin uutuus-Barbie on näkövammainen. Markkinoille on tuotu myös tummaihoinen Barbie, jolla on Downin oireyhtymä. 

Leluyhtiö Mattel kertoo tuoneensa markkinoille sokean Barbie-nuken. Uutuus-Barbiesta uutisoivat muun muassa CBS ja CNN. Näkövammaisen Barbie-nuken suunnittelu toteutettiin yhdessä American Foundation for the Blind -järjestön kanssa. Sokealla Barbiella on tummat lasit ja liikkumista helpottava keppi. Barbien pakkaukseen Barbie on kirjoitettu pistekirjoituksella. 

– Tunnistamme, että Barbie on paljon enemmän kuin pelkkä nukke: se kuvastaa itseilmaisua ja voi luoda yhteenkuuluvuuden tunteen, toteaa Barbien varapääjohtaja Krista Berger tiedotteessa.

barbie
Uusien Barbien joukossa ovat sokea Barbie sekä tummaihoinen Barbie, jolla on Downin oireyhtymä.

Markkinoille myös tummaihoinen Barbie, jolla on Downin oireyhtymä

– Tavoitteemme on mahdollistaa kaikkien lasten näkevän itsensä Barbiessa, samalla kannustaen lapsia leikkimään nukeilla, jotka eivät näytä heiltä itseltään, leluyhtiön varatoimitusjohtaja Lisa McKnight totesi tuolloin tiedotteessa.

Näkövammaisen Barbien ohella leluyhtiö julkaisee nyt tummaihoisen Barbien, jolla on Downin oireyhtymä. Barbiella on pikkuletein letitetty pää ja pinkit silmälasit. Mekon sydämien kolme nuolta viittaavat Downin syndroomaan. Downin oireyhtymässä kromosomia 21 on kolme kahden sijasta. Tätä kutsutaan trisomiaksi.

Vuonna 1959 lanseerattu Barbie on vuosikymmenten aikana saanut paljon kritiikkiä siitä, että nuket ovat edustaneet tiettyä, hoikkaa ihmistyyppiä, mutta viime vuosina nuket ovat edustaneet moninaisempaa ihmisjoukkoa.  Saatavilla on Barbieita monessa eri ihonvärissä ja esimerkiksi pyörätuolissa. Barbiella saattaa olla myös hammasraudat. 

Katso myös: Tällainen oli ensimmäinen Barbie, jolla oli Downin oireyhtymä

Lähteet: CBS, Mattel, CNN

Lue myös:

    Uusimmat