Muistatko raskausnukke-Midgen ja Video Girl -Barbien? Nämä Mattelin nuket vedettiin pois markkinoilta – ja ehkä ihan syystä

Menestystarinoiden matkalle mahtuu monta epäonnistumista. Myös Mattelin ja Barbien yhteiselle taipaleelle on mahtunut monta erikoista ja hiukan epäonnista tapausta. Eräs epäonninen nukke on linkitetty jopa rikolliseen toimintaan.

1950-luvulla toinen Mattelin perustajista, Ruth Handler, huomasi, että hänen pojallaan oli paljon enemmän leluvaihtoehtoja kuin hänen tyttärellään Barbaralla. Barbaran leikit keskittyivät lähinnä mollamaijojen hoivaamiseen. Ruth oli aiemmin nähnyt, että Barbara mieluummin leikki lehdistä leikatuilla filmitähtien valokuvilla kuin resuisilla vauvanukeilla.

Myöhemmin Ruth törmäsi matkallaan Euroopassa vuonna 1956 Bild Lilli -nimiseen saksalaiseen aikuisille tarkoitettuun nukkeen, joka perustui seksikkääseen sarjakuvahahmoon. 

Tyttärensä leikeistä ja Bild Lilli -hahmosta inspiroituneena Ruth loi nuken, jonka tarkoituksena oli inspiroida tyttöjen mielikuvitusta ja potentiaalia. Myös Mattel uskoi, että markkinoilla olisi tilaa aikuista naista esittävälle nukelle vaihtoehtona lukemattomille vauvanukeille.

Niinpä vuonna 1959 ensimmäinen Barbie-nukke astui markkinoille. Barbiesta tuli yksi kaikkien aikojen myydyimmistä ja rakastetuimmista leluista ympäri maailman.

Barbien menestystaipaleelle mahtuu kuitenkin muutamia epäonnisia virheaskeleita, joita moni ei ehkä muista tai edes tiedä. Jokainen Mattelin markkinoille tuoma Barbie-nukke ei ole nimittäin ollut täysi hitti.

Tässä muutamia erikoisempia nukkeja, joiden kohdalla ei voi miettiä kuin mitä ihmettä nukkien kehittäjien päässä on oikein pyörinyt.

Raskausnukke Midgen epäonninen historia

Vuonna 1963 Mattel päätti, että Barbie tarvitsee parhaan ystävän. 

– Barbie oli unelma täydellisestä tytöstä, kun taas Midge oli ruma ja mokille altis ystävätär, epävirallisen esseen Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll luoja M.G. Lord kuvailee Midgeä Buzzfeedille.

Midge esitti epätäydellisempää naista Barbieen verrattuna. Midgellä oli punaiset hiukset, pisamia ja nuken pukeutumistyyli oli arkisempi. Lord uskoo, että Midgen idea oli olla samaistuttavampi tavallisille tytöille kuin Barbie oli. Midge ei ollut kuitenkaan markkinoilla suosittu ja sen valmistus lopetettiin jo vuonna 1964.

Midge on kuitenkin tehnyt useita satunnaisia esiintymisiä erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. Vuoden 2002 Midge-nukke pääsi Greta Gerwigin Barbie-elokuvaan ja on sen myötä saanut osakseen taas kiusallista huomiota.

Vuonna 2002 Midge oli nimittäin raskaana. Raskaus oli ilmeisesti luoti, jonka Midge oli ottanut parhaan ystävänsä Barbien puolesta. Barbien luoja Ruth Handler oli nimittäin halunnut, ettei Barbie koskaan saisi omia lapsia. Hän toivoi, että Barbie pysyisi aina iässä ennen äitiyttä ja perheen tuomia velvollisuuksia. Iässä, jossa kaikki – kuten ura astronauttina tai Yhdysvaltojen presidenttinä – olisi vielä mahdollista. Tietysti on hyvä miettiä sitä, miten äitiys muka voisi olla este urakehitykselle, mutta siihen ei tässä yhteydessä kannata liiaksi keskittyä.

Niinpä Barbien paras ystävä Midge, ikuinen sidekick, koki muodonmuutoksen, jonka myötä vuonna 2002 myytävän nuken vatsassa oli irrotettava raskausmaha ja pieni muovinen vauva. 

Erikoinen muovivauva irrotettavan vatsan sisässä ei kuitenkaan ollut syy, minkä takia raskausmaha-Midge sai osittain jopa yllättävää kritiikkiä osakseen. Koska Midgen aviomies Allan myytiin erikseen, vaikutti Midge olevan raskaana yksin ilman miestä. Yhdysvaltojen kaltaisessa varsin konservatiivisessa kulttuurissa ei yksinhuoltajaäitinä näyttäytyvää Midgeä katsottu kovin hyvällä. Moni jopa syytti nukkea teiniraskauksiin yllyttävältä lelulta. 

Kritiikin myötä Midgen myynti lopetettiin vielä samana vuonna. 

Allan, Kenin paras ystävä

Jos Barbie tarvitsi Midgeä, niin Ken tarvitsi Allania. Allan saapui markkinoille vuonna 1964, eli vuosi Midgen jälkeen. Luonnollisesti Midge ja Allan olivat pariskunta, elettiinhän vielä 1960-lukua. Midgen ja Allanin myötä Barbiella ja Kenillä oli ystäväpariskunta, jonka kanssa lähteä ulos perjantai-iltaisin.

Ongelma oli vain se, ettei Ken ollut mikään Mattelin hittituote. Ken oli vain Ken. Se ei juuri myynyt ja sen ainoa myyntivaltti oli se, että Ken ja Allan pukeutuivat Kenin erikseen myytäviin vaatteisiin. Ken oli vain Barbien poikaystävä ja Allan, no Allan oli Kenin ystävä.

Mattel ei luovuttanut Allanin kohdalla. Aivan kuin Midge, myös Allan on tehnyt satunnaisia paluita markkinoille. Viimeisin oli 2000-luvun alussa, jolloin se oli osa Mattelin Happy family -kokoelmaa. Allan myytiin erikseen ja kokoelmaan kuului myös pariskunnan 3-vuotias poika Ryan. Koska raskausnukke-Midge vedettiin pois markkinoilta sen aiheuttaman ristiriitaisen julkisuuden vuoksi, myös Allan katosi nopeasti. 

Growing up Skipper, joka kirjaimellisesti kasvoi mittoihinsa ja rintoihinsa

Vuonna 1964 Mattel toi markkinoilla Skipperin, Barbien pikkusiskon. Vuonna 1975 Mattel päätti, että Skipperin oli aika tulla murrosikään. Päätöksen myötä yhtiö julkaisi ehkä erikoisimman lelunsa ikinä, Growing up Skipperin.

Nuken toimintaperiaate oli yksinkertainen, lättärintaisen nuken rinnat kasvoivat ja se kasvoi pituutta, kun sen kättä väännettiin. Mattelin tarkoitus oli normalisoida murrosikää, mutta nukke enemmänkin teki murrosiän fysikaalisista muutoksista vain oudomman. Jos Skipperin kättä väänsi toiseen suuntaan se lyheni ja rinnat katosivat.

Mattelia syytettiin perverssin nuken valmistamisesta ja kyseinen nukke katosi markkinoilta vuonna 1977. Murrosiästään selviytynyt Skipper on kuitenkin saanut jäädä Barbien perheeseen pysyvänä jäsenenä.

Earring Magic Ken, ikoni jo syntyessään

1990-luvun alkupuolella Mattel selvitti tytöistä koostuvan fokusryhmän avulla, pitäisikö Barbien pysyä yhdessä Kenin kanssa vai oliko Barbien aika kokeilla onneaan sinkkumarkkinoilla. Lopputulema oli, että Barbien poikaystävä saisi (vielä) jäädä, mutta Kenistä täytyisi tehdä aiempaa huomattavasti coolimpi. Smokit, taakse geelillä kammattu tukka ja rusetit kaulassa saivat väistyä modernimman ja katu-uskottavamman Kenin tieltä. 

Lopputuloksena oli Earring Magic Ken, jonka hiukset olivat blondattu platinaksi, korvaa koristi säihkyvä korvarengas ja päälle oli puettu liila nahkaliivi ja läpinäkyvä toppi.

Coolimpi tai ei, Kenin muodonmuutos herätti yllättävää huomiota. Kyseistä Ken-nukkea alettiin kutsua nopeasti "Homo-Keniksi". Väitettiin jopa, että nuken kaulassa roikkuva säihkyvä kaulakoru oli todellisuudessa penisrengas. 

Kyseisestä nukesta tuli valtaisa myyntimenestys. Sitä eivät kuitenkaan pikkutytöt ostaneet, vaan lähinnä aikuiset LGTBQ+ -yhteisöön kuuluvat ihmiset, joiden keskuudessa nukesta tuli ikoni. Konservatiivisemmat yhteisöt kääntyivät tämän myötä Mattelin puoleen ja osoittivat huolensa "fetisoidun" Kenin soveltuvuudesta lasten leluna. Kohun myötä korvakorulla koristetun muodikkaan Kenin valmistus lopetettiin. 

Tänä päivänä se on aiheuttamastaan kohusta huolimatta yksi kuuluisimmista ja suosituimmista Ken-nukeista. 

Teen Talk Barbie, joka puhui kuin teinityttö

Vuonna 1992, 33 hiljaisen vuoden jälkeen markkinoille saapui ensimmäinen Barbie-nukke, joka puhui. Mutta mitkä olivatkaan Barbien ensimmäiset sanat?

– Matikka on vaikeaa!

"Math class is tough!" -lausahdusten lisäksi kyseinen nukke sanoi esimerkiksi: "Will we ever have enough clothes?" (Onko meillä ikinä tarpeeksi vaatteita+), "Let’s go shopping!" (Mennään shoppailemaan!) ja "Let’s plan our dream wedding!" (Suunnitellaan unelmahäämme!) -tyylisiä aivottomia letkautuksia.

Vuonna 1992 lanseerattu puhuva Barbie lateli monien yllätykseksi ja pettymykseksi hyvin geneeristä ja stereotyyppistä diipadaapaa. Barbie, joka oli menestyksekkäästi esiintynyt lukuisilla eri urapoluilla ja tieteenalojen asiantuntijana halusikin vain puhua pojista ja lähteä kauppakeskukseen kokeilemaan uusia vaatteita.

Kyseinen nukke oli niin epäonnistunut lelu, että sitä parodioitiin jopa Simpsoneissa, kun Lisa Simpson kyllästyi Malibu Stacy -nuken sanontoihin, kuten: "Don’t ask me, I’m just a girl". 

Teen Talk Barbie aiheutti valtavan metakan. Yhdysvaltojen matematiikan opettajien liitto valitti, että sen lausahdus lannistaa tyttöjä ja naisia hakeutumasta tieteen ja matematiikan urille. Virheistään nopeasti opiksi ottanut Mattel tarjosi vastineeksi jopa puhumattomia nukkeja puhuvasta Barbeista. Sanomattakin lienee selvää, että Teen Talk Barbie vedettiin pois markkinoilta. 

Miltä Teen Talk Barbie kuulosti? Katso Barbien mainosvideo vuodelta 1992. Juttu jatkuu videon alla.

Barbie & Tanner, kakkivan koiran taru

Vuonna 2006 Barbiella oli ollut jo noin 250 erilaista uraa. Nukke oli nähty esimerkiksi lääkärinä, journalistina, muotisuunnittelijana ja lentäjänä. Ehkä Barbien oli aika saada kauan kaivattu tauko työelämästä. Sen takia markkinoille lanseerattiin erikoinen parivaljakko, Barbie ja tämän labradorinnoutaja Tanner.

Tannerille sai syöttää sen mukana tulleita ruskeita papanoita, jotka lelukoira sitten kakki ulos. Duon mukana tuli pieni lelulapio, jonka avulla Barbie pystyi keräämään koiransa jätökset pois maasta. Tuo lelulapio koitui lopulta epäonnisen kaksikon tuhoksi.

Ensinnäkin moni kyseenalaisti leluduon erikoisen myyntivaltin. Oliko koirankakkojen keräys riittävän hauskaa ajanvietettä leikeissä? Moni myös pohti, oliko koiranulkoilutus liian tylsä työ monissa liemissä ja urissa keitetylle moniosaaja-Barbielle.

Näistä kysymyksistä huolimatta Barbien ja Tannerin taru päättyi lelun turvallisuuteen liittyneeseen valmistusvirheeseen. Kakkalapiossa oli pieni magneetti, minkä avulla ruskeat papanat sai kerättyä maasta. Valitettavasti magneetti saattoi irrota ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. 

Koirankakkoja keräävä Barbie labbiksineen vedettiin nopeasti pois markkinoilta lelulapion viallisen magneetin vuoksi.

Palm Beach Sugar Daddy Ken

Vuonna 2009 Barbie täytti 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Mattel julkaisi sarjan, johon kuului useita keräilykappaleita. Tämän myötä päivänvaloon saapui kypsyneempi ja hienostuneesti marinoitunut versio Kenistä, jonka oli tarkoitus esitellä upeaa Palm Beach -muotia.

Kyseinen Ken maksoi 82 dollaria eli noin 75 euroa. Sillä oli platinanvaalea tukka, joka oli lähes valkoinen. Nukella oli päällään vihreä bleiseri ja suorat laskostetut housut. Kenin mukana tuli pienenpieni länsiylämaan terrieri, Sugar

Vaikka kyseistä Keniä ei markkinoitu muille kuin keräilijöille, sen Sugar Daddy -nimi nostatti monen kulmakarvoja. Mattelin oli lopulta heitettävä faktat tiskiin ja julkaistava tiedote aiheesta.

– Hän on Sugarin isä, nimi on siis viittaus itse koiraan, Mattelin tiedottaja kertoi New York Postille vuonna 2009.

Tiedote ei auttanut ja Palm Beach Sugar Daddy Ken vedettiin pois markkinoilta paria vuotta myöhemmin. 

Barbie Video Girl, nukke, josta FBI varoitti

Vuonna 2010 Mattel julkaisi nuken, jonka torsoon oli sisäänrakennettu ihka oikea kamera ja selkään pieni kuvaruutu. Kyseinen Barbie pystyi tallentamaan jopa 30 minuuttia materiaalia, jonka se oli kuvannut linssillä, joka roikkui koruna nuken kaulassa. Kuvattua materiaalia "tulevaisuuden elokuvientekijät" pystyivät katselemaan nuken selästä löytyneen ruudun kautta. Materiaalin pystyi myös siirtämään tietokoneelle talteen. 

Vain vuotta myöhemmin FBI julkaisi lausunnon, jossa kerrottiin nuken vaaroista. FBI epäili, että pedofiilit pystyivät käyttämään Barbie Video Girl -nukkea lapsipornon kuvaamiseen. FBI:lla ei suoranaisesti ollut todisteita, että nukkea olisi käytetty sellaisiin tarkoituksiin ja lausunto perustui vain epäilyihin. Sen takia nukke kuitenkin vedettiin pois myynnistä vuonna 2012.

Wheelchair Barbie, joka ei mahtunut Barbien kotiin 

Ensimmäinen pyörätuolissa ollut Barbie-nukke tuli myyntiin vuonna 1997. Kyseessä oli Barbien ystävä Becky, jolla oli kaunis ruskea tukka ja vaaleanpunainen pyörätuoli. Se oli välitön myyntihitti ja sitä myytiin ensimmäisen kahden viikon aikana yli 6 000 kappaletta. Mattelia kehuttiin vuolaasti yhtiön antaessa näkyvyyttä ja samaistumispintaa myös liikuntarajoitteisille ihmisille.

Mattel oli kuitenkin tehnyt yhden kriittisen virheen Beckyn suunnittelussa. Beckyn pyörätuoli ei nimittäin mahtunut Barbien kodin, Barbien Dream House -lelutalon, ovista sisälle. 

– Aiomme tehdä kaikista Barbien oheistuotteista kaikille saavutettavia, Mattel tällöin lupaili.

Muutoksia Barbien pinkkiin Malibu-kotiin ei kuitenkaan koskaan tullut. Beckykin muuttui ajan myötä. Hahmosta tuli valokuvaaja ja jalkaproteesin avulla liikkuva paralympiaurheilija, kunnes Becky lopulta katosi markkinoilta.

Vuonna 2019 Mattel julkaisi uuden linjan kaikki huomioon ottavia nukkeja, joiden mukana oli itse Barbie, joka liikkui pyörätuolilla. Nuken mukana tuli vaaleanpunainen ramppi, jonka avulla nukke pääsi lopulta liikkumaan sisälle omaan taloonsa. 

Osittaiset lähteet: New York Post, El País ja Buzzfeed

Kuvat: Mattel, Inc.

Lue myös:

    Uusimmat